„Божествен аромат“ на Гергана Лаптева е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти, като същевременно разкрива съвременната действителност, наситена със задкулисни игри и романтична фабула.

Вторият роман на Гергана Лаптева„Божествен аромат“ ще излезе в книжарниците у нас на 26 юни, събота с логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“. Историята отвежда читателя сред приказно красивата природа на Странджа, мистичната планина, запазила културното наследство на няколко цивилизации.

В центъра на сюжета са членовете на семейство Стоеви, близнаците Дарина и Божидар, деца на заможния винопроизводител Кирил Стоев. Освен състоянието на баща си, те наследяват и интереса му към историята и най-вече към преданията за древните племена, населявали българските земи. Легендите за траките обземат Кирил до такава степен, че се присъединява към клуб, в който съмишленици обсъждат и пресъздават различни ритуали от бита и вярванията на траките.

Божидар успешно прилага страстта на баща си към траките в управлението на семейния бизнес, произвеждайки винени напитки в духа на техните традиции. Дарина е поела производството на натурални и чисти козметични продукти, докато младата жена не си поставя нова цел – да създаде уникален парфюм по тракийска рецепта с помощта на преоткрити технологични познания на древните. Без намесата на специалистите обаче енигмите не могат да бъдат разкрити и Дарина се среща с археолога Антон Велинов, изследовател на древните култури на Странджа. Приключенията, в които се впускат по следите, оставени от древни племена из мистичната планина, водят до разбулването на дълбоко пазени семейни тайни и до избуяването на нова, красива любов.

След дебютния си роман „Монетата“, в който сюжетът бе свързан с нелегалния трафик на културни ценности през България, Гергана споделя, че написването на „Божествен аромат“ е посрещнала като предизвикателство поради проучването на богат научен архив, допълнен от авторските идеи. Изследванията, както разговорите с археолози и историци, са неделима част от творческата разработка на историята, с което да зазвучи основното послание на романа, а именно – историческото наследство и културни богатства на България от древността могат да бъдат истинско вдъхновение в съвременния ни живот.

„Южното крайбрежие на Черно море е любимо за мен. Там, където планината се губи в морето, и растат най-лековитите билки и най-уханните цветя. Обикаляйки из селата на Странджа и разговаряйки с хората, научих много за местните легенди, преплетени с факти. Вдъхнових се както от научните доказателства, така и от мистицизма, свързан с тези земи.“ – споделя Гергана и допълва:

„Всички градове, местности, култови светилища в романа са действителни, за разлика от героите, които са плод изцяло на въображението ми. Любовта присъства, но съпътствайки основната линия – разгадаването на тайните от миналото, които в съвремието ще пресекат пътищата на героите.“

Премиерата на „Божествен аромат“ ще се състои на 24 юни, четвъртък, в Университетската ботаническа градина, с водещ журналистът Невена Праматарова и участието на актьора Александър Хаджиангелов. Датата и локацията не са избрани случайно, тъй като кулминацията в сюжета на романа настъпва точно по време на необикновения празник Еньовден.

Нимфата Траке е магьосницата, обладаваща „тревите на безсмъртието“, спомената още от великия Омир в неговата „Илиада“, описана от античния историк Ариан като веща в баянията и билките, която можела да премахва страданията, но и да ги причинява, и по чието име, изглежда, нарекли и страната. Тя е митичната вдъхновителка на Гергана Лаптева в създаването на нейния роман „Божествен аромат”. Авторката ни предлага втората си, още по-интригуваща книга, в която човешките отношения в нашето съвремие ни отвеждат и далеч назад във времето, в света на траките. – проф. Диана Гергова, археолог за „Божествен аромат“.

На фона на най-мистичната от българските планини, съхранила в земите и в духовните си пространства наследството на няколко цивилизации, скрила хилядолетни тайни и стотици археоложки паметници, пръснати из вековните ѝ гори и южното крайбрежие на Черно море, там, между Царево и Малко Търново, се крият тайните на великите ни предци и истинското щастие. – Невена Праматарова, журналист

Гергана Лаптева е автор на три книги с пътеписи и интересни факти от миналото и настоящето на Южна Америка и Антарктида, като превръща интересите си и в професионален ангажимент към Българския антарктически институт, ръководейки културната дейност. Дебютният ѝ художествен роман „Монетата“ излезе през 2020 г., вдъхновен от живописния средиземноморски град Сиде, прочут с тюркоазените си води, уханни борови гори и пребогата история.

 

Автор на оригиналната корица е художникът Стоян Атанасов, Kontur Creative.

 

22.06.2021

19,90 лв.
19,90 лв.