Посрещнахме месец май с вълнуващи нови книги от любими писатели и заглавия, превърнали се в TikTok сензации.

   „9 от деветте свята“ ни завръща в любимата скандинавска трилогия на Рик Риърдън„Магнус Чейс и боговете на Асгард“. В деветте кратки истории участват любимите герои от поредицата, като всеки от разказите се развива в един от деветте свята на скандинавската митология.

   Докато Магнус Чейс гостува на братовчедка си Анабет, Хартстоун, Блитцен, Самира, Алекс, Джак, Ти Джей, Малори и останалите не скучаят. Случайно или не, всеки от тях успява да попадне в забавни, лепкави, космати и/или миризливи ситуации, където трябва да се изправи срещу смъртоносни същества и богове (отново).

Вижте повече за: „Магнус Чейс и боговете на Асгард“„9 от деветте свята“ • подходяща възраст: 10+


   „Кралско сърце“ е дебютният роман на немската писателка Яна Хох, който директно влиза в бестселър класацията на немското списание Spiegel, а над 10-хиляди копия са продадени само за първите три месеца.

   Хох ни запознава с Грета Хейс, която иска да избяга от училище и от приятелите си, които са я разочаровали. Затова през ваканцията започва работа в кралската конеферма. Още в първия ден обаче се сблъсква с харизматичния треньор Едуард. Той подозира, че момичето крие някаква тайна, която е решен да разкрие на всяка цена. А нещата съвсем се оплитат, когато на сцената се появява и принц Тристан. Грета твърде късно разбира, че е на път да се влюби – в момчето, от което всъщност е искала да стои далеч...
    „Кралско сърце“ е първа книга от поредицата „Кралски коне“. Забавна и романтична история, с напрежение между главните герои, което внася допълнителна динамика и хумор. Перфектна за почитателите на романтични сюжети с герои от кралско потекло и особено за младите любители на ездата, конете и конния спорт.

Вижте повече за: „Кралско сърце“ • подходяща възраст: 13+


   „Игри на наследство“ е първата книга от едноименната трилогия на Дженифър Лин Барнс. Романът е изключително популярен в социалните мрежи и особено в TikTok, където има над 41 млн. гледания. Бестселър на The New York Times и с номинация за най-добра младежка книга на Goodreads Choice Awards за 2020 г., подходящо четиво за почитателите на емблематичния тийн трилър „Един от нас лъже“ на Карън М. Макменъс. С излизането си у нас книгата оглави тийн класацията на книжарници „Хеликон“.

   Ейвъри Грамс има точен план за бъдещето. Но съдбата ѝ се променя в минутата, в която милиардерът Тобайъс Хоторн умира и оставя на Ейвъри буквално цялото си богатство. Ейвъри няма никаква представа нито защо, нито кой е Тобайъс Хоторн. За да получи наследството си, тя трябва да се премести в Хоторн Хаус.  За нещастие на Ейвъри, Хоторн Хаус е дом и на семейството, което Тобайъс Хоторн е лишил от наследство. В това число са и четиримата внуци на стареца – опасни, магнетични и брилянтни момчета, израснали с идеята, че един ден ще наследят милиарди.

Вижте повече за: „Игри на наследство“ • подходяща възраст: 13+ • Следващата част от поредицата ще излезе у нас още през юни.


    „Тоз бурен край“ е кулминацията на историята за Рома Монтагов и Жулиет Кай на Клоуи Гонг. Тя ни пренася година след събитията, описани в „Тез бурни чувства“.

  Шанхай тъне в безредици в очакване на революция. Жулиет жертва връзката си с Рома, за да спаси живота му, и сега трябва да приеме последствията от решението си. Една грешна стъпка може да ѝ коства мястото като наследница на Аления клан. Рома все още оплаква смъртта на Маршал, чувствайки се виновен, че отново е допуснал Жулиет в живота си. За да изкупи вината си пред Бенедикт и пред самия себе си, той е готов да убие момичето, което обича и мрази едновременно. Но когато Шанхай е на ръба на гражданска война, Рома и Жулиет трябва да загърбят враждата си, за да се изправят срещу чудовищата и политическите интриги, разкъсващи града.

   Първата книга от поредицата е номинирана в категория „Най-добро фентъзи/научна фантастика за тийнейджъри“ на 2020 г. на Goodreads Choice Awards и обявена за „Най-добра книга за младежи“ за 2020 г. от BuzzFeed.

