The Island of Missing Trees на писателката от турски произход е представен като вълшебна приказка за принадлежност и идентичност, за любов и травма, природа и обновление.

Елиф Шафак обяви, че през лятото ще излезе нейният най-нов роман, в който тя за първи път се обръща към болезнената история на разделения Кипър. Световната премиера на англоезичното издание е на 5 август, като в България романът също ще излезе през август под логото „Анишър“, запазена марка на издателство „Егмонт“.

The Island of Missing Trees (в пр. от англ. ез.: „Островът на изчезналите дървета“) проследява тайната любовна връзка между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход. Събитията се развиват през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. Междувременно в Лондон, десетилетия по-късно, Ада, тяхната дъщеря тийнейджърка, е под влиянието на наследените семейни травми.

Романът има три направления: превратът и войната в Кипър от 1974 г. и трагедията на хилядите, изчезнали заради конфликта; периодът, когато Костас и Дефне отново намират един другиго през 90-те г.; и настоящето, ситуирано в днешен Лондон, където Ада скърби за загубата на майка си и отчаяно иска да научи повече за историята на своите родители. В духа на творчеството на Елиф историята има и друг, неочакван елемент – смокиново дърво, транспортирано от Кипър до Англия. Едно дърво, погребано, за да оцелее през студената зима и разкаже история, чийто свидетел е от древността.

За автора:

Отличена с множество литературни награди, Елиф Шафак е автор на осемнайсет книги, като единайсет от тях са романи. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на петдесет и четири езика.

 Последният ѝ роман „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е номиниран за наградите „Букър“ и „Ondaatje Prize” на Кралското литературно общество във Великобритания, а на острова книжарниците Blackwell го обявяват за книга на годината. По-ранният ѝ роман „Любов“ е включен от Би Би Си в престижната селекция от „100 романа, които промениха нашия свят“.

Елиф Шафак е доктор по политически науки и е преподавала в Турция, САЩ и Обединеното кралство, където е и почетен член на колежа „Сейнт Ан“, Оксфорд. Тя е член и вицепрезидент на Кралското литературно общество, участва в Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, както е основател и член на Европейския съвет за международни отношения. Радетел за равенството на жените, на правата на ЛГБТК+ и на свободата на словото, Шафак е вдъхновяващ оратор и двукратен лектор на ТED Global.

Удостоена е с титлата Chevalier des Arts et des Letters за приноса ѝ към значими публикации в цял свят, а през 2017 Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър. Елиф Шафак е била в журито за много литературни награди, включително председател на Welcome Prize, а в настоящия момент е в журито на наградата ПЕН/Набоков.

Британският драматург и писател Ханиф Курейши я определи като „една от най-добрите писателки в света днес“.

 

Повече информация за Елиф Шафак и нейните романи ще откриете в нейния уебсайт www.elifsafak.com.tr, а всичките й книги, излезли на български език, можете да откриете на тази страница.

 

„The Island of Missing Trees“ на Елиф Шафак ще излезе у нас под логото „Анишър“, запазена марка на издателство „Егмонт“, през август 2021 г.

17,99 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
9,90 лв.
20% Отстъпка
59,68 лв.
74,60 лв.
Спестявате: 14,92 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,99 лв.
24,90 лв.
8,49 лв.