Готвим се за лятото с горещи романтични заглавия, вълнуващи фентъзи романи и нашумели творби на нови автори в портфолиото ни. 

Любимата на милиони читатели по целия свят поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ се сдоби с нов облик. Романите на Рик Риърдън излязоха и в България с кориците на Викто Нгай. Тя е част от престижния списък на Forbes „30 под 30“, който представя най-ярките млади предприемачи, звезди, артисти. Носител е на редица престижни отличия за илюстрация и визуални изкуства, сред които златен медал от Обществото на илюстраторите в Ню Йорк.

През 2021 г. списание Time включва „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в класация Топ 100 на най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам. Петте романа са сред най-популярните и обичани съвременни четива на деца, подрастващи, родители и педагози, както абсолютни бестселъри у нас и по света. Първата книга от поредицата – „Похитителят на мълнии“, и в България е задължително изучавана в прогимназиалните класове.

Вижте повече за: „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ (илюстратор Викто Нгай) • подходяща възраст: 10+

Още една изненада очаква почитателите на Рик Риърдън! През това лято поредицата за Пърси Джаксън ще се появи и под формата на оригиналните комикси. Авторът обединява сили с едни от най-големите имена в това артистично поле, за да разкаже и визуално историята на младия герой. Читателите могат да очакват по един комикс от серията всяка трета събота до септември, включително.

Вижте повече за: „1: Похитителят на мълнии“ (романът в комикс) • подходяща възраст: 10+


Предисторията на ТикТок феномена и бестселъра на The New York Times „Ние, лъжците“ от E. Локхарт излезе на български език в синхрон със световната премиера – „Семейство лъжци“. Действието в книгата се развива на остров Бийчуд, десетилетия преди Кади да се роди, фокусирайки се върху съдбата на нейната леля Кери.

Романът ни връща 27 години назад, за да научим повече за тайните, които стоят в основата на семейната история на Синклер и как някои от големите събития в „Ние, лъжците“ са повлияни от въпросното лято на 1987 г. Книгата можете да се чете и като самостоятелен роман, който засяга теми като скръбта, пристрастяването, любовта, разбира се.

Вижте повече за: „Семейство лъжци“„Ние, лъжците“ • подходяща възраст: 13+


„Омразата, която сееш“ от Анджи Томас е бестселър на The New York Times, отличен с повече от 20 награди и близо 40 номинации. Дебютният роман на Анджи е носител на наградата Вest of the best на Goodreads Choice Awards за 2018 г., както и в категориите „Художествена литература за млади възрастни“ и за дебютен автор (2017). Романът е носител на наградата Odyssey (2018); наградата за дебют на името на Уилям К. Морис (2018); на немската награда за младежка литература; наградата Lincoln (2019).

Малко след публикуването на книгата се появява и едноименният филм. Томас е позната на българските читатели и като един от авторите на сборника с разкази „Затъмнение“.

Шестнадесетгодишната Стар Картър се движи между два свята – бедния квартал, където живее, и богаташкото предградие, чието училище посещава. И крехкият баланс, съществуващ между тях, е разбит на парчета в мига, в който Стар става свидетел на престрелка, завършила с убийството на приятеля ѝ Калил. Калил е невъоръжен, а по него стреля полицай.

Вижте повече за: „Омразата, която сееш“„Затъмнение“ • подходяща възраст: 13+


„Слава“ – втората част от поредицата „Блясък“ излезе у нас в средата на месец май. Автор на поредицата е известната к-поп певица, инфлуенсър и моден дизайнер Джесика Чон.

„Слава“ отново ни среща с Рейчъл Ким, която е на върха на славата, изживявайки мечтите си. Турнетата, партитата и концертите са част от ежедневието ѝ. „Гърлс Форевър“ е най-известната к-поп група в света, a неин тоалет привлича вниманието на едно от най-големите имена в модния свят. Рейчъл обаче е решена да не рискува кариерата си, дори в името на любовта. Докато не среща Алекс. Запознанството им преобръща представите ѝ за любов и за Рейчъл е все по-трудно да спазва най-важното правило в к-попа: Никога не се влюбвай.

Вижте повече за: „Слава“„Блясък“ • подходяща възраст: 14+


„Легендородни“ е един от блестящите фентъзи романи, които излизат тази година с логото на „Егмонт“. Книгата на Трейси Деон се превръща в незабавен бестселър на The New York Times, финалист на множество престижни награди като Locus Awards за 2021 г., L.A. Times Book Prize, Goodreads Choice Awards за 2020 г. в категорията за най-добро фентъзи и научна фантастика за младежи.

