В навечерието на излизането на новия си роман, озаглавен „Островът на изгубените дървета“, отличената с множество литературни награди авторка от турски произход Елиф Шафак гостува в предаването „Тази събота и неделя“ в ефира на bTV. В откровено и емоционално интервю с Диана Любенова разговаряха за силата на думите, които предизвикват и въздействат – върху човешки съдби и взаимоотношения, обществени порядки, политически режими. Елиф разкри как в отличителния си, наситен с носталгична романтика стил е вплела натежали с мъдрост думи, с които създава омагьосващ разказ, посветен на болезнената история на разделения Кипър. Тема, колкото чувствителна, толкова и актуална за съвремието ни.

„Преди всичко това е книга за любов – за забранената любов, но освен това и за война, за разделение, за различия, за паметта между поколенията. Това е и книга за едно смокиново дърво, говори се за корените, за изкореняването. Разказва историята на човешкия вид през погледа на дървото.“ – сподели световноизвестната авторка.

В интервюто Елиф Шафак разкрива, че осъзнава силата на думите, когато е още дете и дори не е знаела, че иска да посвети живота си на писането на книги и допълва, че колкото и да е трудно да си жена писател в Турция, тя остава посветена на мисията си да използва думите, „за да лекувам, да свързвам, да изграждам мостове между хората“.

„Островът на изгубените дървета“ очакваме през август, а цялото интервю на писателката вижте тук: https://bit.ly/3x7nKWE

фото: стопкадър от „Тази събота и неделя”

17,99 лв.
24,90 лв.
24,90 лв.
9,90 лв.
20% Отстъпка
59,68 лв.
74,60 лв.
Спестявате: 14,92 лв.
17,99 лв.
19,90 лв.
19,90 лв.
19,99 лв.
24,90 лв.
8,49 лв.