Автор: Данаил Найденов
12.12.2017 г.

Персоналните успехи, кариерата, материалните придобивки и всички удоволствия на света са лишени от пълнота и реално отражение, ако не са увенчани от най-красивото чувство, с което природата ни е дарила. Чувството да си родител. Чувството да прекарваш безсънни нощи над детското легло. Чувството да споделиш първите глътки въздух с невинно същество, пищящо в ръцете ти. Чувството да видиш как пониква първо зъбче. Чувството да чуеш за пръв път „тати“ и чувството да разбереш, че пред теб стои по-доброто ти Аз, за което дори Лукреций и Пиер Гасенди не са се сетили да пишат в чутовните си трудове.

Детето е съвършеният смисъл на живота и като такова ние трябва да го третираме не само като отделно човешко същество, откриващо тепърва пътя си към необятното пространство. Великият учител-джедай Йода споделя, че „наистина прекрасен е умът на детето“ и едва ли съществува разумна личност, която да отрече това твърдение. „Междузвездни войни“ третира идеята за различните поколения чрез феноменален прийом на сценарното изкуство и поставя едно невинно дете в центъра на събития, които довеждат до нещо повече от гражданска война. Същото дете се превръща в еманация на ин и ян, съчетавайки в характера си общочовешки черти, съществуващи във всяка галактика.

И така – вие сте горд родител, било то отскоро или отдавна. Вие посвещавате времето си на това да възпитате съкровището си в добродетелите, които смятате за най-ценни за него. Вие обаче притежавате и една много особена черта, която ви отличава от масите. Вие сте почитател на „Междузвездни войни“ и желаете да направите детето си същия малък гийк като вас самите. Гледате заедно филмите и анимационните сериали, купувате си дрехи с апликации на Хан Соло, Чубака и Люк Скайуокър, а холът ви е пълен с играчки фигурки. Нещо обаче не достига, за да приобщите наследника си към пълноценната фенщина...

Не се притеснявайте. На помощ идват книгите за деца по „Междузвездни войни“, които не само ще попълнят вашата колекция със сувенири, но и ще ви помогнат да създадете малък почитател, верен завинаги на идеята за Сагата.

Позволявам си да разпределя книжките в няколко категории, съобразени с насочеността им към различни възрастови групи. Ако сте от „най-новите“ родители, или пък детето ви вече е започнало училище, ако случайно вече имате тийнейджър, който тепърва трябва да открие любовта към четенето, а успоредно с това сте и фен, то със сигурност желаете да предадете посланието на джедаите към младите си падауани. Всичко, от което се нуждаете, са качествени издания, фенщина в огромни дози и най-вече желание, с което да накарате и следващите поколения да станат почитатели на поредицата.

И така, започваме с най-малките... Под „най-малките“ визирам децата след четиригодишна възраст, които отдавна са развили фината си моторика, могат да боравят с моливи и вече имат изградена логическа последователност на действията. Ако случайно вече сте ги облекли в тениски и блузки с Чубака и R2-D2, то сега е времето да ги запознаете и с класическата трилогия на „Междузвезвездни войни“, но не само под филмова форма.

Книжките за най-малките носят заглавията „Междузвездни занимания“, „Галактически игри“ и „Да рисуваш можеш ти“ и както става ясно, те са насочени към онази детска аудитория, която тепърва се учи да борави с флумастри, цветни моливи и пастели. Ако смятате, че децата на тази възраст все още са малки за пълнометражните филми поради наличието на, да кажем, насилие, то тук имате възможността да ги подготвите за това, което ще видят, чрез интерактивни игри, развиващи въображението и мисленето.

В „Да рисуваш можеш ти“ малкият читател все още няма да чете, а ще оцветява. Това е класическа книжка за оцветяване с много ниско ниво на детайлност, за да не се налага постоянна помощ за спазване на контурите, а в същото време готовите рисунки могат да украсят всяка детска стена.

В „Галактически игри“ се обръща повече внимание на развитието на логическата мисъл на децата, а всяка страница представлява и своеобразен мини-плакат, който може да бъде ламиниран и поставен над леглото. В книжката можете да откриете и ребуси с думи, което ще накара малките фенове да научат по-бързо и българската азбука, ако случайно все още не са проявили интерес към нея.