Вижте повече за: „Тез бурни чувства“„Тоз бурен край“ • подходяща възраст: 16+


    „Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ демонстрира една нова страна на литературния талант на Джон Грийн – тази на есеист. Книгата излиза с логото на импринт „Анишър“, запазена марка на издателство „Егмонт“.

   Сборникът включва 44 есета, в които авторът се спира на различни теми и явления, сред които Халеевата комета, пингвините от Мадагаскар, велосирапторите, канадските гъски, плюшените мечета, залезите, човешката способност да се удивляваме и др.

   Книгата спечели читателския вот за Goodreads Choice Awards за 2021 г. в категорията „Нехудожествена литература“ и директно влиза в бестселър класацията на The New York Times.

Вижте повече за: „Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“


   Още една книга с логото „Анишър“ се появи на български език през април – „Сянка в жарта“ от любимката на милиони читатели Дженифър Л. Арментраут.

    „Сянка в жарта“ разказва историята на Серафина Миръл – Девица, чиято съдба е предопределена още преди да се роди. Серафина е обещана от Орисиите за съпруга на Древния бог на Смъртта. Сера не е беззащитна Девица, а обучена убийца, чиято цел е да накара Древния бог на Смъртта да се влюби в нея, да се превърне в неговата слабост и тогава… да го убие. Ако се провали, обрича кралството и народа си на бавна и мъчителна смърт. Но Древния бог на Смъртта не е това, което си е представяла, и Сера ще трябва да направи невъзможен избор между повелите на сърцето и вменения дълг.

   Книгата хвърля светлина върху събития преди описаните в поредицата „Кръв и пепел“, която през миналата година се превърна в световен бестселър, а през 2020 г. първата книга от нея спечели наградите на Goodreads Choice Awards в категория „Най-добра романтична книга“.

Вижте повече за: „Сянка в жарта“ • подходяща възраст: 18+


    „Креолският призрак“ е най-новата книга на български от авторката на бестселъри на The New York Times, Wall Street Journal и USA Today Мегън Марч. Романът на една от най-обичаните писателки на съвременна романтична литература с логото „Уо“, поставя началото на двулогията „Магнолия“ и е част от новите заглавия на импринта.

Завръщаме се в Ню Орлиънс и света на Лаклан Маунт от бестселър трилогията „Безмилостен крал“ с нов опасен и смел антигерой. „Креолският призрак“ ни среща с властната Магнолия Мари Мейсън, която е на път да се сблъска с един мъж, изчезнал от живота ѝ преди петнайсет години, готова на всичко, за да отмъсти.

Вижте повече за: „Креолският призрак“ • подходяща възраст: 18+ • Очаквайте завладяващия финал на историята на Моузес и Магнолия във втората книга от двулогията още през юни.


   На още едно вълнуващо заглавие вече могат да се насладят българските читатели – „Неонови богове“ от Кейти Робърт. Книга първа от поредицата „Мрачен Олимп“ се радва на изключително ласкави читателски отзиви и не по-малък интерес в социалните мрежи – само в TikTok има над 32 млн. гледания. През 2021 г. е номинирана в категорията за най-добри романтични книги на Goodreads Choice Awards и в категорията за еротична романтика на наградите Swoon. Романът също излиза с логото „Уо“.

   Кейти Робърт прави един съвременен прочит на мита за Хадес и Персефона, който е толкова порочен, колкото е и романтичен. Любимката на висшето общество Персефона Димитриу прави планове да се махне от ултрамодерния блясък на Олимп в секундата, в която навърши 25 години. Но всичките ѝ мечти се разбиват в мига, в който майка ѝ я принуждава да приеме предложението за брак на Зевс. Персефона бяга към забранения Долен град и сключва сделка не с кой да е, а със самия дявол, мъж, когото доскоро е считала за мит – Хадес. Той е прекарал целия си живот в сянка и няма никакво желание да попада под светлините на прожекторите сега. Но, благодарение на Персефона, може би най-накрая ще може да си отмъсти.

Вижте повече за: „Неонови богове“ • подходяща възраст: 18+


Фотографии, ©:

Рик Риърдън: rickriordan.com

Яна Хох: Mich-Pferd; jana-hoch.de

Дженифър Лий Барнс: Kim Haynes; jenniferlynnbarnes.com

Клоуи Гонг: Jon Studio

Джон Грийн: Marina Waters

Дженифър Л. Арментраут: Franggy Yanez

Мегън Марч: meghanmarchmerch.com

Кейти Робърт: Bethany Chamberlin