„Легендородни“ поставя началото на едноименна поредица, която ни среща с Бри Матюс. Вместо на шумен купон, момичето попада на бойно поле, а враждуващите страни са демони и магьосници. Събитията обаче отключват силите на Бри, както и спомени от нощта, в която майка ѝ умира. Тя обединява сили с Ник – легендороден, който има причини да ненавижда тайнствения Орден. А с разгадаването на тайните на общността, привличането помежду им става все по-голямо. Рицарите на крал Артур обаче се пробуждат и опасността от война става все по-осезаема, а Бри трябва да реши докъде е готова да стигне, за да открие истината. И дали ще използва магическите си способности, за да унищожи Ордена, или ще обедини сили с тях срещу демоните.

Вижте повече за: „Легендородни“ • подходяща възраст: 14+


Една от най-обсъжданите творби в социалните мрежи – „Мимолетно прелестни сме на земята“ от Оушън Вуонг, излезе у нас на 21 май. Книгата се радва на отличен прием от критиката. Тя е финалист за National Book Award и е номинирана за наградите на Goodreads в категории „Най-добър роман“ и „Най-добър дебют“ за 2019 г.

„Мимолетно прелестни сме на земята“ е написан под формата на писмо от син до майка му, която не може да чете. Разказвачът наближава трийсетата си годишнина, разкривайки семейната история, започнала много преди той да се роди. История, чийто корени са в далечния Виетнам и ще открехне врата към най-интимните моменти от живота му. Едновременно свидетел на тежката, но безусловна любов между една самотна майка и нейния син, книгата е и брутално честен поглед върху наболели въпроси за западното общество като раса, класа и мъжественост.

Вижте повече за: „Мимолетно прелестни сме на земята“


Още една книга с логото „Анишър“ се появи на български език – „Войната на две кралици“ от Дженифър Л. Арментраут. Книгата е четвърта от изключително популярната поредица „Кръв и пепел“, която през миналата година се превърна в световен бестселър, а през 2020 г. първата книга от нея спечели наградите на Goodreads Choice Awards в категория „Най-добра романтична книга“.

„Войната на две кралици“ следва историята на Попи и Кастийл. Заедно двамата трябва да прегърнат старите и нови традиции, за да опазят близките си и онези, които не могат сами да се защитят. Но войната е само началото. Древни сили са разбудени, готови да отприщят невиждан ужас, започнал преди хилядолетия. За да сложи край на започнатото от Кървавата кралица, Попи трябва да се превърне в онова, което пророчеството ѝ е предсказало – в онова, от което най-много се страхува.

Вижте повече за: „Войната на две кралици“„Кръв и пепел“ • подходяща възраст: 18+


„Любов край съседната врата“ от Хелена Хънтинг излиза с логото на импринт „Уо“, запазена марка на издателство „Егмонт“. Авторката на бестселъри на The New York Times и USA Today, Хелена е смятана за един от многообещаващите гласове на романтичната литература.

„Любов край съседната врата“ разказва историята на Дилиън Стич. Тя никога не е имала намерение да се връща в родния си град Пърл Лейк, докато брат ѝ не се забърква в неприятности. Сякаш нищо не се е променило в Пърл Лейк, освен може би едно. Съседната къща вече е собственост на Донован „Ван“ Файърстоун. Познанството им започва зле, но независимо от всичко, привличането между тях е магично. Романът е заредено със сладка романтика, остроумен хумор и горещи сцени.

Вижте повече за: „Любов край съседната врата“ • подходяща възраст: 18+


„Прекършените“ от Тижан също стопля сърцата на българските читатели в края на пролетта. Втората част от поредицата „Привилегированите“ вече е в търговската мрежа.

Книгата продължава да следи историята на Бейли и Каш, които трябва да се изправят пред нови опасности, за да останат заедно. Бейли вече не е аутсайдер. Има семейство и любим – нещо, за което дори не е и мечтала. Свикнал да живее в сенките, Каш е готов на всичко, за да защити семейството си и жената до себе си. Има обаче няколко неща, които не трябва да забравят или подценяват.

Вижте повече за: „Прекършените“„Привилегированите“ •  подходяща възраст: 18+


Фотографии, ©:

Рик Риърдън: © rickriordan.com

Джесика Чон: © Coridel Entertainment

Трейси Деон: © Kathleen Hampton

Оушън Вуонг: © Tom Himes

Дженифър Л. Арментраут: Franggy Yanez