На 12 декември 2002 година в Лондон бе продадена картичка, върху която Дж. К. Роулинг е написала откъс от 93 думи от предстоящия пети роман. Тази възможност на почитателите на Хари Потър да надникнат в следващия роман бе осъществена с благотворителна цел - парите от продажбата на картичката бяха дарени на фондацията Book Aid International, която доставя книги на хората в най-бедните страни и подпомага образованието там. Търгът бе спечелен от частно лице от САЩ за сумата от над 45 000 долара. Окончателната цена надхвърли пет пъти очакваната.

Авторите на фенсайта The Leaky Cauldron (Продънения котел) основаха организация с нестопанска цел и организираха кампания за събиране на средства, за да купят картичката и да публикуват откъса в сайта. Събраните от тях 23 000 долара обаче не се оказаха достатъчни и те дариха сумата на същата фондация, както предварително бяха обявили.

Роулинг сподели пред BBC, че в петия роман един от основните герои ще загине. "Книгата е мрачна, в нея има ужасна смърт, за която не ми бе приятно да пиша."

По последни данни романът се състои от 38 глави. Авторката довършва последните детайли на ръкописа, който "само след седмици" ще бъде предаден на издателите. Тя допълва: "Доволна съм от ръкописа. Само ще пипна тук-там и ще го дам на издателите."