Ако ви попитаме с кое издание свързвате „Егмонт България”, какво ще отговорите?

Порасналите деца на 90-те навярно ще посочат списание „Мики Маус” или „Доналд Дък”, а може би илюстрованите приказки по филмите на „Дисни”.
Тези, чиито умове и сърца владеят вълшебствата и приключенията, сигурно ще кажат Хари Потър или Пърси Джаксън, а романтиците ще са категорични – „Здрач”.
Феновете, които живеят с музиката, може би ще изберат списание БРАВО.
Джон Грийн или Вероника Рот ще отличат почитателите на съвременните реалистични или екшън романи за тийнейджъри.
Пътешествениците по душа ще заявят „Нешънъл Джиографик”.
А Елиф Шафак ще е изборът на всеки, докоснал се до творчеството й.

23 години любов към книгите и вярност към читателя отбелязва днес „Егмонт България”. Част от скандинавската медийна група ЕГМОНТ, издателството е сред водещите на детски списания и книги у нас, а през последните няколко години се утвърждава и като издател на литература за тийнейджъри и възрастни.

15 детски списания издава „Егмонт България” днес. Най-новото – „Док Макплюшинс” (по популярния сериал на „Дисни ченъл”), предстои да излезе през май. Списание БРАВО продължава да е най-четеното тийн издание у нас вече близо 10 години, с над 162 хиляди фена във фейсбук. Авторитетни световни компании като „Дисни”, „Нешънъл Джиографик”, „Мател” и „Уорнър Брос” са дългогодишни партньори на издателството. А сред най-емблематичните герои, познати както от списанията, така и от книгите на „Егмонт България” са Мики Маус, Мечо Пух, Барби, Том и Джери, Колите, Спайдърмен и чудовищата от „Монстър Хай”. От миналата година към тях се присъединиха и героите от „Самолети”, „Замръзналото кралство” и от популярната в цял свят руска анимация „Маша и Мечока”.

Над 5 хиляди заглавия с обичани истории за малки и пораснали читатели има зад гърба си издателството. То е дом на утвърдени писатели като Дж. К. Роулинг, Елиф Шафак, Стефани Майър, Рик Риърдън, Джон Грийн и Вероника Рот, а от скоро и на популярната българска писателка Людмила Филипова. В световните и в българските бестселър класации неотменно присъства роман, издаден от „Егмонт България”: в класацията за март на верига книжарници „Хеликон” ще откриете 5 заглавия в тийн листата и 2 в художествената литература за възрастни. А тeзи на New York Times и USA Today понастоящем все още се оглавяват от романите на Джон Грийн и Вероника Рот. Актуална презентация със заглавията от художествената литература за 2014 г. може да разгледате тук.

65 са е-книгите, издадени от „Егмонт България” от старта през лятото на 2013 г. Всички романи на издателството излизат едновременно в хартиен и в електронен формат. Те могат да се закупят в EPUB формат от iBooks Store, както и в сайтовете за продажба на електронни книги, базирани у нас като biblio.bg, helikon.bg, mtel.bg/ebook, globulbooks.com, ciela.com, books.bg и mobilis.bg.

2014 година отбеляза за „Егмонт България” началото на нова издателска линия – романтична литература за възрастни в жанровете съвременна романтика, романтика и еротика, паранормална романтика и романтичен трилър. Първите четири романа са в книжарниците от 15 март, както и в класациите за най-търсени книги. Под надслова „Книги за любов. Без предразсъдъци.” до края на годината ще излязат общо 20 романа. Следващите 4 са планирани за 17 май.

За 1випът български автор беше представен на престижния Панаир на книгата в Лондон. Това се случи на 8 април тази година с английското издание на „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова. „Егмонт България” издаде романа на английски език, защото има още една мисия – да популяризира водещи български автори извън пределите на България.  

Благодарим ви – без вас, нашите читатели, партньори и приятели, нищо от това нямаше да е възможно!

По повод 23-ия рожден ден на „Егмонт България” за всяка поръчка от нашия сайт на стойност минимум 19,90 лв., направена между 12 и 31 май 2014, ще получите подарък – книгата с новите приключения на Мечо Пух „Завръщане в Голямата гора” от Дейвид Бенедиктъс.