Романът е озаглавен „Пътят“ и ще ни предизвика да отправим поглед към себе си, в равносметка за изборите, които всеки от нас днес е свободен да прави. Вдъхновен е от старопланинския маршрут „Ком-Емине“.

На 12 юни, събота, в книжарниците у нас ще излезе третата книга на Юлияна Дончева – „Пътят“. След изданията, посветени на пълноценния и здравословен начин на живот „Код „червено“: Моята истина за храната“ и „Код „червено“: Ботокс в ума“, това е нейният дебютен художествен роман.

Историята е вдъхновена от идеята за промяната, съпътстваща всяко едно изпитание, което срещаме в живота си. Премеждията, с които е осеян пътят на героите, задават емоционалната им трансформация. Всеки един от тях изминава най-дългия преход в България – от връх Ком до нос Емине, считан за българския вариант на известния „Камино де Сантяго“, в името на някаква лична мисия. Пътят, преминаващ по  билото на Стара планина е много впечатляващ, но и изпълнен с постоянни инциденти и предизвикателства, които провокират естествените реакции на героите. Това показва колко различни и контрастни са участниците в това премеждие. Всеки един от тях е поставен пред различни предизвикателства, изходът от които носи послание за това колко е важно да преосмислим допуснатите грешки, да търсим промяната и да осъзнаем свободата, която имаме. А свободата е в това сами да изберем какъв да бъде пътят ни – „равен и еднообразен, лъкатушещ в неизвестното или полет над всички“, както споделя авторът.

„Пътят“ ще ни срещне с главната героиня Виктория, която е мениджър в крупен строителен холдинг, управляван от  могъщия предприемач Калоян Хичев. В историята се преплитат съдбите на останалите членове на семейство Хичеви, както и на Стийв Видев – световноизвестен парапланерист с български корени, наследник на апетитни парцели в България. Не по-малко интересни и характерни  са  другите участниците, които тръгват по пътя Ком-Емине. Поведението на всеки един от тях променя съдбата на другите, което поставя на проверка характера и съвестта. Личните емоции по пътя се подсилват от живописните картини, които разкрива Балканът.

Идеята за написването на роман е проект, по който Юлияна Дончева работи в продължение на няколко години, споделяйки, че в началото са ѝ липсвали интересна история и смелост, с която да започне. „В момент, в който всички бяхме принудени да останем по домовете си заради пандемията, аз усетих, че имам нужда да се откъсна от действителността. Имах нужда да предприема едно дълго духовно пътуване, което да ме спаси от огромното изпитание, пред което се изправи човечеството. „Пътят“ се превърна в моето спасение – заживях в един свят, който сама изграждах, който пренасяше мислите и емоциите ми на места, които в този момент бяха физически недостъпни не само за мен.“

На въпроса кое е чувството, което се стреми да остави у бъдещите читатели, Юлияна отговаря:

„Ако читателите затворят книгата с усещането, че искат да направят някоя промяна в живота си, за която до сега не им е стигала смелост, смятам че съм изпълнила задачата си. В чисто прагматичен смисъл бих искала повече хора да се запалят от красотата на Балкана и да поемат по пътеките му. Винаги съм се дразнела от подценяването на онова, което имаме в България. Толкова много се изписа за пътя на Камино и толкова малко се знае за нашия, български преход през планината от връх Ком до нос Емине. Той не е по-малко духовен и изпълнен с изпитания за физиката и душата ни. Надявам се повече хора да го открият и да го изминат.“

Юлияна Дончева е телевизионен журналист, политик и бизнесдама. Завършила природонаучната гимназия в родния си град Шумен, а след това УАСГ в град София, Юлияна е била дългогодишен водещ в италианската телевизия Rai 2, както и в Българската национална телевизия. През 2001 г. става член на 39-ото Народно събрание като депутат от парламентарната група на НДСВ, а по-късно и заместник-председател на парламентарната група „Новото време“. След като излиза от политиката, се отдава на бизнес кариера. Майка на двама синове, от години Юлияна се интересува от здравословния начин на живот и хранене, за които пише в първите си книги. „Пътят“ е нейният дебютен художествен роман.

„Пътят“ излиза в книжарниците под логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“ на 12 юни, събота. Официалната премиера на събитието ще се състои на 10 юни, четвъртък. Автор на оригиналната корица е художникът Стоян Атанасов, Kontur Creative.

03.06.2021

12,99 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.
14,90 лв.