Илюстрациите към мащабния пети том са дело на Джим Кей и поканения да се присъедини илюстратор Нийл Пакър. 

Изданията от поредицата за Хари Потър с илюстрациите на Джим Кей се очакват с огромно нетърпение от читатели и колекционери по цял свят, след като първият илюстрован том се появи през 2015 г. Петата част „Хари Потър и Орденът на феникса“ ще излезе и в България на 11 октомври 2022 г., едновременно със световната премиера на книгата, с логото на издателство „Егмонт“. Джим Кей отново демонстрира неизчерпаемо въображение и удивителен талант, превръщайки обичта си към вълшебните истории на Дж. К. Роулинг в изключително илюстрирани творби и впечатляващи книги.

Във вече познатия голям формат и с обложка, на корицата на „Хари Потър и Орденът на феникса“ ще видим учениците от Войнството на Дъмбълдор, упражняващи заклинанието Експекто Патронум. Хари се любува на лебеда, покровител на Чо Чан, който се рее из Нужната стая, а Хърмаяни призовава своята видра в отблясъка на сребристо-синя светлина. Емблематична сцена от света на Хари Потър, неповторимо пресъздадена от четката на Джим Кей! Ексклузивно вижте корицата и илюстрации от предстоящото издание тук.

От оригиналните детайли в изображенията към „Хари Потър и Орденът на феникса“, най-обемното произведение от поредицата, можем да си представим мащабното начинание, отнело близо две години. Докато проектът се разгръща, Джим Кей решава, че е време да покани гостуващ илюстратор, за да споделят пътешествието в света на магьосниците. Този гост е Нийл Пакър – утвърден и многообразен илюстратор, както скъп приятел на Джим.

Както самият Джим Кей казва: „Да илюстрираш „Хари Потър и Орденът на феникса“ винаги е било предизвикателство. Мащабът на книгата предполага огромно разнообразие от герои и места, от които да избираш. Беше голяма привилегия Нийл Пакър да помогне с тази трудна задача. Като почитател на работата му се радвах да видя как илюстрациите се появяват в текста и бе приятно да работим в екип. Нийл е идеален за света на Хари Потър.“

Нийл Пакър е илюстратор с отличителен стил, който създава красиви и допълващи се произведения на изкуството, умело вплетени в сърцето на книгата. Той е автор на приблизително една четвърт от изображенията за „Хари Потър и Орденът на феникса“. Декоративните илюстрации на Нийл включват удивителен разрез на Министерството на магията и изящна интерпретация на класната стая по пророкуване на кентавъра Фирензи, наред с други магически артефакти и любими места от света на Хари Потър. Оригиналните илюстрации допълват живописно пресъздадените от Джим повествователни сцени, като същевременно носят уникалния почерк на Нийл Пакър. Тази многоликост на изображенията е съзнателна и преднамерена, а художниците са развълнувани за реакцията на читателите, които ще оценят работата на творческия тандем.

Нийл Пакър добавя: „Като приятел и колега за мен беше чест да бъда поканен от Джим Кей да работим заедно по тази книга. Джим вече инвестира толкова много в тази поредица и бях наясно, че не искам да посягам на зашеметяващата работа, която само той може да свърши. Самият мащаб на тази книга и прекрасното богатство на въображението в написаното оставят място и за втори подход, като беше голяма радост и предизвикателство да се опитаме и работим в хармония с Джим, за да визуализираме магьосническия свят на Дж. К. Роулинг“.

Джим Кей продължава да бъде творческата същност на образите и емоционалното сърце на книгата, изобразявайки любими герои, ключови сцени и повествователни моменти. Сред акцентите са нови портрети на изкуствено любезната професор Долорес Ъмбридж; на лоялната приятелка Луна Лъвгуд; невероятни гледки към площад „Гримолд“ № 12; спиращи дъха сцени от отдел „Мистерии“ и битката на добрите сили със злото.

 

ХАРИ ПОТЪР И ОРДЕНЪТ НА ФЕНИКСА • 11 ОКТОМВРИ 2022

Твърда корица, с обложка • 24 см. x 27 см. •  576 цветни страници • ISBN: 978-954-27-2702-6 • 69,00 лв.

 

Джим Кей печели медала „Кейт Грийнауей“ през 2012 г. за илюстрациите си към „Часът на чудовището“ от Патрик Нес. Учи илюстрация в Уестминстърския университет, после работи в библиотеката и архивите на „Тейт Бритън“ и в Кралската ботаническа градина в Кю. След като поставя самостоятелна изложба в галерия „Ричмънд“, с него се свързва издател и така започва работата му като илюстратор на свободна практика. Джим Кей е автор на концептуални филми и телевизионни поредици и участва в групови изложби в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон. През 2013 г. „Блумсбъри“ му възлага илюстрирането на класическата поредица на Дж. К. Роулинг. В момента Джим Кей живее и работи в Нортхамптъншър заедно със съпругата си.

Нийл Пакър е известен илюстратор, носител на наградата на панаира на детската книга в Болоня, 2021 за проекта му One of a Kind в категория „Нехудожествена литература“. Нийл е роден в Тринидад, а детството му преминава в Либия, Шотландия, Уелс и Англия. Изучава графика, илюстрация и печат в Колчестър и години наред работи в сферите на книгоиздаването, рекламата и графичния дизайн. Живее в Лондон със сина си.

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата „Хари Потър“, първоначално публикувани между 1997 и 2007 г. Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ са продадени в над 500 милиона екземпляра, преведени са на над 80 езика и са екранизирани в 8 касови филма. Успоредно с поредицата, Роулинг пише и три кратки допълнителни книги за благотворителни инициативи: „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Приказките на барда Бийдъл“. Тя продължава историята на Хари като възрастен в театралната пиеса „Хари Потър и Прокълнатото дете“, която тя пише успоредно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Тя е поставена за пръв път в Лондон през 2016 г. и оттогава се играе по целия свят. През същата година прави и дебюта си като сценарист на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, първият от поредицата на магизоолога Нют Скамандър. Поредица, вдъхновена от едноименното допълнително издание. Дж. К. Роулинг е автор и на самостоятелното заглавие „Вакантен пост“, както пише под псевдонима Робърт Гълбрайт поредицата за Корморан Страйк. И двете са адаптирани за телевизионен екран.

През 2020 г. се завръща към книгите за подрастващи с приказката „Икабог“, печалбата от която дарява на пострадалите от пандемията от КОВИД-19. Последната ѝ книга за деца „Коледния Прасчо“ е издадена през 2021 г.

Дж. К. Роулинг е носител на редица награди и отличия. Живее в Шотландия със семейството си.

София

21 февруари 2022 г.

69,00 лв.
49,00 лв.
65,00 лв.
20% Отстъпка
185,60 лв.
232,00 лв.
Спестявате: 46,40 лв.
49,00 лв.
49,00 лв.
59,00 лв.
59,00 лв.