Книгите от серията „Позлатена пленница“ грабват вниманието на читателите и постигат невероятен успех още след публикуването си. Те влизат в класацията на топ 100 книги на Amazon и събират десетки хиляди рецензии в платформата, а рейтингът на първите три книги в Goodreads е повече от добър. Интересът към поредицата се отразява и в социалните мрежи, където само в TikTok видеата за нея имат над 60 милиона гледания. Наскоро бяха закупени и телевизионните права върху книгите. Рейвън Кенеди успя да създаде не само впечатляващ фентъзи свят, но и история за израстване, самооткриване и смелостта да бъдеш себе си. Говорим с нея за огромния успех на нейните книги.

Текст ТЕРЕЗА ВОСКАНЯН

Фотографии ЛИЧЕН АРХИВ

Публикувано в сп. ELLE, бр. юли/август 2023 г.

 

В книгите ти често „срещаме“ силни женски персонажи. Какво те вдъхнови да пишеш за жени, които сами управляват съдбата си?

Вдъхновена съм като жена да пиша за жени. Арин има травма, заради което е и несигурна. Тя трябва да се научи да се доверява на себе си и да бъде своя „герой“. Мисля, че растежът, през който тя преминава, докато преодолява тези неща, я свързва с най-обикновените жени.

Какво те привлича към тези тъмни и груби жанрове и какво се надяваш читателите да извлекат от работата ти?

Животът понякога е тежък. Не всичко е слънце и злато. Има тъмна страна на всичко и аз обичам да пиша за реални проблеми, с които хората се сблъскват, с надеждата, че може би това ще вдъхнови някого в реалния живот и ще си спомни, че е силен, достоен за цялата любов на света, и че може да преодолее своите препятствия точно, както моите герои.

Кое най-много ти харесва при писането на поредица и как поддържаш историята свежа и ангажираща в няколко книги?

Обичам да пиша поредици, защото мога наистина да се впусна дълбоко в героите. Тяхното минало, тяхното мислене, техните странности и техните цели. Правенето на поредица също ми позволява да отворя света, така, че мога да вляза във всички пукнатини и наистина да покажа какъв е светът им и да поставя читателя точно там, независимо дали е на улицата или в замък.

Книгите ти често изследват теми за власт и контрол, особено във взаимоотношенията. Как подхождаш към писането по тези сложни и чувствителни теми?

Просто се опитвам да бъда честна. Не избягвам тези по-трудни теми, защото те се случват в отношенията – независимо дали са романтични или други. Това е нещо, с което хората в реалния живот са се сблъсквали и мисля, че е важно да се пише за това в художествената литература. Ако моята история може да вдъхнови или да даде сила дори на един читател, или да го накара да се чувства по-малко сам, тогава съм направила това, което съм си поставила за цел.

Книгите ти имат голяма фенбаза. Какво мислиш, че привлича читателите към работата ти и как комуникираш с тях?

Моите читатели са невероятни. Когато за първи път пуснах „Позлата“ в САЩ, това беше просто независима книга, която публикувах и не бях сигурна, че някой ще я прочете. Оттогава насам получих невероятна гласна подкрепа, а връзката на читателите с героите е умопомрачителна. Все още не мога да повярвам, че историята на Арин се е разпространила толкова и съм толкова благодарна на всички читатели. Всеки път, когато ме тагнат в социалните медии или прочета положителен коментар, просто ми носи толкова много радост и вълнение.

Има голямо внимание към книгите ти в TikTok – читателите създават фен артове, трейлъри на книги и дори има косплей на твои герои. Какво е чувството да видиш работата си да резонира сред толкова широка аудитория?

Невероятно е! Първо, просто съм във възторг от таланта на всички! Изкуството, косплеят, скечовете… те са най-добрата обратна връзка, за която всеки автор мечтае. И социалните медии изиграха огромна роля за успеха на поредицата. Bookstagram пое „Позлата“ и я разпространи надлъж и нашир, а след това се появи и BookTok И беше абсолютно умопомрачително, че всички тези хора от цял свят са се свързали с книгата и вярват в нея толкова много, че публикуват за нея. Читателите промениха живота ми и е толкова невероятно трогателно да знам, че работата ми резонира с толкова много хора. Това е мечтата на автора!

