„Тайната от Апамея“ на Гергана Лаптева ни повежда на епично пътуване през хилядолетната история на Близкия Изток, по следите на изчезнала древна мозайка и трафика на антични предмети.

Третият роман на Гергана Лаптева„Тайната от Апамея“, ще излезе в книжарниците у нас на 18 юни, събота. Историята отвежда читателя по следите на древноримска мозайка, разкривайки му загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция.

В центъра на сюжета са екстремният фотограф Борис и галеристката Марина, които ще се отправят към турския язовир Биреджик на река Ефрат. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовира. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият. Пътищата им ще се пресекат и с този на Саид Ал-Карим. Търговец на шам-фъстък, роден в Алепо, бягащ от войната и разрухата в родината в търсене на нов живот за себе си и близките си. От романа предстои да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, втъкани в сюжета на „Тайната от Апамея“, са напълно реални. За написването на книгата Гергана провежда сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както на консултации със специалисти. Нейните пътешествия из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата, за които ще четем в романа.

 „Пътувам много, за мен това се е превърнало в начин на живот. Често ми се случва още да не съм се върнала от едно пътуване и вече да планирам следващото. Отдавна исках да посетя Югоизточен Анадол и по-специално Гьобекли тепе – мистериозен археологичен комплекс, построен преди повече от 12 000 години, планината Немрут, където се намира гробница на Антиох I от Комагена и потопеният град Халфети, единственото място в света, където расте загадъчната черна роза. Когато видях с очите си всички тези места, вече бях сигурна, че те ще се превърнат в сцена на моя роман.“ – споделя Гергана.

  За книгата:

Пристрастяващо четиво, туптящо с ритъма на съвременния свят, осветен от отблясъците на миналото!“
Доц. д-р Майя Василева, Нов български университет

 „Завладяваща амалгама от приключения, мистика и малко фантазия, поднесена чрез многопластови, красиви, човешки взаимоотношения и всичко това облечено в чудесен диалог – това е новата книга на Гергана Лаптева, „Тайната от Апамея.“
Проф. Георги Рачев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

ПЛОВДИВ

18 юни, събота, 17,00 ч.

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“

Събитието е част от програмата на Литературния фестивал „Пловдив чете“ 2022 г.

вход свободен

 

СОФИЯ

23 юни, четвъртък, 18,00 ч.

ТРИЪГЪЛНА КУЛА НА СЕРДИКА

бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 16

вход свободен

За автора: Гергана Лаптева е родена на 17 февруари в гр. София.  Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“, където защитава дипломна теза на тема „Долнокредна амонитна фауна в Еленския Предбалкан“, като по-късно работи по докторска дисертация в района на гр. Бяла.

Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида.

Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „еко арт“ проекти (съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации, вярващи, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“.

Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Автор е на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките“, романите „Монетата“  и „Божествен аромат“.

 

ТАЙНАТА ОТ АПАМЕЯ от Гергана Лаптева

480 стр., мека корица | съвременна литература | 19,90 лв.

В книжарниците от събота, 18 юни.

22,99 лв.
24,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.