Най-дългата книга за младия магьосник е превърната в най-краткия филм досега! А това означава, че екшънът, напрежението, страхът и романтиката са сгъстени така, че ти спират дъха. 

"Загубата на невинността" - това е основното във филмите за Хари Потър според изпълнителя на главната роля в тях Даниел Радклиф - превръщането на малкото дете, което гледа със страхопочитание света, в личност, истински калена в битките. Именно затова можеш да си сигурен, че "Орденът на феникса" е много далеч от невинността на детските филмчета. Не само заради напрегнатите битки, и спиращите дъха специални ефекти, а и заради факта, че героите наистина израстват и се сблъскват с все по-тежки изпитания. Важи за всички, но най-вече за Хари (Даниел Радклиф): "Това е невероятната самота, чувството, че няма никого, с когото да поговори, и за капак (...) смъртта - разказа самият Даниел в интервю за МTV наскоро. - Смъртта на родителите му е доста абстрактна за него - той не си спомня последните думи, които са му казали, или последния поглед на майка си... Но при смъртта на Седрик (който умира в "Огненият бокал") Хари изпитва ужасното чувство на вина на оцелелия. Мисли си: Аз трябваше да съм този, който умира."

Докато се подготвя за ролята, Даниел научава много за чувството за вина, което е типично за катастрофите, при които шофьорът оцелява, а умира някой друг. "Хари се чувства така, сякаш той е бил шофьорът, а Седрик е бил до него. Изпитва огромна болка и вина!"

Към болката се прибавя и фактът, че в петия филм Хари се изправя пред истинския ужас на войната. Ако си чел книгата, вече знаеш, че, притиснати от Долорес Ъмбридж, и упорития отказ на много магьосници да повярват в завръщането на Волдемор, Хари и приятелите му решават да създадат Войнството на Дъмбълдор. Тайно обединение, което да помогне на учениците сами да овладеят тайните на битката срещу черната магия. "Това е като френската съпротива или всяка друга революционна група хора във всяка друга война, които са били потискани" - разказва Даниел. И едва ли някой ще оспори, че в петата книга Роулинг преплита много проблеми, познати и от реалния свят. Те са запазени и във филма и именно те го правят толкова неочаквано сериозен. Но не оставай с погрешно впечатление - в "Орденът на Феникса" има и куп забавни моменти, весели шеги и... романтика. Да, става въпрос за целувката между Хари и Чо Чан - тази, за която всички говорят. "Много хора иска да знаят за целувката - казва Даниел, - което е разбираемо. Това е първата целувка на Хари. Хари е нещо като иконична фигура за своето поколение и хората искат да знаят как е било. Мина много добре - продължава той с усмивка. - Направихме го няколко пъти, и Кейти и аз бяхме много нервни в началото, но бързо го преодоляхме и започнахме да му се наслаждаваме на петия път... Когато гледаш сексуална сцена или сцена с целувка, те винаги изглеждат секси и романтично, и страстно, но не са. Всъщност е доста стерилно. Ти стоиш ей така и главата й е точно тук и ти казват: "Можеш ли да мръднеш вдясно, не, вляво, и си завърти главата малко" и става като да изкачваш стълби или всяко друго действие. Цялата страст изчезва при снимачния процес. Знам, че е тъжно, и ми е неприятно да развалям илюзиите, но изглежда страхотно във филма, и това е всичко, което има значение."

Колко страхотно, ще разбереш на 20 юли, когато е премиерата на "Хари Потър и Орденът на феникса" у нас.