"Той ще стане прочут... ще стане легенда...
Не бих се изненадала в бъдеще днешният ден
да е известен като деня на Хари Потър...
Ще се пишат книги за Хари...
всяко дете по света ще знае името му!"

Професор Макгонъгол в "Хари Потър и Философският камък"

Романите за Хари Потър са един т най-интересните световни феномени от края на ХХ и началото на ХХI век. До момента написаните от Джоан Роулинг пет книги са продадени в над 320 милиона екземпляра по целия свят и са преведени на 63 езика, сред които хинди, латински и древногръцки. Романите заемат челните места в най-престижните класации за книги и са спечелили авторитетни награди.

Във всеки от шестте романа Хари разплита загадъчна плетеница от тайнствени и понякога страшни обстоятелства и случки в храбро противоборство с вечния си враг - Черния лорд. Джоан Роулинг е замислила поредицата си в седем книги, като всяка от тях представя приключенията на Хари Потър по време на една учебна година в училището за магия и вълшебство.

Превърнал се в световна мания, малкият герой Хари Потър излезе от вселената на книгите. Прочутата американска филмова компания УОРНЪР БРАДЪРС създава кинопродукции по романите. Компанията ЛЕГО в партньорство с УОРНЪР БРАДЪРС, произвежда играчки ЛЕГО за деца по бестселърите за Хари Потър. Създадени са и електронни игри (както за PC така и за PlayStation) по първите четири романа на Дж. К. Роулинг, разработени от ЕЛЕКТРОНИК АРТС.

Милиони деца по света се стремят да приличат на Хари и приятелите му от "Хогуортс" - носят очила като тези на Хари Потър, правят си прическа като Хари, отглеждат сови. В Интернет има милиони сайтове, посветени на момчето магьосник. Създадени са хиляди клубове на "потър-маниаци".

Но и възрастните не остават назад - политици си служат с имена и понятия от света на Хари Потър, филмови звезди са явни фенове на малкия вълшебник, а името на Джоан Роулинг беше включено едновременно с това на Мадона в енциклопедия "Британика".

Няма съмнение - денят на Хари Потър отдавна е настъпил!

19,90 лв.