100 изпитани рецепти, които всеки може да сготви

Стане ли дума за италианска кухня, обикновено хората се сещат за паста, пица и лазаня. Приготвянето на храна в тази част на света обаче е нещо повече от меню с три блюда. Готвенето в Италия е изкуство, подправено с много традиции, въображение, любов и истинска радост от малките моменти в живота, които италианците умеят да превръщат в големи събития. И ако тортелините и канелоните са познати в много различни части на света, не всеки знае, че кухнята в родината на Микеланджело има толкова лица, колкото и региони.

Ако не разполагате с време и възможности вие да отидете при храната, най-опитният пътешественик в света - National Geographic - се заема със задачата да доведе храната при вас. „Вкусът на Италия“ не е обикновена книга с инструкции за готвене. Тя е празник за сетивата със 100 изпитани рецепти, спиращи дъха фотографии и безценни съвети на специалистите от America’s Test Kitchen, за които кулинарията не е изпитание, а трябва да бъде подложена на такова.

„Първата ми любов в кухнята беше италианска“, споделя Джак Бишъп, Главен творчески директор в America’s Test Kitchen и добавя: „Италианската кухня се е настанила трайно в живота дори и сред онези хора, чиито семейни корени не са свързани с Италия. Светът обича това, което прави Италия. Но колкото и да си мислим, че познаваме италианската храна, историята често е непълна... Да се впусна в този проект с National Geographic, беше вълнуващ начин за екипа на America’s Test Kitchen да направи връзка между рецептите и тяхната култура, да разкаже цялата история на италианската кухня. Регионалната структура на настоящата книга отразява реалността, че италианската кухня наистина е свободно обединение на местни ястия.“

Храната е един от начините, по който италианците се самоопределят. Това е мозайка от много традиции в готвенето, произтичащи от географията и климата на всяка провинция, селското стопанство, историята и културата. От Пиемонт, Лигурия, Емилия-Романия на север, през Тоскана, Умбрия, Лацио в Централна Италия до Пулия, Калабрия, Сардиния на юг, кухнята е навсякъде различна. „Вкусът на Италия“ ще ви помогне да сглобите този голям и колоритен пъзел и да се насладите на ястия, за които преди не сте и подозирали, че можете да сготвите с двете си ръце, дори в кухнята на баба.

Да направите домашна паста от нулата или да изненадате приятелите си с чеснови спагети и просеко, както правят в района на Милано? Вие избирате. С „Вкусът на Италия“ няма невъзможни неща. Запретнете ръкави и забъркайте вкусен качамак със сирене и масло по рецепта от високопланинската северна част на страната. Наречете го полента, а за разкош го запечете във фурната с ароматни подправки. В духа на южняшките традиции с 4000-годишна давност поднесете червено или бяло вино. Позволено е да налеете на гостите си бира, вода, но не и захарни безалкохолни напитки. С десерта може да разгърнете въображението си, типично по италиански. Това съвсем не означава да изневерите на веганските си принципи, в случай че спазвате такива. Ако не сте чували за палачинки с брашно от нахут, книгата на National Geographic е насреща с вкусна рецепта.

Фарината е вкусна палачинка от брашно от нахут, която обикновено се яде като лека предиобедна или следобедна закуска. Приготвя се в тава и се пече във фурна. Палачинката става фантастично хрупкава и тънка по краищата, почти пържена, но запазва меката си вътрешност. Самата рецепта не е сложна – смес като за палачинки с брашно от нахут, вода и сол. Но откриването на правилния начин на готвене, за да се възпроизведе това ястие в домашна фурна е предизвикателство. На помощ идват съветите на специалистите. Джак Бишъп, Юджиния Боун, Джулия дела Кроче и America’s Test Kitchen са имената, които застават кулинарно зад проекта. И са на ваша страна в кухнята. Ако искате нещо вълнуващо за четене и ядене, Buon appetito! с „Вкусът на Италия“.

ЗА АВТОРИТЕ:

Джак Бишъп е лабораторен експерт по дегустации и ръководи творческите екипи в America’s Test Kitchen.

Юджиния Боун е известен журналист и автор на публикации за храната и природата.

Джулия дела Кроче от дете пътува из цяла Италия. Специалист е по италианска храна и е автор на повече от дузина книги, повечето преведени и разпространявани в целия свят.

America’s Test Kitchen e професионална кухня с площ 1400 кв. м., разположена в пристанищния район на Бостън. Това е домът на списание Cook’s Illustrated и Cook’s Country, откъдето и обществената телевизия излъчва America’s Test Kitchen и Cook’s Country from America’s Test Kitchen и на онлайн училището по готвене America’s Test Kitchen Cooking School.  

Повече за „Вкусът на Италия“ ТУК.