На 15 януари 2003 г. беше обявена изключителната новина, че петата книга от най-продаваната поредица в света ще бъде издадена на английски език на 21 юни 2003 г. едновременно във Великобритания, САЩ, Канада и Австралия. Компаниите издатели на романите за Хари Потър на английски език - "Блумсбъри" и "Сколастик" - също така обявиха, че петата книга, чието оригинално заглавие е "Harry Potter and the Order of the Phoenix", е с една трета по-дълга от предходната книга на Дж. К. Роулинг, "Хари Потър и Огненият бокал". 

Петият роман съдържа над 255 000 думи и 38 глави. А думите в предишната книга - "Хари Потър и Огненият бокал" - са над 191 000 думи в 37 глави. В общото си изявление Найджъл Нютон, изпълнителен директор на "Блумсбъри" във Великобритания, и Барбара Маркус, президент на отдела за детски книги към "Сколастик" в САЩ, заявиха: "Изключително сме развълнувани да обявим датата на издаване на петия роман. Това е изключителна книга и ще зарадва всички почитатели на Дж. К. Роулинг. Тя е създала великолепно и завладяващо ново приключение".

Четвъртият роман на Дж. К. Роулинг - "Хари Потър и Огненият бокал" - беше пуснат на книжния пазар на 8 юли 2000 г. и се превърна в най-бързо продаваната книга в историята през първия уикенд от публикуването й. Всички четири книги - "Хари Потър и Философският камък", "Хари Потър и Стаята на тайните", "Хари Потър и затворникът от Азкабан" и "Хари Потър и Огненият бокал" - се превърнаха в бестселъри, оглавиха всички световни класации за книги и дори в настоящия момент са на челните места.

"Егмонт България" ще издаде петата книга от поредицата за Хари Потър няколко месеца след публикуването й на английски език в зависимост от времето, необходимо за превода, издателската подготовка и отпечатването й.