Публикацията е написана от блога за книги „Книжни криле“

Хората казват, че мълнията не удря два пъти на едно и също място. И почти винаги са прави. Почти.

Преди десет години в България излезе от печат един младежки фентъзи роман, озаглавен „Похитителят на мълнии” и написан от някой си Рик Риърдън. Мълнията удари. Последва втора мълния с „Морето на чудовищата”. А после и трета с „Проклятието на титана”… Рик Риърдън се оказа истински гръмовержец на тийн литературата и перото му сякаш е неспособно на пропуски. А героят му Пърси Джаксън бързо се превърна в претендент за най-любимия книжен протагонист на младото поколение от Хари Потър насам. Но ето, че за едно десетилетие бройката на романите на Риърдън, издадени на български език е надхвърлила 20 и ако не сте на ти с комплексната митологична вселена на автора, то току виж сте се изгубили из сериите и заглавията. Питате се: „От къде да започна и в какъв ред да чета?”. Отговаряме веднага!

Ако попитате феновете на „Междузвездни войни” в какъв ред да гледате десетките филми и стотиците ТВ-епизоди, най-вероятно ще чуете толкова много различни отговори, че накрая ще сте още по-объркани, от колкото сте били в началото. Едни ще ви съветват да гледате филмите по ред на излизане, други според хронологията на историята, трети пък ще ви съставят такъв списък, че ще трябва да прекарате близките няколко месеца пред екрана, а след това ще ви заринат с още няколкостотин задължителни романи и комикси. Нещо подобно би могло да се случи и с романите на Рик Риърдън ако се обърнете за съвет към най-върлите му фенове.

Истината обаче е, че няма един-единствен ултимативен вариант. Всичко зависи единствено и само от личните ви предпочитания. Дали искате да прочетете всички приключения по хронологичен ред? Това изглежда логично, но пък вмъквайки разкази и малки историйки между големите романи накъсвате темпото на основната история. Да ги четем по реда на издаване? Няма лошо, но пък може би е най-добре да четете свързаните поредици една след друга! Те вече са преведени и няма да ви се налага да чакате продълженията с години. Сега всички подробности и детайли от предната книга ще са свежи в съзнанието ви започвайки следващата. Или пък предпочитате да разнообразявате маратона и да прескачате от една митология в друга? Решението е ваше! Но за да ви помогнем да решите, ето един обяснителен списък с романите на „разказвачът на боговете”.

Да започнем от това, че Рик Риърдън има трима известни протагонисти, всеки от които се забърква в приключения, тясно свързани с някоя древна митология. Пърси Джаксън, най-известният от тримата, и участващ в най-много книги, вилнее из гръцката митология. Всеки един от останалите двама има своя собствена трилогия – Магнус Чейс ни сблъсква с боговете на Асгард от митовете на северните народи, а Картър Кейн – с божествата на Древен Египет. Трилогиите за Магнус Чейс и Картър Кейн са отделни и спокойно могат да се четат и самостоятелно, но специално за заклетите фенове, Рик Риърдън вмъква някои препратки и допирни точки между герои и събития от тези поредици и серията за Пърси Джаксън.

А  сега напред към книгите!!!

Пърси Джаксън и боговете на Олимп

Пърси Джаксън и боговете на Олимп

Първата поредица на Риърдън, началото на многотомната сага за знаменития Пърси. Ние лично бихме започнали от тук! При все, че първата книга излиза в България още през 2010 година, от тогава насам е имало няколко издания и редица допечатки, тъй че съвсем няма да ви е трудно да се снабдите с романите – тираж има. (Което говори недвусмислено и за небивалия успех на поредицата!).

Романите са както следва:

„1: Похитителят на мълнии”

„2: Морето на чудовищата”

„3: Проклятието на титана”

„4: Битката за Лабиринта”

„5: Последният олимпиец”

Съпътстващата книга „Досиетата на героя”, освен тонове бонус материали, съдържа три разказа, чието действие се развива между романи 4 и 5. Препоръчваме прочита на „Досиетата на героя” след като приключите с основната поредица, но ако решите да я сместите между „4: Битката за Лабиринта” и „5: Последният олимпиец”, също няма да сбъркате.

Остават още две съпътстващи книги:

„Гръцките герои на Пърси Джаксън” и „Гръцките богове на Пърси Джаксън”. Да не се бъркат една с друга. Представляват нещо като сборници с (пре)разкази – историите на основни персонажи от гръцката митология са предадени „лично” от самия Пърси Джаксън, с неподражаемия му саркастичен хумор, превърнал се в запазена марка на поредицата. Можете да прочетете книгите винаги. Те не са пряко свързани с основната история, но са адски забавни. И образователни. Препоръчваме ви да ги подхванете, когато вече сте прочели приключенията на Пърси и ви домъчнее за него.

 

Героите на Олимп

Героите на Олимп

Втората поредица за Пърси Джаксън! Рик Риърдън продължава историята за митични богове, ужасяващи чудовища и съвременни герои, започнала в Пърси Джаксън и боговете на Олимп.

Романите са както следва:

„1: Изчезналият герой”

„2: Синът на Нептун”

„3: Знакът на Атина”

„4: Домът на Хадес”

„5: Кръвта на Олимп”

Съпътстващата книга „Дневниците на героя” (да не се бърка с „Досиетата на героя”!) съдържа куп благинки за феновете, както и четири разказа. Единият от тях е своеобразна предистория на „Похитителят на мълнии”, но ако започнете цялото четене от него няма да има особен смисъл. Спокойно можете да прочетете книгата след „1: Изчезналият герой”, или след „5: Кръвта на Олимп”.

 

Изпитанията на Аполон

Изпитанията на Аполон

Третата поредица за Пърси и компания! Романите са както следва:

„1: Скритият оракул”

„2: Тъмното пророчество”

„3: Пламтящият лабиринт”

„4: Гробницата на тирана”

„5: The Tower of Nero” – предстои да излезе на български.

„Поверително от Лагера на нечистокръвните” е съпътстваща книга, която можете да прочетете между втория и третия роман, или след края на поредицата.

 

Хрониките на Кейн

Хрониките на Кейн

Магията на Древен Египет! Ако не сте сигурни дали книгите на Риърдън ще ви допаднат, но същевременно не обичате да зарязвате поредици, може би е най-добре да започнете с тази трилогия, или пък с трилогията за Магнус Чейс. Така не се захващате директно с мащабна серия от 5… или всъщност 15… или всъщност 20 книги (Пърси не е шега работа!).

 1: Червената пирамида

2: Огненият престол

3: Сянката на змея

 

Магнус Чейс и боговете на Асгард

Магнус Чейс и боговете на Асгард

Асгард, aka домът на Один, Тор, Локи и компания. Част от събитията тук имат известна връзка със случващото се в поредицата „Изпитанията на Аполон”, но нищо, което да ви попречи да се насладите на трите книги отделно то всичко останало.

1: Мечът на лятото

2: Чукът на Тор

3: Корабът на мъртвите

Е, вече имате своята карта за необятната вселена на Рик Риърдън. Време е да я използвате по предназначение и да започнете своето приключение. Приятно четене!

12,90 лв.
19,90 лв.
14,99 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
17,99 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
9,90 лв.
14,90 лв.
17,99 лв.