Когато надникнете в блога на Мартин, а още повече, прочетете някои от ревютата му, то вероятно бързо ще забележите, че подборът в @justmybookstagram гравитира около едни от най-добрите фентъзи романи, които радват по-младите читатели у нас.

Без съмнение, това е свързано с лични предпочитания и изграден вкус към книгите в жанра, но при общуването с Мартин, човек лесно ще усети професионализъм в отношението към книгите и интерес към книгоиздателския процес като цяло. С което освен на добрите думи за изданията ни, винаги сме се радвали и на предложенията и бележките, които Мартин конструктивно е споделял с нас.

Студент по бизнес информатика, на 22 г., зодия Козирог, чийто рожден ден честитим „на патеричка“, Мартин от @justmybookstagram е нашият първи януарски гост в онлайн рубриката Book Tag Café. Книгата, която ни събира, е едно от най-провокативните заглавия, които представихме през 2020 г. – „Деветият дом“ на Лий Бардуго.

Мартин сподели пет неща, с които да ви подготви и „загрее“ за срещата с романа, ревюто си за книгата и един „жесток“ музикален плейлист, който директно те потапя в мрачната атмосфера, създадена от Бардуго в бестселъра ѝ, който самата тя определи като първото си фентъзи за възрастни.

Благодарност, Марти, за виртуалната ни среща в Book Tag Café и ти пожелаваме още много успехи във всички твои начинания!

Instagram профил @Justmybookstagram може да намерите тук.

Facebook страницата @Justmybookstagram може да намерите тук.

 

Автор: Мартин Колибаров, @justmybookstagram

5 неща за „Деветият дом”, които трябва да знаете, преди да я прочетете

 1. Trigger warnings*

В „Деветият дом“ присъстват шокиращи сцени на агресия, насилие, употреба на наркотици, на самоубийство и смърт – смятам, че това е от изключителна важност, тъй като има читатели, които са чувствителни към подобни теми. Ако мислите, че това ще ви накара да се почувствате зле, то по-добре не четете романа.

 1. Бавно действие

В „Деветият дом“ действието се развива бавно. Това се дължи на описателния стил на писане, който има Лий Бардуго. Историята се движи от персонажите, а светът се гради през цялото време. Всичко това обаче не прави книгата скучна или досадна, а напротив – пред читателя постепенно се разгръщат характери и места, които те карат да искаш още и още. Малките детайли, които авторката споменава сякаш случайно, са основното в романа – обръщайте им внимание.

 1. Историята няма нищо общо с останалите книги на Лий Бардуго

Тези от вас, които са чели поредиците „Сянка и кост“ и/или „Шест врани“, може би очакват от „Деветият дом" да бъде нещо подобно – книгите обаче нямат нищо общо. За разлика от първите две поредици, които са YA**, „Деветият дом“ е Adult Fantasy и е насочена към по-зрялата аудитория – както заради сцените, които вече споменах, така и заради това, което ще отбележа в следващите две точки.

 1. „Деветият дом” не е обичайното магично фентъзи

Както казах по-горе, „Деветият дом“ не е това, което сме свикнали да четем от Лий Бардуго, но не е и типичното магично фентъзи, с което по принцип се срещаме. В романа става въпрос за магия, да, но магията тук е по-скоро на заден план; в историята авторката ни показва колко важен всъщност е балансът между магичното и реалното, както и това колко лесно нещата могат да излязат извън контрол заради възможността да си помогнеш със свръхестественото. Именно затова Лий Бардуго ни представя отношението на главната героиня към създалите се ситуации и начините, по които тя се справя с тях, независимо дали се доверява на себе си или на силите си.

 1. В книгата липсват типичните любовни отношения, за които сме свикнали да четем

Трудно е да се каже, че в „Деветият дом” любовта изобщо присъства. Със сигурност обаче в романа са представени сцени на близост, които, приятни или не, са част от света, в който живеем. Ако сте почитатели на романтиката в историите, които четете, то може би „Деветият дом" не е за вас, тъй като такова нещо просто не присъства.

 

*Англоезичен термин за предупреждение, във връзка със съдържание на сцени на насилие или други елементи, неподходящи за непълнолетни или чувствителни лица.

**YA (young adult) fantasy обозначава фентъзи литература, подходяща за юношеска (тийн) литература, докато Аdult fantasy обозначава фентъзи литература за възрастни.