В „Междузвездни занимания“, посветена изцяло на седмия филм от поредицата, вниманието вече се насочва към занимания, надрастващи елементарното оцветяване и драскане, а самата книга може да се приеме като преход към следващата поредица, на която обърнах внимание.

 

Тя е е за малко по-големите деца, които вече са изгледали филмите, или поне имат представа за това какво ги очаква вътре. Състоящата се от три издания, поредицата „Забавна галактика“ обединява заглавията „Нова надежда“, „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“. Англоезичните версии на книжките носят и подзаглавието Activity book, откъдето става ясно и предназначението им. Всяка една от трите книжки съдържа в себе си поредица от загадки, пъзели, лабиринти, опции за прерисуване и най-вече любопитни факти, свързани със съответния филм.

В „Забавна галактика: Империята отвръща на удара“ например малкият джедай може да се научи да нарисува уампа, без да се налага да вижда как същата тази уампа остава без крайници благодарение на лазерния меч на Люк Скайуокър. По подобен начин стоят нещата и с книжката „Забавна галактика: Завръщането на джедаите“, в която разрушаването на втората Звезда на смъртта е свързана с броенето на различни космически кораби.

И шесте книжки, описани по-нагоре, имат един допълнителен бонус, на който ще се зарадват не само децата, но и техните родителите – лепенки! Спомняте ли си лепенките от дъвки, които украсяваха рамките на леглата ни, гардеробчетата в детската градина и старите дървени бюра, на които пишехме домашните си? Сега отново имаме стикери, но този път те са по-детайлни, по-големи и далеч по-привлекателни – не само защото са от „Междузвездни войни“, но и защото могат да бъдат използвани директно върху хладилника, стига да се постигне съгласие за това на семейния съвет!

 

„Любими филмови герои“ може да бъде приета като мини-енциклопедия, обхващата познатата галактика от всички филми. Книгата е предназначена за деца на възраст над 10 години, които искат не само да играят, но и да четат. Възпитанието на любов към четенето може да бъде много лесно, ако подтиквате децата си към литература, която им е забавна и любопитна. Все още си спомням времето, когато задължителната литература в училище не беше най-любимата ми, защото предпочитах да се сблъсквам с фентъзи света на Дж. Р. Р. Толкин, например, отколкото с някои истории, които прочетох с огромна липса на интерес.

„Любими филмови герои“ не само прераказва в най-общи рамки седемте филма, но и дава безценна информация за малко известни факти, които не се разкриват „от раз“, а за тях се чете допълнително в други големи книги, енциклопедии и книжни поредици. Освен това вътре отново има игри, този път с по-голяма сложност, които да доразвият трансформиращото се детско в тийнейджърско мислене.

По-особен е случаят с „Фабрика за дроиди“, която за мен се оказа най-интересната книга от всички. Не за друго, а защото, както е видно от заглавието, чрез нея могат да се построят истински дроиди. Е, те нямат досадните функционалности на C-3PO и не издават звуците на R2-D2 и BB-8, но пък предлагат забавление за цялото семейство.

Изданието съдържа три големи макета, които се откъсват и сглобяват. Крайният резултат представлява детайлно оформени дроиди, които могат да бъдат добър (и сравнително евтин) заместител на лицензираните пластмасови играчки. Освен макетите, в книгата има и информация за всеки дроид, както и подробно ръководство за работа. Развитието на въображението е един от основните прийоми на работа на школите на Мария Монтесори, а чрез „Фабрика за дроиди“ се развива и подобряването на търпението и работата с малки и фини детайли.

„Star Wars: Създай и твори“ също е насочена към по-големите деца, които вече са развили фината моторика и могат да боравят с инструменти от бита. Това е издание с твърди корици, изцяло посветено на апликациите и моделирането, а книгата е разделена на две части.

В първата част са събрани всички герои от Сагата, които малчуганът може да изработи с помощта на подръчни материали. Детайлно описаните инструкции позволяват занимание за достатъчно часове. Другото интересно е, че вътре има и шаблон на Дарт Мол, който може да бъде изрязан и използван за щамповане върху фланелка.

Втората част, наречена „Подложка“, съдържа стикери, пояснения, както и цялата азбука Ауребеш, използвана в света на „Междузвездни войни“. Хубавото там е, че има оставени и бели листи, на които децата да творят.

