Автор: Данаил Найденов
14.12.2017 г.

Не ми се ще да прибягвам до крайното клише, че „човекът е човек, когато е на път“, след като ще говоря за пътешествия, но в случая ще се впусна във водовъртежа от прекомерно изтъркани фрази и твърдения, за да ви уверя, че пътуването из необятния космос може да има неочаквани последици.

Както знаете, началото на пътешествието на младия Анакин Скайуокър доведе до грандиозни битки, загуби и победи, които преобразиха една далечна галактика завинаги, а резултатът от всичко това все още е неизвестен. Остават ни броени дни до премиерата на „Междузвездни войни: Последните джедаи“ – осми филм от поредицата и общо девети, който излиза под жълтото (в сегашния случай червено) стилизирано лого на Star Wars. За четиридесетте години, в които няколко поколения тръпнаха над съдбата на Скайуокърови, се случиха множество икономически, социални и политически събития, които малко или много промениха света, в който живеем.

Каквито и катаклизми обаче да се случват, било то под влияние на природата или на човека, желанието за пътешествия у обикновения индивид никога не намалява. С премахването на граници и визи за определени дестинации, облекчаването на контролно-пропускателните режими и все по-увеличаващото се благосъстояние на средната класа, пътешестването вече не би могло да се нарече краен лукс, а напротив – сериозна необходимост. Това е и една от най-обогатяващите културни дейности – то разширява житейския ни кръгозор и представлява инвестиция в дългосрочни спомени, които дори Силата не е способна да премахне.

Хубавото на „Междузвездни войни“ е, че за снимките на всички сцени са използвани не само студийни похвати чрез т.нар. „зелен екран“, но и реални локации, пръснати по целия свят. Невероятните пейзажи на Северна Африка, Европа, Азия и Америка предлагат множество възможности за посещение, а ограниченията за такива пътешествия са свързани единствено с финансовите и времевите възможности на изследователя.

Списък с всички локации може да бъде открит много лесно в интернет, но целта на настоящата статия е съвсем различна. Бих искал да споделя някои лични преживявания и странични наблюдения на други фенове от местата, на които са снимани филмите от поредицата „Междузвездни войни“, както и да пусна бомбата с последната локация, за която малцина подозират, а слуховете валят от година насам. Тогава на едно малко събитие бе обявено, че от Lucasfilm са посетили... кое точно ще разберете сами, след като изчетете останалото! Силно се надявам да успея да ви вдъхновя за поне едно пътуване, към което да се насочите с цялата си енергия, възможности и най-вече с книга на издателство „Егмонт“ в ръчния багаж!

 

1. Тунис

Успях да посетя Тунис през 2014 г., когато северноафриканската държава бе все още сравнително спокойна туристическа дестинация. Цялото приключение отнема два дни от иначе редовните седем, когато се минава през туристическа агенция. Двете отправни точки към светите места са курортите Хамамет и Сус и по-рядко Монастир или Порт Ел Кантауи. Екскурзията, която пренася туристите към Татуин, е двудневна и се заплаща допълнително.

Първата спирка по маршрута е четвъртият по свещеност град за мюсюлманите – Кайруан, откъдето се продължава по дългия път към най-големия оазис в света, в който е разположен град Тожер. Именно след Тожер (познат на много места и като Тузьор), след като се премине през няколко необичайни крайпътни места като музея на палмите и преодолявайки лека пустинна буря, ще стигнете до първата Star Wars спирка. Мощните джипове спират точно под скалата, откъдето пясъчните хора решават, че няма да е лошо да попречат на младия Анакин да загуби в състезанието с реактивни шейни.

Само петнадесет минути по-късно обаче пътешественикът се озовава насред Мос Айсли. Татуинският град тук присъства с редица каменни къщи, заемащи сравнително малко пространство насред пясъците, а от снимките са останали декоративни влагоуловители и две проядени от молци наметала, с които може да се снимате срещу сравнително малка сума. През октомври в Сахара се стъмва около 18,00 ч. вечерта, но туристите имат достатъчно време, за да се снимат навсякъде и да усетят могъществото на мидихлорините, така тайно витаещи из горещия, сух въздух.

