Мислите ли си, че науката е скучна, или пък поприще за малцина избрани? В следващите редове ще се постараем да ви докажем, че това не е вярно, ученето може да бъде наистина забавно и разбираемо, достатъчно е само да разполагате с правилния арсенал. А ето го и него:

 

  1. Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията

 „Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ от Станислав Койчев – Стан не е просто книга, а една необятна вселена с приключения.

Петьо Филията и професор Швайнщайн, популярни YouTube превъплъщения на Станислав Койчев – Стан, разкриват загадки от света на науката, вдъхновявайки ни да бъдем креативни и любопитни. Каква е тайната на зелевата магия, как се прави сняг през лятото и как се отглеждат червеи мутанти са само част от въпросите, на които дават отговори. 50-те занимателни експеримента в изданието са представени с подробни и лесни инструкции за изпълнение, с чувство за хумор и на разбираем език. За провеждането им не са необходими специфични умения, а всеки един от експериментите включва и научното обяснение, консултирано със специалисти.

 

  1. Поредицата „Страховитото в историята“

Книгите от поредицата ви срещат с историята в гадничките ѝ подробности. Кой е притежавал първата в света тоалетна с автоматично пускане на водата (но не и първият ароматизатор), как римляните предсказвали бъдещето, гледайки на мъртви пилета (толкова неприятно е, колкото звучи), какви са били древноегипетски лечебни практики (със съмнителна полза, но гарантиран ефект на отвращение)? Отговорите на тези и други въпроси, които сте искали да знаете, но не сте се решавали да попитате, открийте сред страниците на „Мистичните египтяни“, „Хитроумните гърци“ и „Коварните римляни“.

 

  1. Поредицата „Математика за майнкрафтъри“

Поредицата „Математика за майнкрафтъри“ ни насърчава да подобрим математическите си знания чрез приключения в удивителния свят на любимата игра. Заедно с Кали и Джейкъб, Айзък и Роза, Оскар и Мая ще се потопим в света на „Майнкрафт“, ще създаваме строителни проекти, ще се впуснем в експедиции в търсене на съкровища и ще печелим смарагди.

Освен това помагалата от поредицата са разработени от водещи специалисти от английското образователно издателство Collins и са консултирани с български учител, за да отговарят на българската образователна система.

 

  1. Книгите на Рик Риърдън

Ако не сте чували името на Рик Риърдън, вероятно последните две десетилетия сте прекарали в пещера. Автор на пет от най-продаваните поредици на „Ню Йорк Таймс“, той създава истории за богове и герои, които ще ви изненадат и обсебят от първите страници.

Тайнствени пророчества, зли митологични създания, неочаквани опасности, епични битки… светът на Древна Гърция, Египет, Рим и Скандинавия изплува пред очите ни. Ще търсим мълнията на Зевс и ще се сражаваме с могъщи титани с „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, ще обиколим Деветте свята с  „Магнус Чейс и боговете на Асгард“, ще се опитаме да предотвратим змеят на Хаоса – Апоп, да потопи Земята във вечен мрак с „Хрониките на Кейн“ и какво ли още не.

 

  1. „Космос: Възможни светове“

Поемаме на триумфално пътешествие из миналото и настоящето на човечеството с „Космос: Възможни светове“. Опирайки се на невероятната сила на съвременната наука, Ан Друян създава една забележителна енциклопедия, изпълнена с непубликувани досега материали и спиращи дъха фотографии на онова голямо неизвестно – космоса. На достъпен език тя изяснява някои от най-сложните съвременни научни концепции, среща ни с не толкова популярни герои, чийто принос за науката обаче е безценен. Сред страниците ще открием историята на неизвестен гений, изпратил 50 години напред в бъдещето писмо, напътствало успешната мисия на „Аполо“ до Луната. И друга история за учен, осъществил контакт с древна форма на живот, която, подобно на нас, използва символен език за общуване, или историята за слабо известния учен, който предостави на хората ключа към един отдавна изгубен свят.