Какво свързва кралското семейство на Великобритания, Джулия Робъртс, папа Франциск и Дейвид Бекъм? Магията на плетенето, разбира се! Всички те са забелязани с украшения, направени от цветни ластици – новата световна мания Loom. От детските площадки до видеоклиповете с инструкции за направа и милиони гледания в YouTube – плетенето с ластици набира невиждана популярност както сред децата, така и сред възрастните навсякъде по земното кълбо.

Магията на плетенето (Loom Magic)„Егмонт” ще зарадва феновете в България с книгата „Магията на плетенето” с 25 уникални дизайна – бързи и лесни за направа, придружени с инструкции и нагледни илюстрации. Изданието ще бъде в книжарниците от 8 ноември на цена от 9,90 лв. То ще може да се открие и като е-книга.

Книгата

С помощта на тази идейна, единствена по рода си книга всеки има възможност да овладее тънкостите на плетенето с цветни ластици и да създаде най-различни прелестни и оригинални украшения. Изданието съдържа 25 неповторими дизайна за плетене на гривни, колиета, пръстени, медальони, калъфче за телефон и много, много други. Всеки от тях е придружен с точни и ясни инструкции как може да се създаде стъпка по стъпка. Нагледни илюстрации помагат на начинаещи и пристрастени да създадат своите ефектни украшения. Необходимо е единствено човек да се снабди с комплект цветни ластици със специален стан или с прашка за плетене и творческият процес може да се развихри!

Манията

Създател на манията по плетенето с цветни ластици, обхванала целия свят, е 45-годишният бивш инжинер на Nissan Cheong-Choon Ng, малайзийски емигрант в САЩ от китайски произход. Идеята му хрумва, когато решава да помогне на дъщерите са да си направят по-интересни гривни. През 2011 г. той инвестира всичките си спестявани в размер на 10 хиляди долара за поръчка на ластици от Китай. Днес, три години по-късно, състоянието му се оценява на 130 милиона долара.

Но това не е всичко. Плетенето с ластици не се ограничава само до бижута, но се разпростира и към света на модата. Запалените фенове са готови да създадат всичко от сандали през бански до може би най-известната рокля, направена от 20 хиляди ластика. През юли тази година тя беше продадена в ebay за 170 хиляди лири при стартова цена от 50 лири. 

Техниката

Принципът при създаването на украшения с ластици е същият като при плетенето. Ластиците трябва да са малко по-дебели и значително по-здрави от тези, които се продават за коса. Те се нанизват в определена последователност с помощта на специален стан, специална прашка или с пръстите на ръката – някои използват дори моливи или щипки за простиране. Това, което прави творчеството с ластици уникално, е възможността да се създават разнообразни модели, както и най-различни фигури, без да са необходими специални технически умения. Нужни са само търпение, сръчност в ръцете и полет на въображението. Същевременно специалистите са категорични, че плетенето с цветни ластици насърчава важни умения у децата като способност за концентрация, финна моторика, креативност, упоритост и работа в екип.

Целият клас плете гривни от ластичета - и момчетата, и момичетата. Най-запалени са Калоян и Николай. Дори госпожата често ни се кара, защото някои деца продължават да плетат и в час. По плетенето на гривни от ластичета се запалих през лятната ваканция. Моята приятелка Криси ми показа как да изплета първата си гривна. Вече съм изплела много гривнички и пръстени - около 20-30 бр. Подарявам ги на приятели, но някои деца ги продават в парка. Много деца са се научили да правят и други фигурки.
Лори, 10 год.

На първия учебен ден тази година всички се появиха в училище с гривни от ластици. Голяма мания са - даже и момчетата ги плетат. Ние със сестра ми научихме за тях през пролетта от наши приятели, които живеят в Германия и ни подариха комплект за плетене със стан. Обаче може да се плете и с пръсти или например моливи. При нас много от учителите носят такива гривни, защото децата им ги подаряват.
Мартин, 11 г.