Когато е зима, си мислиш, че никога повече няма да се стопли, а когато е лято, си мислиш, че никога повече няма да захладнее. Но сезоните се сменят и нищо, което ни е известно, не продължава вечно... – казва един от най-обичаните съвременни писатели на художествена литература за младежи. Много скоро след публикуването всяка от книгите му се превръща в бестселър. Обявен за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата и докосващ сърцатата на читателите, както малцина други автори могат, време е да надникнем в първата нехудожествена книга на Джон Грийн.

Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята е сборник с есета, които ще ви срещнат с цяла палитра от теми от Халеевата комета, пингвините от Мадагаскар, велосирапторите, канадските гъски, плюшените мечета, до залезите, човешката способност да се удивляваме. Написан в красивия и остроумен стил на всички досегашни книги на Грийн, сборникът ще ни накара да преминем отвъд утъпканите пътеки, да научим любопитни факти и дори да се позамислим. И всичко това без да бъде досадно поучително или скучно (книга на Джон Грийн и скука трудно се побират в едно изречение). Ерудираният и закачлив начин на писане на автора помага да усетите написаното сякаш лично разговаряте с него.

Добрият залез винаги ме лишава от думи, прави всичките ми мисли ефирни и меки като самата светлина. Ще призная обаче, че когато видя слънцето да потъва зад далечния хоризонт и в небето нахлуе прилив от жълто, оранжево и розово, обикновено си мисля: „И това, ако не е пипнато с Photoshop!“.

„Антропоцен: Есета за човешкото въздействие върху Земята“ e вдъхновена от епохата на големи икономически и социални промени, в която според учените вече живеем. Как да оцеляваме в тази среда на несигурност, без да изпадаме в отчаяние, е въпросът, на който се опитва да отговори и Грийн.

Желанието ни постоянно да оценяваме, да даваме от 1 до 5 звезди на филми, ресторанти, забележителности, да пишем коментари е вдъхновението, стоящо зад създаването на книгата. През Антропоцена няма странични наблюдатели, а само преки участници – казва Грийн. Затова създава книга, съставена от повече от 40 кратки есета, всяко от които е преглед, ревю на някой аспект от нашия живот през антропоцена.

Сборникът ни казва много и за живота на писателя, разказвайки за неща, които силно са повлияли на живота му. Точно като останалите книги на Джон Грийн и тази ни учи на много за света, като същевременно ни насърчава да помислим отвъд клишетата. Макар да подчертава бъркотията в тази епоха, създадена от човека, книгата остава винаги обнадеждаваща.

Поемете на това приключение, изпълнено с размисъл, духовит хумор, мъничко тъга и много красота.

16,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
19,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.
12,90 лв.