Имало едно време в Англия една писателка. Тя била много талантлива
и нейните романи се четели по цял свят. Героят, роден от перото й,
се казвал Хари Потър. Бил добър и смел и бързо станал много известен
и обичан навсякъде. Донесъл на създателката си световна слава и богатство.
Писателката и нейното семейство заживели щастливо.
И... тук би свършила една обикновена приказка.
Но тази продължава! Така.

     Джоан Роулинг и баронеса Ема Никълсън Уинтерборн, член на Европейския парламент, основават заедно през 2005 година благотворителното сдружение Children’s High Level Group. Целта му е да помогне и промени живота на децата в неравностойно положение, живеещи в социални домове. Повечето от тези деца не са сираци – родителите им са с недъзи или са от етнически малцинства. Много не получават елементарни медицински грижи и дори най-необходимото – достатъчно храна. И най-вече – те са лишени от обикновено човешко общуване, любов и топлина.
     Children’s High Level Group си поставя амбициозната цел да даде на тези самотни деца глас, да им помогне да бъдат чути и разбрани. Как? Съвсем просто - като се опита да им осигури възможност за живот в истинското им или подходящо приемно семейство.
От създаването си благотворителното сдружение помага на стотици хиляди деца най-вече в Източна Европа, осигурявайки финансови средства, давайки подкрепа и информация, провеждайки образователни мероприятия.
     Така се ражда идеята за един уникален проект.
     След като приключва седмия роман за Хари Потър, Джоан Роулинг решава да изрази благодарността си към най-верните фенове на поредицата и създава седем саморъчно написани и илюстрирани от нея екземпляра на книга с пет увлекателни приказки за магьосници. Едната от тях – „Приказка за тримата братя”, даже играе съществена роля в седмия роман. Всяка приказка е допълнена от бележките на професор Дъмбълдор. Шест от тези необикновени екземпляри са подарени на хора, свързани с поредицата за Хари Потър, но седмият е продаден на търг за невероятната сума от близо два милиона английски лири, която изцяло е предоставена на Children’s High Level Group. Тогава авторката решава да доразвие идеята, като направи „Приказките на барда Бийдъл” достъпна за всички фенове по света, и в същото време даде възможност на читателите си да станат съпричастни към благородното й начинание. Всички лицензионни приходи от „Приказките на барда Бийдъл” ще бъдат дарени на Children’s High Level Group.
     В специалното обръщение към читателя на баронеса Ема Никълсън Уинтерборн се казва: „Наистина сме ти признателни, че ни подкрепи, като закупи книгата. Тези жизненоважни средства ще помогнат на благотворителното сдружение Children’s High Level Group да продължи дейността си и да осигури на още стотици хиляди деца възможността за достоен и здравословен живот! Благодаря ти!”.