Съвети за начинаещи родители на геймъри

Когато стане дума за „Майнкрафт“ или друга подобна игра, реакциите на възрастните обикновено са в двете крайности. В едната са лудите фенове, а в другата са хората, които не разбират за какво става въпрос. На последните обаче не им пречи да отричат всичко, свързано с игрите и с виртуалното изобщо. Защо? Защото вярват, че часовете пред монитора вредят на здравето, убиват времето и създават изкривена представа за реалността (в лошия смисъл на думата). Може и да е така, но това не е всичко.

Стига да е с мярка, „Майнкрафт“ не е мръсна дума за междупланетно зло. За непросветените, които нищо не вдяват от материята, това е забавен начин да създаваш свои шедьоври в триизмерното пространство. Лесно е, достъпно е, интересно е и е полезно за децата.
 

Информирайте се, преди да завъртите пръст, влезте в крак с новото.

Не бъдете консерви. Отдавна отношенията родител – дете не се развиват в плоскостта „ще правиш това, което аз казвам, защото така казвам и знам повече от теб“. Още повече, когато става дума за нови технологии. Не е извинение, че опитът ви с електронните игри се свежда до цъкане на „Пакман“ или „Тетрис“ през миналия век. Запознайте се по-сериозно с интересите на новото поколение и с пристрастията им. В противен случай има вероятност не само да изпаднете зад борда с етикет „старомоден“, но и да повлечете и детето с вас. Все ви е едно дали сте изостанали, но покрай вас и хлапето може да го отнесе. Децата не прощават, когато връстниците в обкръжението им са по-назад от тях. Изолират ги. Размислете, ако смятате, че това не е проблем нито за вас, нито за хлапето. Вярно, дядо ви и без „Майнкрафт“ е станал архитект, но е вярно също, че днешните „строители“ навлизат смело в Недъра с ръководство за енчантване и отвари... Ако нищо не разбрахте от последното изречение, има какво да наваксвате. Според специалистите може да ви е полезно.

5 причини да не дърпате шалтера на компютъра и да позволите на детето да копае в света на „Майнкрафт“

Нови неща за научаванe

В интернет има изобилие от информация, но не чак толкова много на български език. Повечето инструкции и съвети са на чужд език. Ще се изненадате колко бързо детето ви ще се научи да борави с другоезични думи, които иначе по-трудно би запомнило. Освен това мъниците придобиват, докато играят, нови компютърни умения, развиват интерес към програмирането, навлизат в математиката, откриват ползите от логическото мислене, учат се да разрешават проблеми. Дори се запознават с основните принципи на икономиката, макар да не го осъзнават. Не на последно място е провокирането на интерес към четенето. Когато в историята на Пипи нещо не достига, за да мотивира детето да я изяде с кориците, „Майнкрафт“ може да предложи забавно четиво, което да запали хлапето към книгите.

Уроци по мислене

Никога не е излишно нещо допълнително да провокира и стимулира детската глава. Да прави стратегии, да планира действия. Да упражнява паметта и да внимава, не само в картинката, но и във всички детайли в нея. Игрите с изграждане на виртуален свят учат, че познанието не е само цел, а средство за научаване на още и още.

Свобода за въображението

Сякаш беше вчера, когато хлапето ви се върна у дома с хартиеното крокодило-акулско-жирафестото създание в ръка. Помните ли колко горди бяхте с усилията и въображението на малкия ви гений. А сега си представете, че няма невъзможни неща за сътворяване с виртуални тухлички. И само гледайте.

Сравнително безопасно пространство за забавление

Няма абсолютна сигурност в интернет, но в игрите с изграждане на виртуална реалност като „Майнкрафт“ няма намеци за секс, наркотици, няма реки от кръв и варварски настроени герои, които предизвикват на двубой всичко живо и не живо около себе си. Няма нецензурен език. Препоръчително е обаче децата, особено по-малките, да използват интернет под наблюдението на възрастен.

Полезни съвети за родители и деца за безопасността във виртуалното пространство може да намерите на страницата на Център за безопасен интернет: www.safenet.bg

Не са нужни специфични умения, за да играеш

Всеки може да се включи, дори напълно начинаещите. Ставаш толкова добър и отиваш толкова далеч, колкото креативността ти настоява.

 

Какво ново в света на “Майнкрафт“, хитри трикове и съвети за играта може да намерите на страницата, посветена на поредицата.

Ново!
19,90 лв.
Ново!
29,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.
15% Отстъпка
38,85 лв.
45,70 лв.
Спестявате: 6,85 лв.
17,90 лв.
14,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.
24,90 лв.