#ИсторическиРомани

Морето от интересни заглавия става все по-пълноводно с всяка седмица. За да не се изгубите в бурните му вълни, подбрахме за вас пет исторически романа, които ще ви накарат да чакате с нетърпение края на работния ден, за да продължите да четете.

 

Сърцето помни – Ангелина Ангелова

Класическият английски чай бе еднa от малкото родни традиции, които ми липсваха в манастира. Обичах плътния вкус на чая и фините сладкиши, които се топяха в устата. Като дете нито една гувернантка не бе успяла да ме научи да хапвам „като птиче“, когато имаше сервирани следобедни сладкиши.

Сърцето помни разказва историята на Елеонора Тиг, която се завръща в Лондон след осем години с надеждата да открие дъщеря си, отнета ѝ веднага след раждането. Смятана за мъртва, наранена и предадена от близките си, Елеонора вече не вярва почти на никого, особено на бившия си любим. Тя се представя за графиня Елена Жустис и обикаля балове и приеми с надеждата да научи нещо за съдбата на дъщеря си. Но пътят и отново се пресича с някогашния ѝ любим – Себастиан Мур. Търсейки изкупление на другия край на света, Себастиян се е сдобил с богатство и слава, но все още не може да прежали първата си любов.

Дебютният роман на Ангелина Ангелова е пленителна и романтична история, поднесена със закачлив хумор ала Джейн Остин, която ще ви развълнува и усмихне.

 

 

Монток – Никъла Харисън

Аз цял живот съм се бояла от всеки и от всичко: страхувах се да не направя нещо не както трябва, да не кажа нещо не както трябва; страхувах се да не загубя най-близките си или да остана сам-сама на този свят.

Завладяващият дебютен роман на Никъла Харисън ни пренася в 1938 г. в малкото рибарско селище Монток, Лонг Айлънд, където Беатрис Бордо ще прекара лятото. Макар че е омъжена за красив и успешен банкер, възпитана и образована, Беа се чувства изгубена и неразбрана. След пет годишен брак и несбъднало се желание за дете, двамата със съпруга ѝ все повече се отдалечават. Беа така и не успява да се почувства на място и сред останалите привилегировани съпруги. Сред красотата на природата и очарованието на местните, тя открива, че е привлечена от един мъж, с когото разговаря, както никога не го е правила със съпруга си.

Романът дава възможност да се вгледаме в миналото и да разберем повече за съществуващите предразсъдъците, класовото разделение и отношението към жените по това време. По достъпен и увлекателен начин Харисън успява да ни представи един важен епизод от историята не само на САЩ, но и на света – на прага на Втората световна война и американската политика на изолационизъм. Разказ за болката и самотата, но и за истинската любов и себеоткриването.


Мрежата на Алис – Кейт Куин

Дори да я принудят със сила да им разкаже за мен, те не могат да ме открият. Аз съм шепа вода, която тече навсякъде.

Бестселър на New York Times и USA Today, избор на читателския клуб на Рийз Уидърспун и оглавил множество престижни класации, романът Мрежата на Алис е въздействаща история за женската смелост в преломно време. Вдъхновена от действителни лица и събития, Кейт Куин създава задълбочен и динамичен разказ за две силни жени готови на всичко, за да открият истината.

Шарли Сенклер е бременна, неомъжена и на път да бъде изхвърлена от порядъчното си семейство. Когато родителите ѝ я изпращат в Европа, за да се погрижи за своя Малък Проблем, тя вижда възможност да открие какво се е случило с ѝ любима братовчедка Роз, изчезнала във Франция по време на войната. Това я води на прага на Ив Гардинър – шпионка вербувана за мрежата на Алис през Първата световна война.

Мрежата на Алис е книга, с която ще ви даде цяла палитра от емоции – напрежение, страх, вдъхновение, а макар героите да са художествена интерпретация, те са претворени по начин, който ще ви накара да ги смятате за напълно истински.

 

Рийз Уидърспун, източник: katequinnauthor.com.

 

 

Когато напуснахме Куба – Шанел Клийтън

Истината е, че времето е лукс, така е. Но като при всички други луксозни стоки в живота, и него е по-добре да вкусваш по малко и с наслада, а не да го изгълташ на големи хапки.

Подобно на блестящата Догодина в Хавана и с книгата Когато напуснахме Куба Шанел Клийтън ни пренася в първите години след Кубинската революция, отнела на Беатрис Перес близките и страната ѝ. Докато ураганът на Студената война се завихря все повече, Беатрис се оказва въвлечена в политическия сблъсък между Куба и САЩ, а залогът ще бъде не само нейният живот, но и бъдещето на двете държави. Вербувана от ЦРУ, тя се вмъква в близкото обкръжение на Фидел Кастро и се впуска в опасния свят на шпионажа.

Бестселърът на Шанел Клийтън е дълбок и емоционален разказ за смелостта да продължиш да се бориш за това, в което вярваш, за силата на принадлежността и любовта.

Източник: washingtonpost.com.

 

Островът на изгубените дървета – Елиф Шафак 

Дърветата са трезори със спомени. Оплетени в корените и в стволовете ни като сухожилия на историята, лежат останките от неспечелените от никого войни и костите на безследно изчезнали хора.

Малцина са писателите, които умеят по толкова магичен и образен начин да изграждат цял един художествен свят. Да го превръщат в почти осезаем, а героите му в хора от плът и кръв. Елиф Шафак е от тези писатели. Островът на изгубените дървета е последният ѝ роман. Изтъкан от множество сюжетни линии, подобно на нишките на пъстър килим, романът ни пренася в Кипър в началото на 70-те години на миналия век, когато островът бива официално разделен на турска и гръцка част. Шафак ни запознава с Дефне и Костас, туркиня и грък, чиято любов разцъфва под смокинята на стара механа. Смокинята израснала в центъра ѝ посреща войната, която изпепелява столицата, и вижда как младите влюбени изчезват. Десетилетия по-късно Костас се завръща там като ботаник, търсещ местни видове, но всъщност Дефне. Двамата, чиято любов е все още жива, взимат изрезка от смокинята преди да заминат заедно за Лондон.

След години смокинята в градината е единствената връзка на дъщеря им Ада с дома, който никога не е посещавала.

Островът на изгубените дървета е многопластова история за любовта и болката, за загубата и надеждата, за спомените и чувството за принадлежност, която ще заживее завинаги в сърцето ви.

Островът на изгубените дървета е включен в тазгодишните номинации за престижната награда WOMEN’S PRIZE FOR FICTION, източник: Women's Prize for Fiction.

14,90 лв.
24,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.