Срещаме се с Джентълмен, два часа след като организаторите на Еlevation са обявили официално, че поради силния вятър вторият ден на фестивала се отменя. В топлия хотел немската реге звезда ни посреща леко тъжен заради отмяната на шоуто, но се усмихва. Разбира се, започваме от несъстоялия се концерт, но темите неусетно достигат до причините и съмненията, календарът на маите и музиката като медитация...

БРАВО: Как се чувстваш след отмяната на фестивала?

JENTLEMENДжентълмен: Тъжен съм, но същевременно осъзнавам, че това са по-висши сили и няма какво да направим. Този силен вятър... Когато е опасно, просто трябва да се отложиш. А е такъв хубав ден! Тъжен съм и много, много съжалявам за промоутъра – това е първият път, в който организира фестивала, а се изисква много смелост да направиш фестивал като този. Но той действа по най-добрия начин. Надявам се, че мога да се върна съвсем скоро.

БРАВО: Със сигурност ти се е случвало и друг път някой от концертите ти да бъде отменен...

Джентълмен: Аз съм на път от 20 години, така че е имало и други отменени шоута. Не се случва често, но се случва. Концертите на открито са много рискови, защото климатът полудява – не се знае какво ще е времето утре. Лятото вече не е лято, зимата не е зима и е наистина рисковано. Но заради духа – повече ми харесва да свиря навън, отколкото на закрито и се надявам, че няма да има промяна въпреки обстоятелствата. Но е рисковано – особено за промоутърите.

БРАВО: Какви бяха очакванията ти от българските фенове?

Джентълмен: Опитвам се да нямам очаквания. Това е първият ми път тук, така че нямам очаквания. Но усещам връзка с хората тук. Мисля, че хората са готови за този тип музика. И щеше да е прекрасно първо сценично участие. Тъжен съм, че няма да се случи, но определено ще се върнем! Това не е последния път.

БРАВО: Какви са плановете ти за вечерта?

Джентълмен: В момента съм малко уморен и сигурно ще поспя и после ще решим. Но утре тръгваме много рано, отиваме в Словения. В момента участваме в много фестивали, след това следва американско турне, преди това беше европейско турне. Промотираме новия ми албум Diversity Life.

БРАВО: Защо Diversity (в превод – разнообразие, пъстрота)?

Джентълмен: Защото това е най-ракообразният ми албум досега. С най-много музикални разновидности. И това е в осовата на реге музиката. Не е клишето – слънчева реге музика, имаме класическо и модерно реге, дъб музика, денс музика. Реге музиката може да се открие в много други жанрове. Хип-хоп музиката произлиза от реге музиката. Тя е основа за много стилове, което много хора не знаят. И когато се чудех каква музика искам да правя в този албум – дали да е класическо реге, или денсхол реге – имаше и от двете и осъзнах, че записвам различни типове песни. Затова нарекох албума Diversity.

БРАВО: Разнообразието ли е основната причина да избереш точно регето за свой стил?

Джентълен: Всъщност не знам причината и не задавам този въпрос. Защото съм много отворен към различни жанрове. Но реге музиката е музиката, от която не се уморявам. Слушам я от дете и все още я правя, все още изпитвам страст към нея. Не питаш за причината, поради която правиш нещо, просто го правиш. Просто следваш вътрешния си глас и понякога се изненадваш от резултата.

БРАВО: Като говорим за причина – някои хора се опитват да открият причината за отмяната на фестивала – казват, че природата ни наказва. Ти си много свързан с Бог и природата – съгласен ли си с подобни теории?

Джентълмен: Преди бях сигурен, че всичко се случва с причина. Но понякога се съмнявам. Твърде лесно е да смяташ, че за всичко има причина и че ако сега не я виждаш, някой ден ще я откриеш. Колкото по-възрастен ставам, толкова повече се убеждавам, че има неща, които нашият мозък не е създаден да разбере. Понякога няма смисъл да търсиш отговор. Не виждам причина защо да не се случи концерта. Може и да има, но се съмнявам.

БРАВО: А в личния ти живот – има ли неща, за които си се отказал да търсиш причината?

Джентълмен: Има толкова много неща, които се случват по света. И ако кажеш, че всичко се случва с причина – толкова несправедливост, толкова войни – си мислиш, къде е Бог? И що за Бог е това? Но мисля, че съмненията са много естествени, че са част от цялото, от това да разбереш. Може би причината е в това да се съмняваш.

Вярвам, че съществува определен дух – независимо дали го наричаш Бог, или Енергия или Любов – има дух, която обхваща всичко. Защото е 2011 и ние все още съществуваме. И не вярвам, че светът ще свърши през 2012. Просто маите е трябвало да спрат с календара си в един момент – не е можело да продължават вечно. Вярвам, че ще живеем още дълго. Просто формата се променя. И се опитвам да остана свързан с момента, да съм свързан с Духа. Във всички нас има Дух. Това е моят Бог. Не вярвам в определена религия, но вярвам в Бог.

БРАВО: Ти си на турне със съпругата си, която пее с теб. Какви са предимствата и недостатъците?

Джентълмен: Нямаше да го правим, ако не беше продуктивно – все пак сме големи хора. Но дава повече енергия, отколкото взима. Разбира се, има моменти – за всички по пътя, защото ние сме като семейство по време на турне – 18 хора в много малко място, –  когато трябва да проявяваш търпение. Трябва да имаш социалната компетентност, за да успееш да поддържаш добро настроение. И мисля, че се справяме много добре. Ние се обичаме и се познаваме и знаем, че когато някой има лош ден, просто трябва да го оставим на мира – или пък когато някой иска да поговори – ние слушаме. Изисква се много, за да поддържаш духа жив. Защото ние правим музика заради този дух и ако него го няма, няма да можем да правим добра музика заедно. Разбира се, има моменти на напрежение, но са само моменти, а не постоянно състояние – ако е постоянно състояние, просто трябва да сложиш край. При нас има много хармония, много положителни вибрации.

БРАВО: Започнал си да се занимаваш с музика от дете. Какъв би бил съветът ти към читателите на БРАВО, които се насочват към музиката сега – като тийнейджъри?

Джентълмен: За мен най-важното е да имаш страст към музиката. Трябва да си верен на себе си, да не се опитваш да играеш определена роля, да се вслушваш във вътрешния си глас. Ако вярваш в нещо, трябва да проявиш търпение, защото един ден ще успееш. От друга страна, се изисква много, за да успееш да се наложиш в бизнеса – да имаш подходящата среда, да си заобиколен с хора, които ти дават енергия, а не изсмукват енергията ти. Разбира се, нужен ти е и талант. И не прави музика, защото искаш да стигнеш донякъде. Живей за момента! Защото, когато музиката е в главата ти, няма бъдеще и няма минало, тя е като медитация. И ако правиш музика с цел да достигнеш до някого, вече си на грешен път. Музиката не се прави за другите, прави се за себе си и ако си верен на себе си – другите определено ще го разберат. Това се нарича да си автентичен.