Автор: Данаил Найденов
10.12.2017 г.

В края на 2012 г. светът бе разтърсен от едно от най-смелите решения, взимани някога в света на киното. Легендарният създател на сагата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас продаде своята компания Lucasfim на гиганта „Дисни“, а сделката възлизаше на над 4 милиарда щатски долара.

Продажбата на компанията, която включва и активите на най-големите хитове на Lucasfilm, разтърси из основи дългогодишните фенове на Сагата и мигновено ги раздели на два фронта – първите бяха особено доволни, че предстоят множество нови филми, книги, комикси и видеоигри, а вторите обявиха бойкот и намразиха Лукас, че е продал най-милото си. От „Дисни“ обаче мигновено започнаха работа по нови филми, като само след броени дни ни очаква и премиерата на „Междузвездни войни: Последните джедаи“ третият филм от разработените досега. Към настоящия момент вече сме гледали „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и „Rogue One: История от Междузвездни войни“, а тепърва ни очакват още пет филма, които са официално анонсирани. Само Силата обаче знае докъде ще стигнат „Дисни“ и какво могат да очакват феновете от тук нататък.

Как обаче стоят нещата на книжния фронт? „Междузвездни войни“ е не само визуално изкуство – поредицата е разширена с множество продукти на съвременната попкултура, включително всевъзможен мърчандайз, комикси, видеоигри, анимационни сериали и най-вече книги. Едва ли ще успеем да изредим списък с всички издания, които някога са били публикувани, но можем да внесем яснота с тяхното разделение, което продължава да обърква част от феновете.

До 2012 г. много от книгите бяха официално приети за част от Сагата, като дори имаше и официално продължение на събитията след шестия филм. Със закупуването на Lucasfilm от „Дисни“ обаче всички излизали до този момент книги влязоха в графата Legends, или казано накратко – събития, които може би са се случили в далечната галактика, а може би не. В другата крайност идват новите книги, поръчани от „Дисни“ и написани от одобрени от тях автори. Тези книги се класифицират с термина „канон“, в който влизат филмите и двата анимационни сериала – „Междузвездни войни: Войната на клонингите“ и „Междузвездни войни: Бунтовниците“. Разбира се, канонът се разширява постоянно, като в него се включват и новите видеоигри и комикси на Marvel, които също са част от структурата на „Дисни“.

Покрай премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ издателство „Егмонт“ разшири многократно издателския си план и започна да публикува книги от официалния канон. Важно е да отбележим, че това не е първият път, когато „Егмонт“ се захващат с „Междузвездни войни“. Още в началото на новото хилядолетие видяхме множество детски книги по Сагата, включително и поредицата „Ученик на джедая“, от която бяха пуснати на пазара първите седем части. „Ученик на джедая“ обаче също вече е легенда. Какво се случи от тогава досега?

Всеки уважаващ себе си фен, особено ако не претендира за чистота и строгост на нравите що се отнася до сделката на Лукас с „Дисни“, поглъща с удоволствие всяка история, която разширява и допълва основната филмова вселена. Най-хубавото е, че дори в малка страна като нашата всички ние имаме възможността да се доберем до официални книги и да ги четем, препрочитаме и анализираме помежду си. В настоящата селекция са подбрани пет заглавия от издаваните от „Егмонт“ книги, които не само носят в себе си духа на приключението, но и допълват толкова много Сагата, че мнозина вече мечтаят да видят същите тези истории на голям екран, адаптирани специално за кинофеновете. Ако досега не сте имали възможност да прочетете някоя от тези книги, то сега е моментът да се потопите изцяло в техния свят. Така не само ще отбележите подобаващо наближаващите празници, но и ще се подготвите за премиерата на новия филм, насрочена за 15 декември.

