Броени дни след световната премиера книгата, посветена на Кипър и представена като вълшебна приказка за забранената любов, войната, различията помежду ни и паметта между поколенията, ще бъде представена на българските читатели.

В най-новия си роман отличената с множество литературни награди и номинирана за „Букър“ авторка от турски произход Елиф Шафак се фокусира върху болезнената история на разделения Кипър. Книгата, посветена на чувствителната и актуална за съвременността тема, омагьосва със силата на думите, наситена с носталгична романтика и мъдрост. Историята проследява тайната любовна връзка между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход, която се заражда през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. Междувременно в Лондон, десетилетия по-късно, Ада, тяхната дъщеря тийнейджърка, е под влиянието на наследените семейни травми. „Островът на изгубените дървета“ в превод на български език от Красимира Абаджиева ще се появи в книжарниците още тази събота, 14 август, под логото АНИШЪР, запазена марка на издателство ЕГМОНТ, представяща съвременна художествена литература за възрастни.

Романът има три направления: превратът и войната в Кипър от 1974 г. и трагедията на хилядите, изчезнали заради конфликта; периодът, когато Костас и Дефне отново намират един другиго през 90-те г.; и настоящето, ситуирано в днешен Лондон, където Ада скърби за загубата на майка си и отчаяно иска да научи повече за историята на своите родители. В духа на творчеството на Елиф историята има и друг, неочакван елемент – смокиново дърво, транспортирано от Кипър до Англия. Едно дърво, погребано, за да оцелее през студената зима и разкаже история, чийто свидетел е от древността.

В началото на романа авторката запознава читателя с двамата главни герои, когато те са още тийнейджъри и започват да се срещат в таверна на островa, която възприемат като свой дом. Любовта между Дефне и Костас разцъфва под гирлянди от чеснови снопове и люти чушки, висящи от почернелите греди в механата. Сюрреалистичният елемент в книгата е именно смокинята, израснала в центъра на таверната през кухина на покрива, която бди над тайните, но щастливи срещи на влюбените, и за които ще сподели с читателите на романа по магичен начин.

---

 „Островът на изгубените дървета“ е силно и завладяващо произведение. Свят на суеверия, природна красота и сурова лоялност към рода ще превземе вашия свят. Озовали се сред плътните лабиринти на паметта, ще оставите встрани своята собствена. С мъдрост и оригиналност се размиват границите между история и природа.“ – „Файненшъл таймс“

„Блестящ роман, който звучи с характерното за Шафак състрадание към пренебрегнатите и недообичаните, към тези, които историята е заточила, изключила или разделила. Знам, че ще развълнува много читатели по света така, както развълнува мен.“ – Робърт Макфарлън

„Трогателно. . . Шафак знае точно кога да зададе въпроси, които нямат отговор, кога да заглуши сетивата, кога да предложи смислени размишления, елегантни метафори, кога да докосне сърцето. – „Съндей таймс“

  „Прекрасен, разбиващ сърцето роман, съсредоточен върху мрачните тайни на гражданските войни и злините на екстремизма: Кипър, злочести любовници, погубени любими, наранени деца. Откъсване.“ – Маргарет Атууд

 „Балсам за нашите наранени времена“ – Дейвид Мичъл

 „С думите си Шафак създава нов дом за нас.“ – Колъм Маккан

 За автора:

Отличена с множество литературни награди, Елиф Шафак е автор на деветнайсет книги, като дванайсет от тях са романи. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на петдесет и пет езика.

Романът ѝ „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е номиниран за наградите „Букър“ и „Ondaatje Prize” на Кралското литературно общество във Великобритания, а на острова книжарниците Blackwell го обявяват за книга на годината. Книгата ѝ „Любов“ е включена от Би Би Си в престижната селекция от „100 романа, които промениха нашия свят“.

Елиф Шафак е доктор по политически науки и е преподавала в Турция, САЩ и Обединеното кралство, където е и почетен член на колежа „Сейнт Ан“, Оксфорд. Тя е член и вицепрезидент на Кралското литературно общество, участва в Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, както е основател и член на Европейския съвет за международни отношения. Радетел за равенството на жените, на правата на ЛГБТК+ и на свободата на словото, Шафак е вдъхновяващ оратор и двукратен лектор на ТED Global.

Удостоена е с титлата Chevalier des Arts et des Letters за приноса си към значими публикации в цял свят, а през 2017 г. Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър. Елиф Шафак е била част като жури за много литературни награди, била е председател и на Welcome Prize, а в настоящия момент е в журито на наградата ПЕН/Набоков.

Британският драматург и писател Ханиф Курейши я определи като „една от най-добрите писателки в света днес“.

Повече информация за Елиф Шафак и романите ѝ ще откриете на уебсайт www.elifsafak.com.tr, а всичките ѝ книги, излезли на български език, на тази страница.

 

ОСТРОВЪТ НА ИЗГУБЕНИТЕ ДЪРВЕТА от Елиф Шафак

360 стр., твърда корица | съвременна литература | 19,90 лв.

В книжарниците от събота, 14 август.

Книгата се издава под логото АНИШЪР, запазена марка на издателство ЕГМОНТ за книги от съвременната художествена литература за възрастни.

12.08.2021

17,99 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
8,49 лв.
9,90 лв.
20% Отстъпка
63,68 лв.
79,60 лв.
Спестявате: 15,92 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,99 лв.
24,90 лв.
8,49 лв.