Романтичните книги често са обвинявани, че създават и подхранват фалшиви представи за любовта. Заклеймяват ги като четива без стойност, които водят до пристрастяване и дори разбиват семейства. Защо тогава романтичният жанр продължава да е най-популярният в света, като привлича все нови и нови почитатели? (По данни на Business of Consumer Book Publishing 2013 романтичните четива заемат най-голям дял от книжния пазар в САЩ.)

Защо четенето на романтични книги е полезно?

Казано накратко: четенето на романтични книги доставя удоволствие. Те са вдъхновяващи истории, които честват независимостта на човешкия дух и избор. Действието в тях се диктува от развитието на романтичните взаимоотношения и всичко от творбите на Джейн Остин до „Здрач” попада в категорията. Щастливият край е награда за героите, които са се осмелили да живеят и обичат, следвайки мечтите си. Така че няма нищо лошо и срамно човек да се потапя от време на време в романтични истории. Даже напротив! В своята книга Reading the Romance (1998) Джанис А. Радуей пише, че „четенето на романтични книги помага на жените да трансформират определени ситуации в ежедневието си, от които не са доволни.” Според Радуей именно чрез четенето човек може да промени eжедневието си. Как ли? Като възприеме и се окуражи от положителния опит на героите, за да проправи нов път в собствения си живот.

Сара Уендел, редактор на популярния блог за книги Smart Bitches, Trashy Books, стига още по-далеч. Тя твърди, че „романтичните истории помагат на човек да се научи да изразява искрена привързаност”. И допълва: „На мен, например, четенето им ми помогна да разпознавам истински прочувствените моменти, когато ги открия извън страниците на литературата. Защото романтиката не е в грандиозните жестове и всепоглъщащия момент на върховна наслада, придружен с цветя, сипещи се от небесата. Не, романтиката е навик за цял живот, който се открива в начина, по който се отнасяме към любимите хора. И на това всъщност ни учат романтичните книги.”

„Повечето жени са достатъчно интелигентни, за да осъзнават, че в истинския живот цигулките не засвирват, докато умопомрачително красив мъж признава любовта си на фона на драматичен залез”, коментира и писателката Али Плайтер. „Те могат да се насладят на фантазията, без да очакват, че ще се материализира и в реалния живот”, обяснява тя.

И не на последно място – не трябва да забравяме, че романтичните книги се занимават с един много важен въпрос: на кого да се отдадеш и кого да обичаш? За кого да се омъжиш и от кого да имаш деца? Този избор е труден и той отразява дилема от реалния живот. В романтичните истории героят или героинята неизбежно са изправени пред това решение. И си струва човек да ги прочете и обсъди. Защото в крайна сметка за много хора отговорът на въпроса "за какво си струва да се живее?" не включва пари, слава или кариера. Животът е любов, деца и семейство.

(по материали от чуждия печат)