"Хари Потър и Огненият бокал" на голям екранВъпреки първоначалната идея 734-те страници на "Хари Потър" да бъдат заснети в два отделни филма, режисьорът Майк Нюъл решава да направи един. И едва ли има някой, който да съжалява. Защото, макар този път от големия екран да са отсъстват семейство Дърсли, мисис Уизли и някои дребни (и не толкова) дребни детайли от книгата, Нюъл не разочарова феновете.

"Хари Потър и Огненият бокал" категорично е най-напрегнатият и най-мрачен филм от поредицата, не само като внушения, а и абсолютно буквално. И едва ли някой е очаквал друго от екранизацията на четвъртата книга, която поставя Хари пред най-голямото изпитание досега.

Но едновременно с каскадите, зловещите кадри и изненадващите обрати първият британски режисьор на филм за Хари Потър умело вмъква в историята свежи нотки британски хумор и разказва с леко намигване за вълненията и трепетите на онази трудна възраст, наречена пубертет, която Хари, Хърмаяни и Рон изживяват през четвъртата си година в "Хогуортс".

Подготви се, защото без да искаш, застанал пред екрана в киното, по лицето ти ще пробягват напрежение, страх, надежда, смях, притеснение и... (не) мъничко гордост, когато чуеш как многохилядна тълпа магьосници скандира името на Виктор Крум. А когато си тръгнеш от киното, просто го преглътни - филмът е "само" 157 минути. Знаем, че искаш още.