Третата локация, която е включена в пакета, е родният дом на чичо Бен и леля Беру, или по-точно – част от него. Матмата е мястото, в което берберите живеят в каменни пещери, в които е роден Анакин Скайуокър и в които са заснети части от „Нова надежда“. Тези пещери до ден днешен се обитават от местните, макар и превърнати в музеи. Не можахме да спрем на най-популярното място, защото е затворено за посещения поради множеството туристи, но пък на километър по-натам се посещава такова жилище, в което живее берберка, готвеща страхотно и обясняваща на развален френски за Лукас и компания отпреди повече от 40 години.  Освен пустинята на Тожер и Матмата екипът на Войните е използвал и места като Татауин и Землет Ел Алиоуш, които обаче са твърде далеч от маршрута на екскурзията и не се посещават.

Единственият минус е, че тунизийците нямат афинитет към изкарването на финансови средства и ако очаквате да си купите оригинални сувенири, то ще трябва да се откажете от това си желание и да изчакате прибирането си тук, където онлайн магазините работят без почивка.

 

2. Вила дел Балбианело, Италия

Италия не е съставена единствено от вкусна паста, качествени обувки и перфектен футбол. Италия е любов, а любовта е открила прекрасно място във Вила дел Балбианело край езерото Комо – само на час път с автомобил от двете популярни летища, използвани от нискобюджетните авиокомпании. Дали ще пътувате от Милано, или от Бергамо, няма никакво значение – важно е да откриете най-подходящата за вас оферта, а наемането на автомобил е в разумни рамки.

Вила дел Балбинаело е използвана за снимките на „Междузвездни войни: Клонираните атакуват“ и представя зараждащата се любов между джедая Анакин и Падме Амидала, която накрая ще доведе до раждането на най-великия филмов злодей, появявал се някога на екран (за справка вижте „Тъмните ситски лордове“ на Пол С. Кемп). Анакин трябва да опази от зли сили Падме, а в крайна сметка между тях се заражда красива любов, родила не само Люк и Лея, но и галактическа война, продължила десетилетия.

Вилата се разполага удобно край бреговете на Комо и е построена през 1787 г. на мястото на древен манастир, а впоследствие е закупена от местен меценат, който започва цялостна реорганизация по сградата и прилежащите ѝ градини. Към днешна дата вилата е частна собственост, но всеки турист може да я посети срещу сравнително ниска входна такса (7 евро за възрастни и 3 евро за деца). Вилата е отворена почти всеки ден (с изключение на понеделник и сряда) и може да се посещава от март до средата на ноември, когато всички цветя разцъфват и посетителите имат възможността да се насладят на запленяващата гледка.

Разхождайки се из прекрасните градини, фенът на „Междузвездни войни“ би могъл да усети тръпката, която Анакин изпитва, докато изпълнява служебния си дълг, а кой знае – може дори да открие своята Падме, ако все още не я е срещнал.

За другите чудеса на Италия може да прочетете във всеки пътеводител, но личните ми препоръки се свързват с възможно най-много посещения на малки ресторантчета, в които да опитате разнообразни видове паста и вина. Само за сведение – лимончелото има съвсем различен вкус, ако с него четете „Асока“ на Е. К. Джонсън и то не за друго, а защото опияняващите му качества могат да ви накарат да се влюбите дори в жена-тогрута.

 

3. Островите Скелиг, Ирландия

В края на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ видяхме мистериозен остров, скрит на тайнствена планета. Тази планета се оказа и най-важната тайна във филма, довела до смъртта на Лор Сан Тека, обръщането на възгледите на обикновен стормтрупър и погубването на един от най-обичаните персонажи в сагата.

На въпросния остров се скри Люк Скайуокър, който бе открит от Рей. В „Междузвездни войни: Последните джедаи“ ще видим какво се случва след тази съдбовна среща и дали Рей ще открие истината за миналото си. Нямаме време да посетим острова преди премиерата на филма, но можем да планираме едно пътуване през идното лято. Островите са отворени за посещения от туристи, а само финансовите ограничения възпират обикновения турист да тръгне още днес.

