Всички познаваме онова чувство, когато любим и обичан автор се завърне след дълго мълчание с нещо ново и различно – от една страна нямаме търпение да се потопим в неговия свят, но от друга винаги съществува и известна доза притеснение дали това, което предстои, ще оправдае високите ни очаквания. Ето какво трябва да знаете, преди да прочетете „Смъртни белези“ на Вероника Рот…

Автор: Мартин Колибаров
24.02.2017

 

1. Историята няма нищо общо с тази в „Дивергенти”

Точно така – Вероника е създала един чисто нов сюжет, а от „Дивергенти” няма и спомен. Докато действието в първата ѝ поредица се развива в Чикаго, то тук се оказваме в необятния космос, който буквално ще ви погълне и няма да ви пусне, докато не затворите и последната страница.


Източник: Giphy

 

2. Действието се развива бавно

Важно е да се отбележи, че историята върви бавно, но за сметка на това много интересно. Сигурен съм обаче, че ако нещата се развиваха по-бързо, сюжетът щеше до голяма степен да изгуби чара си и далеч нямаше да е толкова обсебващ и любопитен за читателя. Тази на пръв поглед мудност в „Смъртни белези” ме накара да искам още и още от историята, тъй като всичко е описано по един невероятно интригуващ и красив начин.


Източник: Giphy

 

3. Няма любовен триъгълник

Най-после! Едно от нещата, които ме спечелиха в тази книга, бе именно фактът, че липсва любовен триъгълник или каквато и да било друга многоъгълна форма. Понякога е адски дразнещо, когато някой герой се чуди кого точно да избере и в крайна сметка направи грешния избор. В „Смъртни белези” не срещаме този проблем – героите са сигурни какво искат и как да го постигнат, което показва колко зрели и разумни са всъщност.


Източник: Giphy

 

4. Ще се влюбите в героите – неизбежно е

Това, с което Вероника ме спечели още от първите страници, бе истинският начин, по който е създала героите си. Много бързо те станаха важни за мен, притеснявах се и се радвах за тях и имах чувството, че наистина ги познавам. Дори второстепенните герои са изградени така, че да не можете да ги забравите.


Източник: Giphy

 

5. Има различни гледни точки

По принцип не съм голям фен на различните перспективи в книгите, но тук това е направено изключително добре. Благодарение на двете гледни точки се запознаваме отблизо с историята, а и с главните герои, които на пръв поглед нямат нищо общо, но това далеч не е така. Без тази смяна на перспективата със сигурност нямаше да ни стане ясно защо някой герой се появява в точно определен момент и каква е неговата цел.


Източник: Giphy

 

6. Светът, който Вероника е изградила, е доста сложен

Светът в „Смъртни белези“ е наистина труден за осмисляне, тъй като става въпрос за космоса – планети, ховъри и още много, много невероятни неща. Историята заслужава да бъде прочетена бавно, за да може всичко да бъде разбрано така, както авторката го е замислила, а и за да успеем да се насладим напълно на историята, разбира се. Имената на героите са сложни, а това ще бъде проблем за читателя, ако просто е прелетял през страниците, без да им обърне внимание.


Източник: Giphy

Можете да се сдобиете с карта на света от „Смъртни белези“, като поръчате книгата онлайн тук*:
egmontbulgaria.com/3074.html


*Промоцията важи до изчерпване на количествата.

24,90 лв.