Въпроси и отговори

Знаем, че имаш ужасно много въпроси, така че ето и някои отговори, които да задоволят любопитството ти!

 

Къде и кога мога да прочета историята?

Части от историята ще бъдат публикувани за четене на този сайт всеки делничен ден от 18 август до 2 октомври 2020 г., когато ще бъде публикуван нейният финал. Отиди на ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА и скролни надолу, за да откриеш всички публикувани към момента глави.

 

Колко глави ще бъдат публикувани всеки ден?

Всеки делничен ден, от понеделник до петък ще публикуваме нови глави. Понякога ще публикуваме две глави, в друг ден – три. През почивните дни няма да има нови публикации, така че през уикенда ще се наложи да отброяваш часовете до понеделник.

 

Как да чета историята?

Най-вълнуващият начин за четене на приказката е ден за ден – да проследиш ежедневно публикуването на продължението. Можеш да четеш сам или да помолиш някого да ти чете „Икабог“, също както Дж. К. Роулинг е чела приказката на своите деца.

 

Трябва ли да плащам, за да прочета историята?

Не, историята ще бъде публикувана на нашия сайт за безплатен прочит.

 

За каква възраст е подходяща тази история?

Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие от споделените време и история на цялото семейство.

 

Ще има ли илюстрации към историята?

Нее, това е твоя задача! Всеки ден, след като новите части от историята са публикувани, ще предлагаме различни персонажи и сцени, които може да нарисуваш, а след това твоят родител или настойник да изпрати рисунката за участие в Конкурса за илюстрация „Икабог“.

 

Какво представлява Конкурсът за илюстрация „Икабог“? Как мога да се включа в Конкурса за илюстрация „Икабог“?

Това е официално състезание, организирано от нас, българския издател на Дж. К. Роулинг, което има за цел да подбере илюстрации за българското печатно издание на книгата „Икабог“. За повече информация относно Конкурса виж тук.

 

Ще има ли награда?

Ще има награда за всеки победител в Конкурса за илюстрация „Икабог“ – но най-голямата награда ще бъде това, че твоята рисунка е включена в книга, която хиляди хора ще видят!

 

Мога ли да изпратя моята рисунка за конкурса по имейл? Какъв е крайният срок на конкурса?

Не, не можеш да участваш чрез изпращане на рисунката по имейл или чрез публикуването ѝ в социалните мрежи. За повече информация относно участието в конкурса и Формуляра за участие, погледни тук.

 

На колко години трябва да бъда, за да се включа в конкурса?

Конкурсът е предназначен за деца на възраст между 7 и 13 години (навършени към 18 август 2020 г.).

 

Колко пъти мога да се включа в конкурса?

Можеш да участваш с рисунки, посветени на всеки от публикуваните фрагменти (публикуваме по един фрагмент дневно), но с не повече от една рисунка към един фрагмент.

Молим ви да имате предвид, че в книгата може да бъде поместена само една илюстрация от едно дете, като заявките за участие се подават от родител или настойник, законен представител на детето. За повече информация, моля запознайте се с Общите условия на конкурса.

 

Кой ще определи победителите в конкурса?

Всички рисунки ще бъдат разглеждани от жури, в чийто състав са водещите редактори и дизайнери на издателство „Егмонт“. Журито ще оценява творбите по следните критерии и предвид възрастта на детето: креативност, композиция, използване на цветовете, съответствие с текста на приказката „Икабог“, майсторство на изпълнение и пригодност за публикуване в печатното книжно издание. Дж. К. Роулинг не е член на журито на конкурса.

 

Защо трябва да дам съгласието си издателят да използва творбата, която изпращам за конкурса? Защо трябва да прехвърля авторските права на детето си върху неговата рисунка, в случай че то е опредено за един от победителите в конкурса и какво означава това?

Участниците в официалния конкурс предоставят разрешение и правото на издателство „Егмонт“ да използва техните рисунки в социалните мрежи и в галерия на уебсайта, а в случай че тези рисунки спечелят конкурса, да бъдат използвани като илюстрации в печатното издание на книгата и неговата промоция. Това е истински вълнуващата част от наградата, като печалбата на Дж. К. Роулинг от книгата ще бъде дарена за различни проекти и каузи, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

 

Мога ли и как да споделя рисунката ми в социалните мрежи?

Ако използваш хаштаговете #Икабог или ни отбележиш с @egmontbulgaria в публикацията си, рисунката ти може да се появи на официалните страници на издателство „Егмонт“ в социалните мрежи. С използването на посочения хаштаг вие се съгласявате с възможността да споделим рисунката на официалните страници на издателство „Егмонт“ в социалните мрежи.

Публикуването на снимки в социалните мрежи обаче не се счита за подаване на заявка за участие в конкурса.

 

Кога ще бъде публикувано печатното издание на книгата „Икабог“?

Българската книга „Икабог“ ще бъде издадена през ноември 2020 г.

 

Това история от магическия свят на Хари Потър ли е? Има ли магия или магьосници в историята? Това първа книга от поредица ли е?

„Икабог“ не е история за Хари Потър, нито пък е ситуирана в магьосническия му свят. Това е напълно самостоятелна история от Дж. К. Роулинг - приказка, която се развива в измислената страна Корнукопия. Можеш да прочетеш историята тук. Книгата ще бъде самостоятелно издание и няма да бъде част от поредица.

 

Ще бъде ли преведена книгата на други езици?

Да, книгата ще бъде преведена на други езици, също както конкурсът за илюстрация се провежда и в други страни по света.

 

Ще има ли филмова адаптация? Ще има ли театрална пиеса?

Към момента няма планове за филмова или театрална адаптация на „Икабог“.