Двата острова, известни като Скелиг Майкъл и малък Скелиг вече са привлекателна атракция за милионите фенове, които искат да разберат къде по-точно се е крил Люк и дали това не е било в един от най-популярните манастири, влезли и в списъците за културно наследство на ЮНЕСКО.

Островите Скелиг са разположени на около 13 километра от графство Кери, а ако случайно изгаряте от нетърпение да ги посетите, то би било добре да се възползвате от тази опция, докато все още имате възможност. След настъпването на окончателния Брекзит, най-вероятно подобни пътувания биха били придружени от множество бюрократични спънки и визи.

Интересното около островите е, че те са използвани като филмова локация още през 1976 г. от големия Вернер Херцог, който снима там своя филм „Сърце от стъкло“. И все пак, колкото и велик да е Херцог, Скелиг са привлекателна дестинация най-вече заради далечната галактика, където преди много, много години са се случили грандиозни събития. Ако търсите подходяща компания, то може да предложите локацията и на познат орнитолог, тъй като на малкия остров гнездят множество защитени птици. Не забравяйте в самолета да вземете и адаптацията по „Силата се пробужда“ на Алан Дийн Фостър, за да се насладите на пламенните му описания в края на книгата.

 

4. Малдивите

Малдиви е малка островна държава насред Индийския океан, която се състои от множество атоли и намираща се на над 650 км югозападно от Шри Ланка. Едва ли съществува някой, който да не мечтае да легне върху ослепителнобелия пясък по бреговете на островите, заобиколен от жарко слънце и тюркоазена вода. Представете си обаче, че в такъв рай сте построили огромна сграда, представляваща масив от база данни, а в нея пазите плановете за първата Звезда на смъртта. Изградили сте прекрасна инфраструктура, а един ден група бунтовници идват и решават да унищожат всичко, само и само да се докопат до тези планове. Как бихте реагирали?

Със сигурност унищожението на земния рай не попада в сметките на никого, особено на онези, които не пестят финансови средства и могат да си позволят една такава почивка. Режисьорът Гарет Едуардс трябва много да почерпи, след като е завел стотици актьори и статисти на почивка, за да снимат сцените на планетата Скариф в „Rogue One: История от Междузвездни войни“. За снимките е използван атолът Лааму, където е разположен и най-големият остров на Малдивите. Освен на остров Ган, снимки са проведени и на близкия необитаем остров Берашду.

Заобиколен от вода, слънце и пясък, актьорският състав снима значителна част от филма на Малдивите, с което си навлече гнева на някои фенове заради силно наподобяващата нашата планета обстановка. Разбира се, напълно допустимо е в галактика като тази от „Междузвездни войни“ да съществуват различни по вид светове, а защо не един такъв свят да бъде райско кътче, на което имперските служители да разпускат по време на отпуск?

Ако в близките години не успеете да посетите Малдивите, то ви препоръчвам да прочетете филмовата адаптация на Александър Фрийд по „Rogue One“, която е не само на значително по-ниска цена, но и е една от най-добрите адаптации по филм изобщо.

 

5. София, България

Това е и голямата изненада на настоящия материал! Колкото и невероятно да звучи, киностудиото е използвано за малка част от снимките на „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Това се оказа и една от най-добре пазените тайни от българските журналисти, PR специалисти и кинаджии, независимо от кратката поява на Марк Хамил на родна земя, за която писаха не малко медии. Тогава се завъртя и слухът, че Хамил снима второразряден екшън у нас, но информацията бързо бе покрита и така и не се разбра какво прави Люк на родна територия.

Истината е, че официалната информация не е достоверна и трябва да имаме предвид, че в конкретния филм Хамил се появява едва в самия финал, а за снимките е използван островът Скелиг-Майкъл край Ирландия, който вече споменахме по-горе. Неофициалната информация обаче гласи, че за снимките на „Силата се пробужда“ е използван декор, който впоследствие е унищожен. Lucasfilm не упоменава коя точно сцена е заснета тук, но събитието е факт и можем да се похвалим, че и „ние сме дали нещо на света“. В случая сме дали прекрасни условия за кинематография и не ни остава нищо друго, освен да отделим един съботен следобед и да се разходим до киноцентъра. Може пък да открием някой забравен от екипа артефакт…

14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
9,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.