5 съвета за безопасен секс с презерватив!

Презервативът е единственото средство, което предпазва, както от болести, предавани по полов път (включително СПИН), така и от нежелана бременност. Но въпреки че годишно в света се използват между 6 и 9 милиарда презерватива, около тънката латексова гумичка все още съществуват сериозни заблуди. Затова преди да се отдадеш на чувствата си, е добре да се подготвиш. 

Постави въпроса открито!
„Как да попитам? Със сигурност ще ме помисли за пълен задръстеняк... Не е ли по-добре да си мълча...“ – подобни мисли терзаят не едно момиче и момче преди първата интимна среща. Забрави ги! Грижата за контрацепцията отдавна вече не се смята за липса на спонтанност и романтика. Напротив – да поставиш условие за предпазно средство, означава, че си зрял, отговорен и мислиш модерно. Означава и че се грижиш не само за своята, а и за безопасността на партньора. Затова, кажи изискванията си направо – „Имаш ли презерватив, или да използваме моя?“. Не се съгласявай на варианта „нека само този път да е без...“ – наистина ли си убеден, че си заслужава последствията?

Погрижи се за правилната употреба!
Гумичката, която се поставя върху пениса, предотвратява навлизането на семенна течност във влагалището и така, освен от нежелана бременност, предпазва и от полово преносими болести. Сигурността е около 98%, но само ако употребата е правилна. Има няколко прости правила:
- провери срока на годност;
- отвори опаковката внимателно, като я предпазиш от остри предмети;
- увери се, че държиш презерватива правилно – навивката трябва да е от външната страна. Притисни резервоарчето с една ръка, постави го на върха на пениса и с другата ръка бавно развий презерватива;
- постави презерватива при еректирал пенис, ПРЕДИ контакт между половите органи;
- веднага след еякулация свали презерватива, като го придържаш плътно. Използвай кърпичка, за да избегнеш евентуално предаване на инфекции;
- постави използвания презерватив в плик и го изхвърли. Помни, че презервативът е за еднократна употреба!

Бъди подготвен за всяка ситуация!
Може би си убеден, че точно тази вечер предпазни средства няма да са ти нужни, но е по-добре да се презастраховаш, отколкото да рискуваш, просто защото в най-романтичния момент не ти се тича до аптеката. Затова се погрижи винаги със себе си да имаш презерватив. Това важи и за двата пола. Мнението, че презервативите се купуват от момчетата, е остаряло и погрешно. Контрацепцията засяга и двама ви! И още нещо важно: дори когато използваш друг метод за предпазване от нежелана бременност,  като противозачатъчни таблетки, по време на сексуален контакт с непостоянен партньор е задължително да използваш презерватив. (Без значение дали познаваш човека отсреща и си мислиш, че той няма как да те зарази.) Само по този начин можеш да се предпазиш от ХИВ или друга инфекциозна болест.

Зачеркни остарелите заблуди!
Да правиш секс с презерватив убива цялото удоволствие – това мнение за щастие е абсолютно невярно. Съвременните презервативи са изработени от  много тънки, еластични и същевременно здрави материали, които позволяват запазване на усещанията. Нещо повече – в зависимост от личните си предпочитания и нужди, вече можеш да избереш   презерватив с различен релеф, цвят и дори вкус. Това не само няма да попречи, а дори ще подобри сексуалното изживяване. Не забравяй, че самото поставяне на презерватива също може да се превърне в част от любовната игра и така да я направи много по-вълнуваща. И още един плюс – използването на презерватив помага за забавяне на еякулацията – сериозно предимство при първите контакти.

А ако презервативът се скъса?
По време на сексуалния акт презервативът се е изхлузил, скъсал или просто двамата сте си загубили ума и сте решили да правите секс без презерватив? Ами сега? Ако се опасяваш от нежелана бременност, има добра новина. Съществуват така наречените хапчета за спешна контрацепция, които се приемат до 72 часа след половия контакт и предпазват от забременяване. Те обаче не могат да те предпазят от ХИВ или други полово предавани болести. Затова след подобен контакт, единственото, което можеш да направиш,  е добре да си направиш преглед при лекар и... да запомниш – никога вече секс без презерватив!