 

1. „Таркин“, Джеймс Лусино

Уилхъф Таркин е един от възможно най-интересните герои в „Междузвездни войни“ и същевременно един от най-неразвитите образи в „Епизод IV: Нова надежда“. Държащият Дарт Вейдър на каишка герой е толкова интригуващ, че по искане на милиони фенове Джордж Лукас го включи и в „Епизод III: Отмъщението на ситите“, където образът на Питър Къшинг е специално изграден от специалистите по CGI. Същото се случи и в „Rogue One: История от Междузвездни войни“, където видяхме и неговата истинска същност – зъл, непредвидим и едновременно с това елегантен лидер, чиито качества и харизма доведоха до необратими събития. През годините са правени много опити за проследяване на историята на мофа, но сега за пръв път от „Дисни“ имат логично обяснение на цялата му житейска история благодарение на канона. Автор на „Таркин“ е Джеймс Лусино, познат на множество фенове на Войните с работата си по заглавия като тези от поредицата The New Jedi Order, Inside the Worlds Of Star Wars Trilogy, Darth Plagueis и „Последната игра“.

Освен с миналото на Таркин, в книгата читателят се конфронтира с още две неща, които са от особено значение за цялата вселена. Първо – ставаме свидетели на зараждането на бунтовническото движение, което всъщност накрая ще преобърне развитието, и второ – отделено е достатъчно много време на един несигурен, но утвърждаващ себе си като агресор Дарт Вейдър, който тук е далеч от фигурата, която срещаме в познатите ни филми, но постепенно се превръща в бойната машина, която всъщност представлява. Отношенията Вейдър – Таркин – Палпатин са на преден ред и освен напрежение, читателите ще видят и прекрасни диалози, от които тръпката е гарантирана.

„Таркин“ се различава от останалите книги, излезли до този момент, не само заради стила на Лусино, но и заради методиката, по която се развива историята. Липсата на напрегнати моменти от битки или приближаващата евентуална смърт на главен герой е заменена от симпатията, която се поражда в четящия, докато става свидетел на житейската нишка на Таркин. Един от най-големите антагонисти се превръща в любим герой дори на тези, които смятат, че унищожаването на Алдераан и Звездата на смъртта са абсолютното зло. „Таркин“ е книга, която ще преобърне представите ви за злите герои и ще ви накара да се превърнете в почитатели на ситския план. Разчитащ не на свръхестествена сила, а само на вродените си стратегически умения, моф Таркин е галактическата алтернатива на Сун Дзъ, а изкуството на междузвездната война е по-силно отвсякога.

 

2. „Изгубени звезди“, Клаудия Грей

Колко пъти сте се замисляли, че огромна галактика като тази от „Междузвездни войни” обхваща десетки милиарди форми на живот, които могат да чувстват, да мразят, да обичат и да преживяват своите върхове и падения, досущ като фамилия Скайуокър, около която се върти цялата история? „Междузвездни войни“ обаче не е само Скайуокърови, фамилия Соло и техните приятели и врагове. „Междузвездни войни“ е много повече. Никога не се бях сещал за огромния персонал, който обслужва Империята, или пък Бунтовническия алианс. Колкото и истории да сме чели от канона или от легендите, винаги нещата опират основно до джедаи и до сити. „Изгубени звезди” обаче ни хваща за гърлата и ни приземява в реалността, където живеят обикновените хора.

Локализирайки ни на планетата от Външния пръстен Джелукан, „Изгубени звезди” представя историята на Сиена Рий и Тейн Кайрел – момиче и момче от две различни обществени прослойки, чиито различия не успяват да им попречат да бъдат най-добри приятели от малки. Те се борят с живота си независимо от трудностите, които ги спохождат, и като всички останали младежи на тяхната възраст, най-голямата им мечта е да станат част от кадровия състав на процъфтяващата и тровеща ги с мащабна пропаганда Империя. И въпреки обучението за имперски офицери, трудностите по пътя им и останалите фактори, които сформират личностите им, Сиена и Тейн доказват, че не друго, а именно любовта е по-силна от всичко. В „Междузвездни войни“ любовта е един от главните герои, прикрита зад зашеметяваща семейна драма, но всъщност не е ли любовта самата Сила, която движи напред и назад събитията около любимите ни герои?

