Едно слабичко, красиво и усмихнато момиче върви по улица "Витоша" в центъра на София и носи голяма табела с надпис "Безплатна прегръдка". Хората се обръщат след нея, някои свиват рамене, други се усмихват, трети се приближават, а тя разтваря ръце и здраво ги прегръща. Момичето е Vessy, младата звезда от музикалната компания на Румънеца и Енчев Select Music Media, а табелата, която носи, е част от една страхотна инициатива, започнала преди броени седмици.
"Идеята дойде от SMM - разказва Vessy. - Седях си вкъщи в Пловдив и учех за изпити, когато те ми се обадиха и ми казаха да вляза в You Tube и да напиша Free Hugs. Първоначално бях леко стресната, но когато разгледах повече клипчета, си казах - Защо да не го направим и в България?".

Не затваряй очи!

Всъщност инициативата за безплатни прегръдки е на австралиеца Хуан Манн и започва през 2004 г. Днес тя е популярна в целия свят. "Прегръдката е жест, от който всеки се нуждае - да получи или да даде. Тя е частица споделено щастие" - категорични са организаторите. За Vessy прегръдката е и продължение на кампанията на БРАВО "Не затваряй очи!": "По-добре да се прегърнем и да си кажем нещо хубаво, отколкото да прибягваме до насилие - казва Vessy и продължава: Пловдив беше първият град, в който започнахме инициативата. Беше невероятно - хората идваха, прегръщаха ме, после взимаха табелата и започваха сами да прегръщат минувачите." След Пловдив Vessy раздава безплатни прегръдки на стотици хора и в София и Варна - "Прегръщах и възрастни, и деца, дори едно куче прегърнах" - смее се тя и се надява, че няма да остане сама. "Иска ми се всеки да го направи в своя град - да вземе една табела с надпис "Безплатни прегръдки" и да раздава позитивно настроение." Ако си достатъчно позитивен, симпатично луд и спонтанен, можеш да се включиш и ти. Раздай безплатни прегръдки на хората в твоето село или град и ни разкажи. Изпрати ни снимки или просто опиши как е преминала инициативата и може дори да спечелиш награда. Приятни прегръдки!