Казват, че да прочетеш една книга е като да изядеш един пържен картоф. Не е достатъчно, още по-малко е засищащо. Да не говорим, че колкото повече опитваш, толкова повече се обажда апетитът. Много хора четат, без да вдигат шум по темата. Но понякога е трудно да се открие правилното четиво. Онова, което вибрира на едни и същи честоти със сърцето, обогатява, поучава или просто разтоварва мислите и чувствата. Според настроението или пък в крак с времето навън.

Нека признаем, трудно се четат трактати, когато сте целите в слънцезащитен фактор и солени пръски от морето. Не вървят на „фристайл“ джапанките ви и на папагалите върху хавлията. Лятото и плажът имат свое разбиране за книгите и се опитват да ви го налагат от съседните чадъри.

Не се давайте. Ваканцията на море може и да се опита да ви захароса вкусовите настроения, но не е задължително да отивате до крайности в сладникавото с книгите. Може да подберете заглавия, които да импонират на слънцето по нежност и романтика и в същото време да ви провокират да размислите по други теми. За това например колко крехка е линията на съдбата и колко неочаквано може да се завърти около врата ви.

„Егмонт“ създаде издателската линия „Анишър“, за да обедини в нея заглавия от разнообразни и популярни жанрове като съвременна литература, криминални романи, дамска проза, научна фантастика.

Книги, с които да прекарате добре по всяко време на годината, но и да оползотворите часовете жарко слънце на плажа. Даже да забравите че сте на плажа.

По дяволите тена, щом имате сянка и вълнуваща книга в ръце, която не ви оставя да отпиете от слънчасалото си мохито.


За Елиф Шафак е казано толкова много, почти всичко, но никога достатъчно. Тя се определя като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка. Елиф Шафак е най-четената писателка на Турция, утвърден автор на вълнуващи книги, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул”, „Чест”. Да не кажете, че не сме ви предупредили… Книгите с логото на „Анишър“, сред които романите на Елиф Шафак, не са от най-леките и тук не става дума за грамаж. Повечето са с над 300 страници и трудно влизат философски в плажна чанта. Обаче преживяването си струва до последната кавичка.

 

„Танцът на пеперудата“ на Моника Джеймс не е романтична книга

в класическия смисъл на думата. Кадифеното и сладострастно пърхане с криле е само част от метаморфозата на чувствата, през които героинята превежда невинния читател. Но кой брои колко са кръговете на душевното страдание, щом накрая пеперудата е готова да лети. А дали полетът й ще предизвика торнадо в другия край на света, ще трябва да откриете сами.

Или да се обърнете към Нур. Тя се е запътила натам, за да намери ново начало с онова, което е останало от мъничкото й семейство. Налага се да остави себе си в Ню Йорк и да се намери отново сред своите корени в Сирия. Но кой да предположи какво я очаква в утрешния ден? Бомбите помитат крехката й вяра за утеха сред близките, а силата на семейните ценности и на копнежа за щастие не успяват да спрат злото. Но не позволяват и на надеждата да издъхне под тежестта на руините.

 

„Карта от звезди и сол“ на Дженифър Зейнеб Джукхадар е една различна книга за пътуването към себе си. По-различна от това, което сте чели напоследък. Не само заради по-другия поглед към политически актуалната бежанска тема. А заради искрения и много въздействащ глас, с който Дженифър приковава читателското внимание.

 

Книгата й е едновременно вълшебна приказка, тихо споделена изповед и мъка, която крещи. Изпълва вените на читателя и се събира в гърлото на кълбо. А после разперва ведро крила и се разпилява на милиони парченца надежда. Високо в небето, при звездите или при всеки, който има нужда от обещание, че всичко може да бъде наред. А солта, солта нека остане в земята – при сълзите.

 

Помните, казахме ви още в началото, че ще забравите за плажа. Вижте колко далеч е отишла сянката на чадъра ви. Придърпайте шезлонга и сядайте отново. Защото „Клуб мръсни книги“ на Лизи Харисън се събира на един клик и няколко ледени кубчета в напитката разстояние. Може да вземете тъмните си очила за камуфлаж, но задължително пуснете доброто момиче в себе си да си върви, този клуб е за дами без предразсъдъци. А защо не и за господа, стига да са фенове на вълнуващи истории.

Очаквайте към импринта „Анишър“ скоро да се присъединят:

  • New York Times бестселъра на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън – The President Is Missing;
  • избраната лично от Рийз Уидърспун за книга на месец юли в читателския й клуб Next Year In Havana на Шанел Клийтън;
  • Кевин Куан с лудите си, богати азиатци (Crazy Rich Asians) и още много други.

Останете на линия за подробности на: egmontbulgaria.com/anishar-754

Вижте условията на кампанията ☀Лято с „Анишър“☀ и вземете книга от специалната селекция. До 3 август с всяка поръчка има и подарък – водоустойчива спирала за мигли от CATRICE COSMETICS.