Паркът на замъка грееше на слънчевата светлина, сякаш беше току-що боядисан, небето без нито едно облаче по него се усмихваше само на себе си в гладкото проблясващо езеро, от време на време зелените атлазени морави се гънеха от лекия ветрец. Беше дошъл юни… – Дж. К. Роулинг, „Хари Потър и Орденът на феникса“

Източник: pixabay.com

#ЕвропейскиРомани

 

Пясък между пръстите, лек вкус на сол, аромат на сочни, зрели праскови – отново е лято. В първите дни на този вълшебен сезон, когато всичко е малко по-приятно и красиво от обичайно, е идеалното време за наваксване с четивата. Подбрахме пет романа от европейски автори, които ще направят лятото ви запомнящо се.

Кралско сърце – Яна Хох

 „Кралско сърце“ влиза в бестселър класацията на немското списание Spiegel още със своето публикуване, а над 10-хиляди копия са продадени само за първите три месеца.

Романът поставя началото на трилогията „Кралски коне“, която ни среща с Грета Хейс. Тя иска да избяга от училище и от приятелите си, които са я разочаровали, затова през ваканцията започва работа в кралската конеферма. Още в първия ден обаче се сблъсква с харизматичния треньор Едуард. Той подозира, че момичето крие някаква тайна, която е решен да разкрие на всяка цена. А нещата съвсем се оплитат, когато на сцената се появява и принц Тристан. Грета твърде късно разбира, че е на път да се влюби – в момчето, от което всъщност е искала да стои далеч.

Във втората част от поредицата Грета ще трябва да избере между любовта и живота, с който е свикнала. Дали ще се справи с разочарованието си и очакванията на другите, предстои да разберем през юли, когато ще излезе продължението…

Забавна и романтична история еднакво подходяща, както за четене на плажа така и сред уюта на дома.

* * *

Всичко, което не сме били – Алис Келен

Под звуците на „Бийтълс“ отплаваме към безкрайното море, към плажа, където нощите са пълни със звезди и с романа „Всичко, което не сме били“. Автор на романа е Алис Келен и освен успеха в родната ѝ Испания, книгите ѝ се радват на ласкави отзиви и от българските читатели.

След злополуката, при която загиват родителите ѝ, Лиа губи жаждата си живот и спира да рисува. В опит да ѝ помогне, най-добрият приятел на брат ѝ – Аксел, я кани в къщата си на плажа за няколко месеца. Макар да са почти като едно семейство, Лиа е тайно влюбена в него от години. А сега когато живеят заедно, Аксел я преоткрива в нова светлина и животът и на двамата е на път да се промени.

Книгата печели сърцата ни с реалистичните си герои, трогателната история, увлекателния и достъпен стил на писане на Алис и не на последно място красивата атмосфера, която успява да създаде.

Продължението на историята на Лиа и Аксел четете във Всичко, което сме заедно. Романите могат да се четат и независимо един от друг, но ви уверяваме, досегът с първата книга ще ви накара бързо да посегнете и на втория роман.

* * *

Любовта е „целувка на дама“ – Елизабета Флумери и Габриела Джакомети

С аромат на прясно изпечени сладки и полски цветя романът „Любовта е „целувка на дама“ ни повежда из калдъръмените улички на Тоскана, за да станем свидетели на една романтична и очарователна история за неустоимо привличане и сбъднати мечти.

Маргерита е темпераментна млада жена със страст към готвенето. Болезнената изневяра на съпруга й я принуждава да напусне Рим и да се върне в родния си град – Рокафита, малко тосканско селце сред красиви лозя. Мечтата ѝ е да спести достатъчно пари, за да отвори наново ресторанта на майка си.

Сдържаният и амбициозен предприемач, Никола Равели, изкупува лозята в селцето. Въпреки че и двамата не се харесват от пръв поглед, Никола наема Маргерита, за да готви за бизнес срещите му срещу добро заплащане. Но с всяко ново ястие, младият мъж е все по-запленен от Маргерита, която все повече разкрива себе си чрез ястията, в които влага цялата си страст.

Въздействаща и красива история за любов и себеоткриване, гарнирана с автентични италиански рецепти. Идеална за дългите летни дни.

* * *

Испанска любовна измама – Елена Армас

ТикТок сензация с над 120 милиона гледания и победител в категорията за най-добър дебютен роман на Goodreads Choice Awards за 2021 г., „Испанска любовна измама“ успява да ни очарова безапелационно.

Каталина Мартин е млада, амбициозна, с водеща роля в инженерна консултантска компания и най-сетне обвързана. Поне така смята семейството ѝ, а също и че Каталина ще доведе американския си приятел на сватбата на сестра си в Испания. Заради една мъничка лъжа Каталина трябва да намери някой готов да прекоси половина свят с нея и да се преструва на нейно гадже. Арън Блекфорд е безспорно най-омразният колега на Каталина, но и единствената ѝ възможност. Всеки път, когато тя се появи в полезрението му, Арън е арогантен и саркастичен, но сега ѝ предлага своята помощ.

Дебютният роман на Елена Армас ни омайва с остроумната и закачлива атмосфера и запомнящи се герои. Препоръчваме ви да (пре)прочетете.

Радваме се, че още една книга от Елена се задава на хоризонта и очакванията за нея не са никак по-малки. Четем The American Roommate Experiment през септември.

* * *

Майстора на куполи – Елиф Шафак

Всяка от историите, които ни разказва Елиф Шафак, е като пъстър килим, изтъкан от емоции, вярвания и усещания, един различен поглед върху света. „Майстора на куполи“ не изневерява на този почерк. Романът е като вълшебна приказка, която неусетно ни пленява и пренася на друго място и в друго време – Истанбул през ХVІ век.

Елиф ни среща с архитекта Синан и неговите четирима калфи – Никола, Давуд, Юсуф и Джахан. Джахан трябва да се грижи за Чота, необикновен бял слон, предопределен да стане част от султанската менажерия.

Така започва епично приключение, което ще издигне младежа със скромен произход до най-висшите рангове на султанския двор. По пътя той ще срещне лукави придворни и лъжливи приятели, цигани, укротители на свирепи животни и красивата принцеса Михримах. На гърба на Чота той ще достигне до най-отдалечените кътчета на империята и обратно.

„Майстора на куполи“ е впечатляващ разказ за войни, епидемии, забранени чувства и чистата любов между едно момче и неговия слон.