Днес чичо Скрудж, Дейзи Дък, Хюи, Дюи и Луи са любими герои на милиони хора по света. Те са превърнати в книги, филми, образите им са буквално навсякъде, но преди да станат явления в съвременната култура, те са се родили в нечие съзнание. В навечерието на 75-ата годишнина от първата поява на чичо Скрудж си припомняме живота и творчеството на неговия създател – Карл Баркс.

Карл Баркс е роден на 27 март 1901 г., живее и работи почти през целия ХХ век. През голяма част от професионалния си живот се занимава с рисуване и създаване на историите на Дъкбург. Любовта и вдъхновението, които влага, са високо оценени от читателите и той се превръща в един от най-популярните и обичани илюстратори на комикси в цялата история на това изкуство. Подобно на чичо Скрудж, Карл Баркс знае много добре какво означава да работиш здраво. Преди да заеме полагащото му се място в света на карикатуристите, той е работил в железопътната индустрия и във ферма за пилета. Става известен и като един от най-усърдните чертожници в бранша.

Карл Баркс е усвоил умението да рисува комикси до съвършенство и е развил свой собствен стил. Именно той прави героите на Дъкбург сложни личности и е в състояние да създаде странични герои, също толкова характерни за неговите истории, изпълнени с шеги и остроумие. Докато вдъхва живот на вече утвърдени герои, той създава и запомнящи се нови, изпълнени с реализъм и цвят.

„Няма разлика между моите герои и живота, с който читателите ми ще се сблъскат“ – казва Карл Баркс за жителите на Дъкбург. Факт. Защото макар Дъкбург да е измислен, историите, случващи се в него, трудно биха могли да се различат от истинските. Там, в Дъкбург, щата Калисота, има точно толкова приключения, мързеливо-скучни следобеди, проблеми, щастливи мигове и противоречия, колкото в двата реални американски щата, от които Калисота е заимствал името си - Калифорния и Минесота.

И там, както навсякъде по света, по думите на Баркс, лошите имат в себе си мъничко добро, а добрите - не много малко лошо, и там не можеш да разчиташ изцяло на нищо, защото нищо не завършва с цветя и рози. Но е забавно. Особено когато го четеш.

Затова историите от Дъкбург се четат навсякъде по света. Комиксовите книги с героите на „Дисни“ имат дълга история и макар да са предназначени за деца, сред най-големите им фенове са възрастните.

Carl Barks, © Disney 2022

29,90 лв.
59,00 лв.
11,90 лв.
5,00 лв.
59,00 лв.
5,00 лв.
59,00 лв.
5,00 лв.
59,00 лв.
19,90 лв.
5,99 лв.
9,90 лв.