Дж. К. Роулинг, © Richard YoungДжоан Катлин Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. във Великобритания. Сама определя себе си в детските си години като тиха, луничава, късогледа и не особено добра в спорта. Любимият й учебен предмет е английският език. Случва се така, че двама от нейните най-близки приятели в детството са брат и сестра, чието бащино име е Потър. Обича провинцията и разходките в полето, но най-много обича да пише и да забавлява приятелите си, като разказва интересни истории.
В университета изучава френски език. Родителите й вярват, че това ще й помогне за кариерата на секретарка, но самата тя смята, че е от най-неорганизираните хора на Земята.

През 1990 г., вече на 26 години, Джоан заминава за Португалия да преподава английски език. Там започва работа по третия си роман (първите два били определени като "много лоши"). Новата книга е за едно момче, което открива, че е магьосник, и попада в училище за магия и вълшебство.

Роулинг се омъжва и през 1993 г. се ражда дъщеря й Джесика. Бракът приключва с развод и Джоан се мести в Единбург, Шотландия. Там работи като преподавател по френски език. По това време тя вече разполага с цял куфар, пълен с истории за Хари Потър. Решава да завърши романа за Хари и разбира се, да го публикува. Тя пише на масите в кафенета, докато Джесика спи. Шотландският съвет по изкуствата отпуска необходимата сума за завършване на романа и след няколко отказа Роулинг все пак успява да продаде правата за книгата на издателство "Блумсбъри". "Моментът, когато разбрах, че книгата за Хари ще бъде публикувана, беше сред най-щастливите в моя живот"- казва Джоан. Няколко месеца по-късно "Сколастик прес" купува авторските права за издаване в САЩ. Цената е достатъчна, за да се откаже завинаги от преподаването и да се посвети изцяло на творческата работа - нейната амбиция се сбъдва. Следват години, през които книгите за Хари Потър жънат невероятен успех в целия свят, печелят престижни литературни награди и завладяват въображението на милиони деца и възрастни.

Авторката има ясен план какво ще съдържа всяка от книгите, но както споделя: "Обичам да оставям някои неща да бъдат решени докато пиша. Така е по-забавно". Пише от 3 до 11 часа на ден, в зависимост от това "колко бързо идват идеите".
Романите за Хари Потър трябва да се четат много внимателно, защото нещо, което според читателя е малка случка в първата книга, може да се окаже много важно по-късно. Макар да смята, че е неорганизирана, Роулинг планира книгите в детайли. Знае схемата на действието във всяка книга, записала е всичко и го пази в таен дневник на скришно място.

Джоан няма план на "Хогуортс", защото би било много трудно да се начертаят стълбища и стаи, които се движат, но знае точно как изглежда замъкът. Измисля имената на домовете в "Хогуортс" докато пътува в самолет, и ги записва на хартиено пликче за прилошаване, което тя все още пази. Пази записани също така множество странни имена и избира от тях, когато нов герой се появи в действието. Някои от съществата в книгите за Хари Потър са измислени, други присъстват в легенди, така че са необходими познания, за да откриеш кои са измислени и кои - не.

Писателите често използват истински хора за вдъхновение в своята работа и Роулинг не е изключение. Някои от образите пресъздават реални хора, но повечето са измислени. Рон Уизли много прилича на нейния най-стар приятел Шон Харис, на когото е посветила "Хари Потър и Стаята на тайните", а Хърмаяни прилича на нея, когато е била в училище. Авторката казва за Хари: "прилича на мен в някои случаи и е по-добър от мен в повечето случаи".

През по-голямата част от живота си Джоан е писала. "Не мога да се сетя за по-хубава професия и наистина смятам, че това е нещото, в което съм добра". Писането може да бъде много забавно, но то е също и много трудна работа, което обаче не бива да бъде пречка. Нейният съвет към всички млади автори е "да четат възможно най-много, както аз. Това ще ви даде да разберете какво е нужно за доброто писане и ще обогати речника ви. Започнете да пишете за неща, които са ви известни, за своя опит, преживявания и чувства. Аз това правя."

В самия край на 2001 г. Джоан Роулинг сключва брак с лекаря-анестезиолог и дългогодишен неин приятел Нейл Мърей. Това се случва на 30 декември в дома им в Шотландия. През март 2003 г. се ражда първото им дете - Дейвид, а през януари 2005 г. на бял свят се появява и дъщеричката им Макензи Джийн Роулинг Мърей.

Повече информация за авторката можете да откриете на www.jkrowling.com.