Именно това улавя Клаудия Грей, която превръща килера в дома на родителите си в X-Wing изтребител, когато тя е едва на седем години. Работата на Грей по „Изгубени звезди“ е толкова върховна, че може да се характеризира като една от най-великите любовни истории, случвали се преди много години в една далечна галактика. „Изгубени звезди” стартира след действията в Епизод III и продължава малко след „Завръщането на джедаите”, а това е и ключовата черта в сюжета, която грабва вниманието на всеки, гледал поне веднъж всички епизоди от поредицата. Любов, предателство и лоялност се обединяват в едно, за да помогнат на читателя да открие себе си сред звездите на небосклона. „Изгубени звезди“ несъмнено е една от най-добрите книги от канона, които някога са попадали в ръцете ми.

 

3. „Тъмните ситски лордове“, Пол С. Кемп

„Междузвездни войни“ разказва повече от историята за впечатляващата семейна драма на семейство Скайуокър и любовта, която движи човешките действия във всяка галактика. Сагата инициира и симбиотичната взаимовръзка между две враждуващи фракции, всяка от които има своите верни почитатели. Мнозина мечтаят да бъдат джедаи – пазители на реда и мира в галактиката. Някои обаче искат да бъдат ситски лордове. Аз също.

Пол С. Кемп, който се изявява за пръв път в новия канон, е добре познат на феновете с някои свои разработки по „Междузвездни войни“, както и с писането си на разкази в списание Star Wars Insider. „Тъмните ситски лордове“ е достатъчно импрегнирана с напрежение, изобретателно написана и съдържаща в себе си множество елементи, които да се загнездят в съзнанието на читателите и да не ги оставят на мира, докато не прехвърлят цялото съдържание. Особено приятна би била книгата на феновете на самия Вейдър, които могат да наблюдават отстрани убийството на последните надежди, че зад маската стои човешко същество, а не роботизирана машина. Същото може да се каже и за развитието на Палпатин, когото отново виждаме в нетипична и най-вече крайно нечовешка светлина.

В „Тъмните ситски лордове“ действията започват няколко години, след като от Анакин Скауйокър не остава и следа – той се превръща в Дарт Вейдър и започва своето просветление в тайните на Сит заедно със своя господар Палпатин. Все още разкъсван от съмнения, Вейдър постепенно се трансформира в това, което познаваме дотук от филмите и останалите реквизити на официалния канон.
От другата страна на барикадата – там, където все още не се е оформило официалното ядро на Бунтовниците, стои планетата Рилот и нейното движение за освобождение. Както мнозина може би знаят, Рилот е домът на расата туай’лек и най-накрая, след толкова много опити (без да броя Clone Wars и Rebels), една от любимите ми раси получава достатъчно „книжно внимание“ на български език. Главен предводител на движението на туай‘лек е Чам Синдула, когото зрителите на цитираните два анимационни сериала би трябвало да познават добре.

Колко ще трае надиграването между движението за свободен Рилот и двамата лордове, владеещи Галактиката, и ще има ли справедливост за низвергната раса, която до последно не получава своята доза уважение? Кемп улавя в детайли развития образ на Вейдър и сервира на читателите си четиво, което дълго няма да ги остави безпристрастни.

 

4. „Последици“, Чък Уендиг

„Последици“ на Чък Уендиг е една от книгите, предизвикала множество спорове в онлайн пространството. От една страна стоят онези фенове, които приемат всеки книжен продукт като „свой“ и нямат нищо против леките несполуки в сюжетно отношение, а от друга – хората, които също са фенове, но не признаха продукта за качествен.