 

РЕВЮ: „Деветият дом“ – Лий Бардуго

⭐⭐⭐⭐✰

Галакси „Алекс“ Стърн е може би най-необичайната личност сред първокурсниците в „Йейл“. Отгледана в покрайнините на Лос Анджелис от майка хипарка, Алекс отпада рано от училище и навлиза в свят на наркодилъри, престъпници и безперспективност. На двадесет години тя е единствената оцеляла след ужасяващо неразкрито убийство. Някои биха казали, че е заплюла на собствения си живот, но на болничното легло, Алекс получава своя втори шанс – да се запише за един от най-елитните университети в света. А каква е уловката? Защо точно тя е избраната?

В търсене на отговорите на тези въпроси, Алекс пристига в Ню Хейвън. Нейните мистериозни благодетели ѝ възлагат да наблюдава дейността на тайните общества в Йейл. Добре известно е, че тези осем „гробници“ без прозорци създават бъдещите богати и влиятелни личности – от най-значимите политици до най-големите играчи на Уолстрийт и в Холивуд. Но техните окултни дейности се оказват по-зловещи и по-необикновени, отколкото което и да е параноично въображение би могло да си представи.

 

Смъртта е по-добра от съмнението.

Лий Бардуго е автор, познат на българските читатели с поредиците „Сянка и кост“ и „Шест врани“. Знаех, че „Деветият дом“ е по-различна от останалите ѝ книги, но романът определено успя да ме изненада повече от очакваното и ми показа страна на Лий Бардуго, която не познавах досега.

Историята проследява главната героиня Алекс Стърн момиче, което някак успява да оцелее след инцидент, отнел живота на няколко души. След тази случка тя получава предложението да учи в Йейл, което е изненадващо, тъй като Алекс е изключително проблемна личност, която никога не е наблягала над ученето. Истинската причина зад тази покана обаче е дарбата, която момичето има. С помощта на силите, които притежава, Алекс трябва да наблюдава осем тайни общества, чиято дейност е пряко свързана с отвъдното и магията. Нещата са под контрол, докато една вечер момиче не бива открито мъртво. Обстоятелствата около смъртта му са особено странни, а съвсем неусетно Алекс се захваща сама да разкрие причините за злощастното събитие. Именно това нейно импровизирано разследване ѝ разкрива тайни, които изцяло преобръщат представите ѝ за тайните общества.

 

 

Стилът на писане на Лий Бардуго ми допадна изключително много въпреки дългите глави, книгата се чете неусетно. Хареса ми, че през цялото време действието прескачаше от минало към настояще. Това правеше разказа в пъти по-богат и даваше отговори на определени решения и действия на Алекс, които озадачават читателя по време на четенето на романа. Лошо впечатление ми направиха прекалената описателност и забавеното действие на моменти.

Онзи, който не знае нищо за морето, не знае нищо за страданието.

Персонажите са чудесно изградени както главните, така и второстепенните. Всеки един от тях крие в себе си характер, който го отличава от останалите.

Алекс е пълната противоположност на обичайната главна героиня тя е груба, недобра в комуникацията и абсолютно небрежна както към себе си, така и към всичко, с което я сблъсква ежедневието. Именно това я прави запомнящ се персонаж, за когото е интересно да се чете.

Доз и Дарлингтън са хората, в чиито лица Алекс откриваше както подкрепа, така и назидание. Хареса ми мистериозността, в която Лий Бардуго е обвила и двамата. Смятам, че техните истории бяха не по-малко интересни от тази на самата Алекс и съм сигурен, че в продължението ще научим още за тях.

„Деветият дом“ ми допадна много, а финалът ме остави нетърпелив за продължението. Мисля, че Лий Бардуго се е справила чудесно със задачата да предаде мрачната атмосфера около тайните общества и убийствата, които са в същността на сюжета.

 

ДЕВЕТИЯТ ДОМ playlist

 1. Radiohead – “Creep”
 2. Billie Eilish – “Bury a friend”
 3. Post Malone – “Hollywood’s Bleeding”
 4. The Weeknd – “Alone Again”
 5. Troye Sivan – “Happy Little Pill”
 6. Imagine Dragons – “Radioactive”
 7. The Cranberries – “Zombie”
 8. Hozier - “Take Me To Church“
 9. Amy Winehouse – “You Know I’m No Good”
 10. Annie Lennox – “Sweet Dreams”
 11. Tove Lo – “Habits (Stay High)”
 12. Rihanna – “Disturbia”
 13. Lorde – “Team”
 14. Coldplay – “The Scientist”
 15. Kaleo – “Way Down We Go”
 16. Zayn – “iT’s YoU”
 17. Halsey – “Nightmare”

 

26,99 лв.
29,90 лв.
19,90 лв.
22,99 лв.
24,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
24,90 лв.
20% Отстъпка
71,60 лв.
89,50 лв.
Спестявате: 17,90 лв.
24,90 лв.
19,90 лв.