Популярността на книгите ти в TikTok доведе до скок в продажбите. Как това промени подхода ти към писането?

Имах късмет, че имам страхотна подкрепа зад себе си. Обичам да се свързвам с читателите си чрез социалните медии, така, че продължавам да го правя толкова често, колкото мога. Стоя далеч от рецензии и отрицателни коментари, защото това просто не е здравословно пространство и наистина не са за очите ми. Когато пиша, внимавам да държа главата си наведена и да пиша историята на Арин така, както знам, че трябва да бъде разказана. Понякога чувствам натиск и със сигурност не искам да разочаровам никого, но в крайна сметка просто трябва да се доверя на себе си и на тези герои и да се надявам, че читателите ще се насладят от първата страница до последния ред.

Начинът ти на писане е описан като „пристрастяващ“. Какво според теб прави една история наистина завладяваща и как държиш читателите си приковани от началото до края?

Мисля, че една книга може да те привлече заради героя, така, че за мен главният герой е най-важното нещо. Накарайте ги да се почувстват истински. Направете ги близки. И след това се опитайте да вплетете света около тях, докато не накарате читателя да се почувства като пренесен право в страниците. Четенето трябва да е бягство, така, че правя всичко възможно да издърпам читателите си в момента, в който отворят книгата.

Какво според теб прави един персонаж наистина запомнящ се?

Мисля, че един наистина запомнящ се герой е някой, с когото хората могат да се свържат. Нещо, което ги кара да се открояват, но и нещо, което ги прави напълно близки. Това е балансът. Разбира се, Арин може да има странни панделки, излизащи от гърба ѝ и да е златиста, но тя също е просто жена, която се опитва да намери своята опора в свят, в който хората предпочитат да се възползват от нея. Мисля, че това е невероятно свързващо.

Говориш откровено относно борбите си с психичното здраве, особено тревожността. Как това повлия на работата ти като писател и какъв съвет би дала на други, които се сблъскват с подобни предизвикателства?

Безпокойството може да бъде изтощително. Това е тема, за която се говори, но също така мисля, че някои все още я отхвърлят, защото не я разбират, или страдащите просто са принудени да продължат напред и да мълчат за това. Много хора страдат от тревожност. Това не трябва да е нещо, от което да се срамуваме. Бъдете открити и знайте, че не сте сами.

Ти изгради успешна кариера като независим автор. Как се справяш с времето си и как успяваш да се фокусираш върху творческата си работа?

В момента е трудно! Родих през декември, така, че жонглирам с бебе у дома, социални медии, цялата си скучна административна работа плюс писане. Късметлийка съм, че имам толкова подкрепящ съпруг и семейство, които ми помагат на всяка стъпка. Освен това имам невероятен екип от професионалисти зад гърба си, като моя агент, редактори, маркетингова компания и моите приятели писатели, които се грижат да ме вкарат в стаята за писане всеки ден. Не бих могла да направя нищо от това без всички тях! И читателите, които непрекъснато публикуват в социалните медии с вълнение и насърчение – те никога няма да разберат колко голямо въздействие оставят. Те правят всеки труден ден заслужаващ и ме насърчават да продължа да пиша.

Какъв съвет би дала на други амбициозни писатели, които обмислят да издадат сами своя творба?

Моят съвет е да пишете. Дори когато си мислите, че е ужасно. Дори когато не искате. Пишете. И напишете още. Пишете, докато стане рутина. Четете всеки ден. Колкото можете, в колкото жанрове искате. И след това, когато имате ръкопис, вземете добра група от бета читатели, на които можете да се доверите, и не се страхувайте от градивна критика. Ако писането е вашата страст, никога не спирайте.

Какво ти предстои в писателската ти кариера и какво могат да очакват читателите в бъдеще?

В момента се съсредоточавам върху завършването на историята на Арин. След това… Определено ще остана известно време в жанра фентъзи романтика.

Ново!
29,90 лв.
29,90 лв.
29,90 лв.
19,90 лв.
14,90 лв.