„Егмонт България“ ще издаде книгата у нас на датата на световната премиера. Подобно на „Хари Потър и Даровете на Смъртта“, „Приказките на барда Бийдъл“ ще бъде отпечатана с грижа за природата – на хартия, изработена от рециклиран материал и дървесина от сертифицирани, устойчиво управлявани гори.

Приказките на барда Бийдъл„Сред феновете на Хари Потър имаше разбираемо разочарование, когато само едно копие от „Приказките на барда Бийдъл“ бе предложено на публиката през миналия декември. Затова съм много щастлива да съобщя, че благодарение на великодушната подкрепа на издателите на „Хари Потър“ и Amazon (които купиха ръчно написаното копие на търг) – и с благословията на прекрасните хора, които притежават останалите шест екземпляра – „Приказките на барда Бийдъл“ сега ще бъдат достъпни за всички „Хари Потър“ фенове“ – това се казва в официалното съобщение на Джоан Роулинг по повод излизането на „Приказките на барда Бийдъл“ на 4 декември.

Сама по себе си уникалната като идея, изпълнение и съдържание, книгата е много специална и заради своята благотворителна стойност. 2,17 лв. от продажбата на всяка книга ще бъдат дарени на сдружението Children’s High Level Group (CHLG), чиито съосновател е Джоан Роулинг. CHLG подпомага стотици хиляди деца, живеещи в специализирани домове и институции в Румъния, Молдова, Армения, Грузия и Чехия.

7 факта за книгата
1. Книгата съдържа пет приказки, написани за подрастващи магьосници.
2. Заглавията на четири от тях се споменават в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“.
3. Петата приказка се нарича „Косматото сърце на магьосника“.
4. Всички илюстрации в книгата, включително тези на корицата, са дело на Джоан Роулинг.
5. Както е посочено в самата книга, преводът от руните в оригинала е дело на Хърмаяни Грейнджър.
6. Освен петте приказки, книгата съдържа и бележки на Албус Дъмбълдор, публикувани с позволението на Минерва Макгонъгол.
7. Коментарите на професор Албус Дъмбълдор са писани около година и половина преди трагичните събития, с които завършва шестата книга от поредицата „Хари Потър“.