Сара Маас е родена в Ню Йорк, но днес живее в калифорнийската пустиня. Това е първата ù издадена книга, макар тя вече да има много фенове в интернет, по-голямата част от които са открили „Стъкленият трон“ в неговия суров вариант, публикуван в сайта www.fictionpress.com, когато Сара е едва на шестнадесет. Тя е професионален блогър. Може да научите повече за нея на sjmaas.livejournal.com.

 

Сара Маас

КАКВО ВИ ВДЪХНОВИ ДА НАПИШЕТЕ „СТЪКЛЕНИЯТ ТРОН“?

Идеята ми хрумна, когато бях на шестнайсет (през 2002 г.). Голям фен съм на „Дисни“ и на филмовата музика и една нощ се заслушах в саундтрака на „Пепеляшка“. Музиката, която служи за фон на бягството на Пепеляшка от бала, е мрачна и напрегната. Стори ми се подходяща за сюжет, в който Пепеляшка наистина е направила нещо лошо... например е откраднала нещо от принца. Или по-лошо, какво би било, ако тя е асасин и се е опитала да го убие? Оттам ми хрумнаха допълнителни въпроси. Коя е тази Пепеляшка – асасин и откъде идва? Кой я е изпратил да убие принца и защо? Какво щеше да стане, ако бе успяла?

Стъкленият тронТака се родиха Селена Сардотиен и „Стъкленият трон“. Въпросите ми ме накараха да разбера, че още преди този съдбовен бал има невероятна история, която чака да бъде разказана. История, която е достатъчно голяма за цяла книга. След десет години работа по поредицата, „Стъкленият трон“ днес е повече епично фентъзи, отколкото преразказ на приказка, но тук-там може да откриете заемки от нея.

 

КОИ СА ПЕТИМАТА ИЗМИСЛЕНИ ИЛИ РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИ ГЕРОИ, КОИТО БИ ПОКАНИЛА НА ФЕНТЪЗИ ПАРТИ?

Само петима? Бих поканила Клеопатра, понеже имам много въпроси към нея и искам да зная каква е била в действителност, а не само както я представят в учебниците и книгите. Мисля, че бих поканила Хан Соло от „Междузвездни войни“ и Гандалф от „Властелинът на пръстените“, понеже ги обожавам и ми е любопитно да видя как биха реагирали, ако се срещнат (а също и с Клеопатра). Бих поканила още Бъфи от „Бъфи – убийцата на вампири“, защото тя ме вдъхнови да пиша за силни героини и би предотвратила всяка кавга на масата. Бих поканила също и Дж. К. Роулинг, понеже тя е огромно вдъхновение за мен, а книгите ù са ми донесли много прекрасни мигове.

 

КОЯ СПОРЕД ТЕБ Е НАЙ-СТРАХОТНАТА ГЕРОИНЯ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА?

Труден въпрос. Ако говорим за бойни подвизи, Еовин от „Властелинът на пръстените“ е над всички останали. Все още ме побиват тръпки от битката ù с Краля Магьосник.

Но ако не броим бойните умения, бих казала Скарлет O’Хара. Тя е многопластов майсторски описан персонаж, който не се спира пред нищо, когато преследва мечтите си.

 

СЕЛЕНА НОСИ НЯКОИ КРАСИВИ РОКЛИ В КНИГАТА. КАКВА БИ БИЛА ИДЕАЛНАТА ТИ ПРЕМЯНА ЗА ТЪРЖЕСТВО?

Ако трябва да съм практична, нещо удобно и елегантно (а удобните обувки са задължителни). Но ако трябва да съм напълно честна и да се размечтая, ще се появя в рокля (и бижута!) като тази, която Елайза Дулитъл носи на бала в „Моята прекрасна лейди“. Тази рокля ми спира дъха всеки път, когато я видя.

 

КАКЪВ Е ПЪРВИЯТ ВИ СЪВЕТ КЪМ НАЧИНАЕЩИТЕ ПИСАТЕЛИ?

Четете колкото се може повече и никога не спирайте да пишете, все едно какво ви казват хората. Единственият ви истински провал е когато се откажете.

 

АКО ТРЯБВА ДА ПРЕПОРЪЧАТЕ ЕДНА КНИГА ЗА ВСЕКИ, КОЯ БИ БИЛА ТЯ?

О! Имам толкова богат избор. „Последният еднорог“ на Питър Бийгъл е страхотен самостоятелен роман. Красива и вълшебна книга, която ме затрогва всеки път, когато я чета.

Но задължителна поредица, която е една от причините да обичам епичното фентъзи, са „The Chronicles of Prydain“ от Лойд Александър. Брилянтни и емоционални книги, а почти всички уроци за живота научих от четвъртата част „Taran Wonderer“.