Хормони за залепване!
Лепенката се поставя веднъж седмично на корема, дупето или горната част на ръката и остава там в продължение на седем дни. Тя съдържа хормоните естроген и прогестерон, които проникват в тялото през кожата и предотвратяват „производството” на яйцеклетка. След триседмична употреба поставянето на лепенката се прекъсва за седем дни, по време на които протича менструацията.

Надеждност
Противозачатъчната лепенка предпазва от забременяване почти толкова сигурно, колкото хапчетата. Употребата й не се препоръчва за момичета и жени с тегло над 90 кг.

Недостатъци
Възможните странични ефекти са същите като при противозачатъчните хапчета и вагиналния пръстен. Лепенката може да предизвика дразнения на кожата. Тя е сравнително голяма и се вижда, което през лятото може да е проблем. Противозачатъчната лепенка трябва да се предпише от лекар и може да се закупи единствено в аптеките.

Предимства
Тъй като предлага сигурна контрацепция, при по-малко количество хормони от това при хапчетата, страничните ефекти на лепенката се срещат по-рядко и са по-слаби. Тъй като хормоните проникват през кожата контрацепцията не се влияе от стомашни неразположения или повръщане например.