 

Третата група книги е насочена към тийнейджърите – деца в особено интересна възраст, чиито интереси рядко могат да бъдат канализирани и насочени. Книгите са част от поредицата „Пътуване към „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и макар че нямат отношение към сценария на филма, те са достатъчно забавни, най-вече заради фокусирането върху основни персонажи от Сагата, а именно Люк Скайуокър, принцеса Лея и Хан Соло.

„Оръжието на джедая: Приключенията на Люк Скайуокър“ от Джейсън Фрай е с илюстрации на Фил Ното, а действието в книгата се развива между събитията в „Епизод IV: Нова надежда“ и „Епизод V: Империята отвръща на удара“. Както знаем много добре, в този период младият Скайуокър все още не е овладял Силата, разкъсан от загубата на Бен Кеноби и новите случки в живота му. Предприемайки мисия към непознат свят, Люк трябва да открие корените на джедайството в таен храм, скътан из дебрите на непозната за него планета. Разбира се, той е посрещнат не само от нови герои, но и от нови врагове – за пръв път читателите ще се сблъскат с индивида Сарко Планк. Сюжетът на книгата е интересен и поднесен така, че читателят да усети напълно онази все още несигурна личност на Скайуокър, която познаваме от Епизод IV. Изграждането на характера му обаче започва да се усеща все по-осезаемо и ставаме свидетели на започналото преобразяване на фермерското момче в истински мъж и джедай. 

„Междузвездни войни“ обаче би било едно непълно приключение, ако в него няма участие (генерал) Лея Органа. Именно за нея пишат в съавторство Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай. „Подвижна мишена: Приключенията на Принцеса Лея“ е не само най-дебелата книга от трите (цели 265 страници!), но може би и най-интересната, или поне така я видях през своите очи. Този път действието се измества в промеждутъка между епизоди V и VI, а Лея трябва да се преобрази в един своеобразен Индиана Джоунс, за да се справи с очакващите я загадки. Никога не съм имал съмнение, че Лея е неразвит образ, напротив – тя е достатъчно добре показана още в „Нова надежда“ и тук я виждаме в обичайната ѝ светлина – коравата (и бивша) сенаторка е в пъти по-твърда в решенията си от своята майка Амидала, и то не само на политическата, но и на бойната арена. В тази книга срещаме и добре познати герои като Адмирал Акбар, Мон Мотма, Ниен Нумб, както и един симпатичен дроид PZ-4CO. Историята е динамична и завладяваща и не оставя вниманието на читателя дори за секунда. 

„Бягството на разбойника: Приключенията на Хан Соло и Чубака“ е третата книга от поредицата, страниците са 224, а илюстрациите – отново дело на Фил Ното. Грег Рука отново ни поставя в събитията между епизоди IV и V – първата Звезда на смъртта е унищожена, за втората никой дори и не подозира, а Соло и Чуи все пак трябва да се изплатят най-накрая на Джаба. Любовта обаче е по-силна дори от дълга към хътянин и затова корелианецът и уукито са изпратени на тайна мисия от Алианса. Хан и Чубака обаче няма да останат сами в това приключение – ако след тях няма ловци на глави, то историята би била скучна и безрезултатна. За капак освен ловците на глави, към преследвачите им се присъединява и безмилостна служителка на Империята, която всъщност прави и най-силно впечатление в цялата история. Командир Алисия Бек е събирателен образ на всичко, което искаме да видим в „Междузвездни войни“ – корав злодей от женски пол с белязано лице, който да мачка надлъж и нашир досущ като добре познатия ни вече Вейдър. С ръка на сърцето се моля нейната история да бъде доразвита в бъдеще и да видим пълното изграждане на Бек, мачкаща наред хилядите предатели.

Не само като почитател на „Междузвездни войни“, но и като родител категорично обещавам, че ще прекарам много часове с малкия джедай у нас, забавлявайки се с множеството загадки и приключения, които ни дебнат в този разнообразен и многопластов галактически феномен. Признавам, че дори леко завиждам на сина си, защото той тепърва ще открива магията на Силата. Дано поне бъда добър учител...

14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
9,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.
19,90 лв.
16,90 лв.