Премиерата на втория роман на Гергана Лаптева – „Божествен аромат“, се състоя на 24 юни, навръх Еньовден, в Университетската ботаническа градина. Денят и мястото на събитието бяха тематично обвързани със сюжета на книгата, вдъхновена от мистичната Странджа планина, съхранила наследството на няколко цивилизации, носеща загадки от древността. На събитието присъстваха близки, семейство, приятели и колеги на Гергана от Българския антарктически институт, след които и проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедициите до Антарктида, както и археологът проф. Диана Гергова. Модератор на събитието беше Невена Праматарова, журналист в БНР, водещ на предаването за изкуство и култура „Артефир“, а актьорът Александър Хаджиангелов прочете откъс от романа „Божествен аромат“.

Книгата ни отвежда в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки, а историята в нея е вдъхновена от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти, като същевременно разкрива съвременната действителност, наситена със задкулисни игри и романтична фабула.

Всички градове, местности, култови светилища в романа са действителни, за разлика от героите, които са плод изцяло на въображението ми. Любовта присъства, но съпътствайки основната линия – разгадаването на тайните от миналото, които в съвремието ще пресекат пътищата на героите.“, сподели Гергана за новия си роман и допълни:

„Южното крайбрежие на Черно море е любимо за мен. Там, където планината се губи в морето, и растат най-лековитите билки и най-уханните цветя. Обикаляйки из селата на Странджа и разговаряйки с хората, научих много за местните легенди, преплетени с факти. Вдъхнових се както от научните доказателства, така и от мистицизма, свързан с тези земи.“

фотографии: Павлина Чакърова за издателство ЕГМОНТ

19,90 лв.
19,90 лв.