Сякаш беше преди 100 години, когато за първи път чухте името на Хари Потър и литературната му създателка Джоан К. Роулинг. Не, беше само преди две десетилетия, с излизането на „Хари Потър и философският камък“.

Оттогава поколения деца от всички възрасти попадат в плен на магията на четенето с книгите за симпатичните магьосници и малкото момче с белег на челото. През 2018 г. Хари става на феноменалните 38 години, поне около тази възраст гравитират разсъжденията на фенове и специалисти магьосници. Но възрастта няма никакво значение, когато въображението работи с пълна пара.

Ако не ви е останало време да помислите как тази година да отбележите 31 юли – рождения ден на едноименния герой и на неговата създателка Дж. К. Роулинг, ето няколко бързи идеи за спасяване на празника в последната минута.

  • Направете си магическа пръчка. Не е нужно кой знае какво – просто отчупете по-дълга суха пръчица от близкото дърво навън и „омагьосайте“ всички у дома. Може да я оцветите или да я оставите в естествен вид. За метлата няма нужда да ви даваме идеи, чудесно ще се справите сами.

  • Закачете мистична табела на входната си врата. Нека на всички да е ясно, че днес тя е портата на Хогуортс.

  • Пригответе снич за приятелите си. Може да подходите по два начина – да изработите топките от пластилин или да ги приготвите за хапване от бисквити и масло. Изрежете хартиени крила и ги прикрепете към снича с клечки за зъби.

  • Шапка или наметало. Тук внимавайте, защото има вероятност да го отнесете, ако решите да превърнете сламената шапка на баба ви или черния хастар за новата й рокля в магьоснически атрибути. Обаче с разрешение и с малко въображение няма невъзможни неща.

  • Припомнете си началото. Върнете се във времето и прочетете отново първата книга за Хари Потър. Може да превърнете четенето в празник за близките ви хора, като го споделите с тях.

  • Сложете си очила. Не за четенето, а за дегизировка. Може спокойно да ги направите от картон и да ги оцветите в черно.

И не забравяйте, рожденият ден на Хари Потър е на 31 юли, но вашето парти спокойно може да се пренесе във времето и да го пратите в уикенда. Не казвайте, че няма начин – имате пръчка за вълшебства и заклинания.