В библиотеките добавяме книги от обичани стари познайници и нови любимци на читателите.

 

 www.RickRiordan.com

По следите на герои и магьосници

          Младите читатели и феновете на Рик Риърдън имат повод за празнуване, защото вече могат да се насладят на български език на още три негови книги: „Полубогове и магьосници“; „Строго секретно от лагер „Юпитер“. Дневник на новобранеца и „Наръчник на магьосника от Бруклин“. Книгите включват героите от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, „Изпитанията на Аполон“, „Хрониките на Кейн“, увлекателно предавайки на подрастващите познания за света на древните гърци, римляни и египтяни. С допълнителни истории, забавни викторини и активности изданията са подходящи за изучаване на митологиите и мотивиране на детския интерес към четенето и книгите. На български излизат в превода на Александър Драганов

Вижте повече за: „Полубогове и магьосници“„Строго секретно от лагер „Юпитер“. Дневник на новобранеца“„Наръчник на магьосника от Бруклин“ • подходяща възраст: 10+

 

 

#ЕгмонтТИЙН

Amie_Kaufman_Credit_Christopher_TovoJay_Kristoff_Credit_Christopher_Tovo „Краят на Аврора“ е дългоочакваният завършек на космическата сага „Аврора“ от австралийския писателски тандем Ейми Кауфман и Джей Кристоф. Годината е 2380 и дипломираните кадети на aкадемия „Аврора“ са разпределени със своите първи мисии. Звездният курсант Тайлър Джоунс е готов да подбере екипа на своите мечти, но глупавият му героизъм го оставя с утайката, която никой в Академията не иска... Това е историята на Отряд 312, поднесена с много хумор и обилна доза сарказъм. Научнофантастичната трилогия е бестселър на The New York Times, като се очаква да бъде и екранизирана. Превод на български от Милена Илиева.

Вижте повече за трилогията „Аврора“ • подходяща възраст: 13+

 

 

Danielle_L_Jensen_Credit_Katherine_Calnan_PhotographС излизането на „Кралицата изменница“ през март читателите получиха и финала на историята на Лара и Арен от поредицата „Кралството на Моста“. Във втората книга на Даниел Л. Дженсън Лара ще трябва да положи всички усилия, за да освободи съпруга си. Сега сестрите ѝ, чийто живот някога е пощадила, са единствената ѝ възможност да си върне Арен. „Кралството на Моста“ е съблазнително фентъзи, идеално за феновете на „Кръв и пепел“ и „Двор от рози и бодли“. Eпична история за любов, предателство, отмъщение, наситена с политически интриги, шпионаж и вълнуващ екшън. Превод: Ирина Денева – Слав.

Вижте повече за „Кралицата изменница“ • подходяща възраст: 16+

 

 

Adam_Silvera_Photo (Elliot Knight)„Накрая и двамата умират“ от Адам Силвера оглавява класациите за най-продавана литература за подрастващи във Великобритания и Австралия. Романът е изключително популярен в социалните мрежи с над 70 млн. гледания в TikTok, бестселър на The New York Times и USA Today.

На 5 септември, малко след полунощ, от Отряда на смъртта се обаждат на Матео Торес и Руфъс Еметерио, за да им съобщят новината: днес те ще умрат. Матео и Руфъс са напълно непознати, но по различни причини двамата имат нужда от приятел в последния си ден. Добрата новина: има приложение за това. Нарича се Последeн приятел и чрез него Руфъс и Матео са на път да споделят едно последно приключение.

Booklist нарича романа „изключителен и незабравим“.  Kirkus Reviews отбелязва, че книгата „грациозно се бори с тежките въпроси за смъртта и смисъла на живота“, преди да обобщи, че „Накрая и двамата умират“ е „увличащ, съзерцателен и толкова сърцераздирателен, колкото обещава заглавието“. Също така, романът деликатно засяга теми, свързани със сексуалността (LGBT) и насилието. Българските читатели ще могат да се насладят и на ексклузивно издание с включени допълнително коментар на Адам Силвера към заглавието на романа, карта на връзките между героите и първите бележки на Адам върху ръкописа. Ексклузивното издание се разпространява през уебсайта на издателство „Егмонт“. На български излиза в превода на Елка Виденова.

Вижте повече за „Накрая и двамата умират“ • подходяща възраст: 16+

 

 

Романтична литература за възрастни

Ali_Hazelwood_alihazelwood.comС излизането си „Хипотеза за любов“ на Али Хейзълууд оглави класациите на българските книжарници. Романът се превърна в истинска сензация в TikTok, номиниран е в категорията за най-добра романтична книга на Goodreads Choice Awards и носител на наградата Swoon в категория „Съвременна романтика“ за 2021 г.

В дебютната си творба Али ни среща със запомнящи се, духовити герои, потапяйки читателя в блестяща романтична проза на фона на непознатата за повечето сурова академична действителност.  „Този интелигентен, секси съвременен роман ще зарадва широк кръг от любителите на романтиката.” — така определя романа Publishers Weekly. Романът излиза на български в превода на Евелина Пенева.

Като докторант трета година, Олив Смит не вярва особено в дълготрайните романтични взаимоотношения – но най-добрата ѝ приятелка вярва и точно това я въвлича в настоящата ситуация. За да убеди Ан, че не само има връзка, но и е напът към щастливото си, безоблачно бъдеще, ще са ѝ необходими повече от джедайски умения. Учените вярват само на доказателства, нали? И, като всеки уважаващ себе си биолог, Олив се паникьосва и целува първия срещнат мъж.

Вижте повече за „Хипотеза за любов“ • подходяща възраст: 18+

 

devneyperry.comПредстои ни среща и с „Тенекиена кралица“ на Девни Пери – финал на любимата поредица „Тенекиени номади“. Девни е позната на почитателите на романтична литература у нас със серията „Ларк Коув“ от четири независими романа, обединени от ярките женски образи на главните героини, както с „Тенекиени номади“, посветена на членовете на едноименен мото клуб. Бестселър автор на USA Today, писателката живее и работи в Монтана, САЩ, където се развива действието в повечето от романите ѝ.

„Тенекиена кралица“ е последната, шеста книга от „Тенекиени номади“, като отделните романи не са сюжетно обвързани помежду си. Обединяваща нишка са високите скорости и моторите, които по различен, но винаги секси начин, задават атмосферата и ускорения ритъм на историята. В „Тенекиена кралица“ Емет Стоун най-сетне ще срещне любовта, но нищо няма да е, както си го е представял. Превод на български език: Милена Илиева.

Вижте повече за „Тенекиени номади“ • подходяща възраст: 18+

4,99 лв.
9,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
15% Отстъпка
84,15 лв.
99,00 лв.
Спестявате: 14,85 лв.
12,99 лв.
14,90 лв.
14,99 лв.
16,90 лв.
17,99 лв.