Когато си жертва на подигравки дълго време, започваш да вярваш на всички подлости, които се говорят за теб. Когато другите те малтретират физически, търсиш причините в себе си. Започваш да изпитваш все по-малко себеуважение, дори се мразиш. И не разказваш на никого, защото се срамуваш. Кажи "Стоп!". Колкото по-рано поговориш с някого, толкова по-скоро ще получиш помощ! А и със сигурност ще се почувстваш по-добре, когато чуеш мнение, различно от това на насилниците!

Когато човек е на ново място – например в ново училище, той често се чувства несигурно и тревожно. Тази несигурност се разпознава от момчетата и момичетата, които крият ниското си самочувствие с агресия. Затова бъди непоколебим/-ма в отношението си към тях и намери верни приятели, с които да споделяш проблемите си, да се забавляваш и които да са до теб в трудна ситуация.

Помогни на другите! Понякога на жертвите им липсва силата да си помогнат сами. Затова "Не затваряй очи!". Погрижи се за тях така , както би помогнал на ранен при катастрофа. Поговори с тях, покажи им, че си на тяхна страна и ги изслушай. Заедно потърсете доверен учител и информирайте родителите!

Ако няма с кого да поговориш, обади се на горещите линии: район "Триадица" – (02) 95 85 000, и "Асоциация Анимус" – (02) 981 76 86, където ще получиш помощ напълно анонимно.