"За насилието не трябва да се мълчи" – посъветваха Сантра и Кристо учениците от НФСГ

Не затваряй очи!

"Ако ти се е случвало да удариш някой по-слаб от теб и си се почувствал добре, знай, че имаш сериозен проблем! Погледни в себе си и го потърси, защото рано или късно той ще стане огромна част от теб. Той ще стане твоят начин да се справяш с проблемите, а стане ли такъв, ти ще се превърнеш в проблем за хората около теб... Затова дръж мозъка си винаги буден, очите – винаги отворени, и ръцете – в джобовете!" – това бе посланието, което Сантра написа до читателите на БРАВО преди 8 седмици, когато началото на кампанията "Не затваряй очи!" бе обявено официално. Преди броени дни, тя го сподели лично пред учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в София. "Мен също са ме тормозили в училище – разказа изпълнителката. – Причината беше, че носех очила." Днес Сантра твърди, че това я е направило по-силна и по-толерантна. "Няма по-низко от това да нападнеш по-слабите" – категорична е тя. "Отдавна насилието е признак на слабост, не на сила" – подкрепя я и Кристо. Думите звучат наистина впечатлващо от човек със завидна физика, който прекарва часове във фитнеса: "Залата е едно добро място, където можеш да излееш отрицателната си енергия" – усмихва се той. Освен спорта, Сантра и Кристо са намерили и друг отдушник за своята агресия – музиката. Замислили са да предложат такъв отдушник и на теб. Какъв ще е той, ще разбереш съвсем скоро.

Учениците от НФСГ: "КЛИПЧЕТАТА С НАСИЛИЕ СЕ СЧИТАТ ЗА ЗАБАВНИ!"

"Този сайт възникна просто с идеята да се разменят забавни клипчета" – започва разказа си 17-годишният Асен, малко след срещата със Сантра и Кристо. Поводът за историята е една случайно изпусната реплика за видеоклипчета, заснети с мобилен телефон, които се радват на завиден рейтинг в Интернет. "Започна със забавни клипчета – от сорта на компилации със смешни падания, катастрофи и т.н." – продължи Асен. – "Постепенно потребителите станаха много и започнаха да качват клипове с подигравки, тормозене и т. н. Аз лично съм гледал клипче, в което едно момиче със страшно дълга коса седеше на втория чин. От третия чин й запалиха косата и след това я отрязаха там, където гореше, и тя падна на земята. Знаете – коса бързо гори... Беше най-ужасяващото клипче, което съм гледал."

"Всъщност тези хора го правят с цел забавление – допълва съученикът на Асен Юри. – Може би искат да са интересни, но реалният факт е, че практически на човека, на когото го причиняват, наистина не му е никак забавно."