Не всеки удар е насилие! Доказателство за това е Българското Кемпо – будодисциплина, в която думата агресия се използва единствено с представка "анти"...

Не затваряй очи!

"Никога не ми се е налагало да прилагам наученото в училище. Не бих го направила!" – разказва Каролина Борисова. Тя е на 16 години и е двукратен световен шампион по бойни изкуства. Дисциплината, в която се състезава, е Българско Кемпо и нейният основоположник Велин Хаджолов има красноречиво обяснение за думите на Кари: "Много често идват хора при мен и ми казват: "Искам да се уча, за да може да се отбранявам." В този случай просто отвръщам: "Момчета, вие не сте за тук!"". Обратно на разпространеното мнение, че когато става дума за боен спорт, агресията е неизбежна, Велин подчертава:

"Агресията е нещо студено, свързана е с черното в живота. Антиагресията е стремеж да се премахне черното. Тя е свързана с чувството на любов. Но човек може да обича тогава, когато знае какво е да боли, когато знае какво е да се страда. Тези момчета и момичета, които са тук и проявяват воля и упоритост, които виждат как по- някога техният приятел страда, започват да разбират. Те са много по-милосърдни."
Това се усеща и в думите на Леонард (16), който са занимава с Кемпо едва от няколко месеца. "Никога няма да започна бой, дори и да знам, че мога да победя – казва той. – На това се учим и в Кемпото, на търпение и подтискане на агресията." Защото, както всички други източни бойни изкуства, Българското Кемпо не е просто спорт, то е философия, която не може да бъде обхваната с едно изречение. Има обаче една дума, която дава достатъчно ясна представа. Дума, която се чува непрекъснато в залата, където се провеждат тренировките, официалният поздрав – Чест!

Повече за Българското Кемпо можеш да научиш на адрес www.bulgariankempo.com.