Съвети за начинаещи родители на геймъри

Когато стане дума за „Майнкрафт“ или друга подобна игра, реакциите на възрастните обикновено са в двете крайности. В едната са лудите фенове, а в другата са хората, които не разбират за какво става въпрос. На последните обаче не им пречи да отричат всичко, свързано с игрите и с виртуалното изобщо. Защо? Защото вярват, че часовете пред монитора вредят на здравето, убиват времето и създават изкривена представа за реалността (в лошия смисъл на думата). Може и да е така, но това не е всичко.

Стига да е с мярка, „Майнкрафт“ не е мръсна дума за междупланетно зло. За непросветените, които нищо не вдяват от материята, това е забавен начин да създаваш свои шедьоври в триизмерното пространство. Лесно е, достъпно е, интересно е и е полезно за децата.
 

Информирайте се, преди да завъртите пръст, влезте в крак с новото.

Не бъдете консерви. Отдавна отношенията родител – дете не се развиват в плоскостта „ще правиш това, което аз казвам, защото така казвам и знам повече от теб“. Още повече, когато става дума за нови технологии. Не е извинение, че опитът ви с електронните игри се свежда до цъкане на „Пакман“ или „Тетрис“ през миналия век. Запознайте се по-сериозно с интересите на новото поколение и с пристрастията им. В противен случай има вероятност не само да изпаднете зад борда с етикет „старомоден“, но и да повлечете и детето с вас. Все ви е едно дали сте изостанали, но покрай вас и хлапето може да го отнесе. Децата не прощават, когато връстниците в обкръжението им са по-назад от тях. Изолират ги. Размислете, ако смятате, че това не е проблем нито за вас, нито за хлапето. Вярно, дядо ви и без „Майнкрафт“ е станал архитект, но е вярно също, че днешните „строители“ навлизат смело в Недъра с ръководство за енчантване и отвари... Ако нищо не разбрахте от последното изречение, има какво да наваксвате. Според специалистите може да ви е полезно.

5 причини да не дърпате шалтера на компютъра и да позволите на детето да копае в света на „Майнкрафт“

Нови неща за научаванe

В интернет има изобилие от информация, но не чак толкова много на български език. Повечето инструкции и съвети са на чужд език. Ще се изненадате колко бързо детето ви ще се научи да борави с другоезични думи, които иначе по-трудно би запомнило. Освен това мъниците придобиват, докато играят, нови компютърни умения, развиват интерес към програмирането, навлизат в математиката, откриват ползите от логическото мислене, учат се да разрешават проблеми. Дори се запознават с основните принципи на икономиката, макар да не го осъзнават. Не на последно място е провокирането на интерес към четенето. Когато в историята на Пипи нещо не достига, за да мотивира детето да я изяде с кориците, „Майнкрафт“ може да предложи забавно четиво, което да запали хлапето към книгите.

Уроци по мислене

Никога не е излишно нещо допълнително да провокира и стимулира детската глава. Да прави стратегии, да планира действия. Да упражнява паметта и да внимава, не само в картинката, но и във всички детайли в нея. Игрите с изграждане на виртуален свят учат, че познанието не е само цел, а средство за научаване на още и още.

Свобода за въображението

Сякаш беше вчера, когато хлапето ви се върна у дома с хартиеното крокодило-акулско-жирафестото създание в ръка. Помните ли колко горди бяхте с усилията и въображението на малкия ви гений. А сега си представете, че няма невъзможни неща за сътворяване с виртуални тухлички. И само гледайте.

Сравнително безопасно пространство за забавление

Няма абсолютна сигурност в интернет, но в игрите с изграждане на виртуална реалност като „Майнкрафт“ няма намеци за секс, наркотици, няма реки от кръв и варварски настроени герои, които предизвикват на двубой всичко живо и не живо около себе си. Няма нецензурен език. Препоръчително е обаче децата, особено по-малките, да използват интернет под наблюдението на възрастен.

Полезни съвети за родители и деца за безопасността във виртуалното пространство може да намерите на страницата на Център за безопасен интернет: www.safenet.bg

Не са нужни специфични умения, за да играеш

Всеки може да се включи, дори напълно начинаещите. Ставаш толкова добър и отиваш толкова далеч, колкото креативността ти настоява.

 

Какво ново в света на “Майнкрафт“, хитри трикове и съвети за играта може да намерите на страницата, посветена на поредицата.

19,90 лв.
39,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
29,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.