„Последици“ обаче не проследява действията на добре познатите ни герои. Тя прави точно обратното – запознава ни с нови такива, които тепърва ще претърпяват развитие в книжния свят. Имаме Темин – малък петнадесетгодишен контрабандист от планетата Акива, изоставен от майка си Нора Уексли, която пък е решила да се присъедини към Бунта с цел отмъщение за разбитото си семейство. Авторът ни запознава и със Синджир – бивш високопоставен служител на Империята, както и с Джас Емари – ловец на глави от расата Забрак (сещате се – Дарт Мол), които по странно стечение на обстоятелствата се оказват заедно на Акива, опълчвайки се срещу останките на Империята. От страна на поданиците на бившия вече Император, преселил се в отвъдното благодарение на подопечния си Вейдър, срещаме отново женски персонаж (спомнете си русокосата Aлисия Бек от книгата „Бягството на разбойника“), която държи в плен стария ни познайник Уедж Антилс. Тя се нарича Рей (изключително добра препратка към „Силата се пробужда“, макар и без логична връзка между книгата и седмия епизод), Слоун и един от най-лоялните служители, който Империята някога е имала.

Срещата на героите от двата фронта е придружена с внедряването на доста други имена и лица, споменати в няколкото интерлюдии на книгата и очакващи своя пиков момент в следващите части от трилогията Aftermath. Към този момент все още не сме чели на български език продълженията, но е важно да се отбележи, че „Последици“ проследява действията, започващи след „Завръщането на джедаите“ и въпреки отсъствието на основни персонажи, книгата се явява и своебразно уточнение за периода от тридесет години, вмъкнат между шестия и седмия филм.

Задължителният характер на „Последици“ е особено важен, що се отнася до онази група читатели, които не желаят да изпускат ключови събития от филмовата поредица. Разбира се, към настоящия момент не можем да говорим за силно влияние върху франчайза, но не бива да забравяме, че сме едва в началото на новата трилогия, така че нищо чудно Уендиг да се окаже ключова фигура в сценарийно отношение за бъдещите събития във филмите.

 

5. Енциклопедия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, Пабло Хидалго

Съшествува една група фенове, които дават мило и драго, за да се докоснат до визуалната страна на филмите, които гледат и които боготворят. „Междузвездни войни“ се характеризира освен с впечатляваща история, така и с изключителна визия, вдъхновила множество други кинематографични проекти.

Множество компании издават специални арткниги и илюстровани енциклопедии, които допълват съответния филм и дават по-ясна представа за герои, събития и ситуации, и в случая „Дисни“ не е изключение. През 2015 г. на пазара у нас се появи илюстрована енциклопедия, дело на Пабло Хидалго и развиваща пълнокръвно всичко, което видяхме в „Силата се пробужда“.

За върлите фенове на Сагата името на Хидалго е свято. Той започва работа в Lucasfilm през 2000 г., за да създаде и напълни с информация официалния уебсайт на „Междузвездни войни“. През годините работи неуморно и бързо се превръща в любимец на всички, които се интересуват от малкоизвестни детайли около филмовата поредица. След закупуването на Lucasfilm от „Дисни“ Хидалго е препоръчан лично от Кейтлин Кенеди за официален консултант по новите филми. Стига се дотам, че режисьорът Джей Джей Ейбрамс пише по три имейла дневно до Пабло, за да уточнява детайли по седмия филм.

Сами разбирате колко важна е тази енциклопедия и какви знания съдържа в себе си. Макар и състояща се от едва 80 страници, книгата представя на читателя всеки елемент от филма, описвайки до най-малката подробност главните и второстепенните герои, елементите от техните оръжия, облеклото и поведението им. Всичко това е съпътствано от впечатляващи фотографии, някои от които заемащи по две страници от книгата. Интересувате се повече от Ънкар Плът, капитан Фазма, Тийдо, BB-8, генерал Хъкс, Канджиклуб или гостите в замъка на Маз Каната? В такъв случай илюстрованата енциклопедия е точно за вас!

 

Разгледайте всички издания по „Междузвездни войни“ и поръчайте пакет от книги с нарастваща отстъпка до 25%! Пълните условия на промоцията.

14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
9,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.