От 2-ри март в кината в цялата страна любителите на романтични истории ще имат възможността да се насладят на „Всеки ден“ – екранизация по едноименния роман на бестселър автора Дейвид Левитан. „Всеки ден“ разказва за 16-годишната Райън, която прескача бариерите на любовта и се влюбва в А – загадъчен дух, който обитава различно тяло всеки ден. Тук започва и огромната битка за двамата влюбени – ежедневно те трябва да се откриват отново и отново, доказвайки на себе си, че са един за друг. Не след дълго тези отношения преминават в друга реалност и на преден план изпъкват отрицателните страни от връзката им, което ще доведе до най-трудния избор в живота им.

По случай премиерата на филма, „Егмонт“ пуска на книжния пазар ново издание на книгата, увенчано с вдъхновена от филма корица. Романът е носител на множество литературни награди в периода 2012-2016, вкл. избор на редактора в категория тийн книги на Асоциацията на библиотеките в САЩ (2012), Литературната награда за най-добра юношеска книга в Германия (2015).

Авторът Дейвид Левитан дълбае в актуални проблеми, свързани с половата принадлежност и правото на избор за самоопределяне във вихрушката от чужди мнения и обсъждания. Вижте какво споделя той по темата в интервю, дадено за „Хъфингтън Пост“.

Вашата творческа работа като автор приключва, когато книгата излезе на пазара. Каква беше реакцията Ви, когато видяхте работата си, пренесена на голям екран?

Като автор е едно да опиша един герой в толкова много различни тела, а съвсем различно  да наблюдавам всички тези актьори, които се превъплъщават в образа така безпроблемно. Беше удивително да видя това мое странно хрумване, пренесено толкова красиво във филма. Режисьорът Майкъл Съкси е накарал целия актьорски състав да изчете сценария от начало до край, а не само техните части от него. Трябвало е те да разберат изцяло А, за да могат да изиграят добре собствените си превъплъщения. Усилията на всички са били така съгласувани помежду им, че актьорите да успеят да разберат всяка една страна от характера на героя.

Много от Вашите книги се занимават с ЛГБТИ теми. До каква степен определяте „Всеки ден“ като ексцентрична история?

Мисля, че „Всеки ден“ притежава огромна ексцентричност. Историята е свързана със самоопределянето. Тя е както междуполова, така и междурасова и името на А всъщност подсказва това. Чувствителността на А е, надявам се, нещо, което е пряко свързано с ексцентричните читатели, а вече и с ексцентричните зрители.

 

Филмът „Всеки ден“ ще представи работата Ви пред една изцяло нова аудитория. Кой се надявате да отиде и да гледа филма?

Едно от най-удивителните неща, свързани с книгата е, че поради паранормалната си насоченост, много хора, които иначе не биха се докоснали до историята, я прочетоха. Надявам се и филмът да има този ефект. Бих се радвал, ако млади и интересни зрители открият себе си по този начин, по който подобни по характер читатели видяха себе си в моята книга. Също така се надявам, че мнозина ще започнат да задават към себе си въпроси за половата принадлежност на телата, които обитаваме.

Като любопитен за читателите автор, смятате ли, че е Ваша отговорност да представите ЛГБТИ обществото по някакъв  строго специфичен начин чрез работата си?

Представям ги реалистично. Не мисля, че ексцентричните автори трябва да пишат ексцентрични истории по специфичен начин. За мен всичко е свързано с откриването на различни аспекти, за които не е било говорено досега и които ще се опитат да достигнат както до млади и ексцентрични читатели, така и дo онези, които не се определят като ЛГБТИ.

източник: Форум Филм България

 

 

14,90 лв.