На 25 юни в 14,26 часа медиците обявяват официално смъртта на Майкъл Джексън. Светът губи един от своите гении, но той ще продължава да живее – вечно. БРАВО ти предлага да си припомниш защо чрез историята.

Той е истински феномен. Несравнимата му с никой и нищо кариера, която започва, когато е едва на 6, го превръща в един от най-известните хора на планетата и в най-големия идол на много от днешните звезди – от Джъстин Тимбърлейк и Бритни Спиърс до Рияна и Фифти Сент. „Никой не може да му стъпи и на малкия пръст“ – казва Джъстин. „Когато го видях по телевизията като малко момче, знаех, че искам да стана певец като него“ – спомня си Джеси Макартни (21), а Крис Браун се смее: „Бях на две и още го правeх в пелените, когато танцувах из къщи на музиката на Джексън. Приятелката на Крис Рияна също е омагьосана от Майкъл: „Той е моето вдъхновение!“.  Дори рапъри като Фифти Сент не крият възхищението си: „Никой не е направил повече за черната музика от него!“. Вярно е. През 1983 г. Майкъл Джексън е първият тъмнокож изпълнител, чиито клипове се излъчват по MTV. Днес е трудно да си представиш, че преди него е било невъзможно. И това съвсем не е единственото постижение на Краля достойно за Рекордите на Гинес. Общо 750 милиона (!) са продажбите на неговите албуми. Постижение, отдало се единствено на легенди като Елвис и Beatles. Само албумът Thriller е продаден в 104 екземпляра – рекорд, който и до днес не е подобрен. От 1970-та, когато е на 12 и пее заедно с братята си в Jackson 5, до днес Джако събира в колекцията си 405 (!) награди и знае съвсем точно какво стои зад тях.

Майкъл е роден на 29 август 1958, седмото от девет деца в семейството на Джоузеф и Катрин. 12-членното семейство живее в две малки стаички, но бащата е твърдо решен да се измъкне от нищетата. Като използва таланта на децата си. Джо превръща синовете си Джаки, Тито, Джърмейн, Марлон и малкия Майкъл в Jackson 5 и започва да им урежда участия в нощни клубове. Това, че 5-годишният Майкъл би трябвало да е в леглото вечер, няма никакво значение. На 12 той дори е отписан от училище. Все пак е най-талантливият и трябва да се концентрира върху кариерата. През 1971-ва, на 13, Майкъл започва солокариера. Успешна още от самото начало. Където и да се появи е посрещан с бурни овации, но отвътре е тъжен. Защото не е имал най-важното, за което е мечтал – безгрижно детство. Той живее в света на възрастните откакто се помни и жертва всичко заради кариерата си: „До късно нощем пеех в студиото – спомня си той. – Ако не уцелех даден тон веднага, баща ми ме биеше. Никога няма да му го простя.“ След години Майкъл се опитва да си върне изгубеното детство като създава „Невърленд“, прави си частна зоологическа градина, собствено кино, променя лицето си до неузнаваемост и се обгражда с деца. Факт, който води до тежки обвинения в педофилия. А Майкъл просто казва: „Аз съм като Питър Пан – никога не искам да пораствам.“ Сега ще бъде винаги на 50!

Повече за Майкъл

Детството
Средата на 60-те, основното училище „Гарнет“ в малкото градче Гери, Инидиана, САЩ. Пред дъската стои малко тъмнокожо момченце и със звънък глас пее Climb Ev’ry Mountain от мюзикъла The Sound Of Music. Учителят и класът го слушат притихнали. Момчето е Майкъл Джексън и още тук се усеща това, което по късно ще го превърне в мегазвезда – той просто умее да „докосва“ хората. Тогава обаче никой не подозира, че това момче ще промени света.
Бащата на Майкъл – Джоузеф, работи като кранист в местната фабрика и обича да свири на китара, майка му Катрин е продавачка. Малката къщичка на 11-членното семейство (Майкъл има 8 братя и сестри) се намира на улица „Джексън“ 2300. Съвпадението е случайно. Улицата просто е наречена на седмия президент на САЩ Андрю Джексън. Семейството я напуска, когато Майкъл е на седем. По това време мечата на Джоузеф да забогатее, използвайки таланта на децата си, е започнала да се превръща в реалност. Jackson 5, групата, в която влизат Джаки, Тито, Джърмейн, Марлон и малкия Майкъл, успява да привлече вниманието на легендарния лейбъл Motown и сключва договор с компанията. Бащата-мениджър Джоузеф мести голямото семейство в лъскавия Холивуд. С хитове като I Want You Back, ABC и I’ll Be There Jackson 5 стават една от най-успешните групи в историята. На 13 Майкъл започва соло кариера. Досегът му с връстниците е само през прозореца на звукозаписното студио. Докато другите играят, той се труди. Без почивка. В семейството не се празнуват дори Коледа и рождените дни, защото майката живее по правилата на Свидетелите на Яхова. „Празниците“ са свързани с музиката, която все по-сигурно превръща Майкъл в суперзвезда.

Thriller
Майкъл ДжексънТова е нощта, която окончателно променя живота на Майкъл Джексън – 25 март 1983. В Лос Анджелис се провежда юбилейният гала спектакъл Motown25 – Yesterday, Today, Forever. За 25-ия рожден ден на компанията Motown са събрани звезди като Стиви Уондър, Лайънъл Ричи и Даяна Рос. 47 милиона зрители са пред телевизорите, когато Майкъл излиза на сцената, за да изпълни актуалния си номер 1 хит – Billie Jean. По средата на парчето спира, а зрителите затаяват дъх. Майкъл Джексън демонстрира невиждани Майкъл Джексъндотогава танцови стъпки. Изглежда така сякаш пристъпва напред, движението му обаче всъщност е назад. Краката му плавно се приплъзват по пода. Разбира се, днес вече знаеш – Лунната походка. Тогава – истинска сензация. Светът не е виждал нищо подобно до този момент. Изпадналите в еуфория зрители скачат от местата си. Истински магичен момент – ражда се Майкъл Джексън Мегазвездата!
След успеха на соловия албум Off The Wall и хита Don’t Stop ‘Til You Get Enough младият Майкъл Джексънизпълнител е гладен за още. Формулира целта си така: „Искам със собствени, композирани от мен песни, да стана Най-големия.“ Затваря се в студиото заедно с продуцента Куинси Джоунс. Крайният резултат е Thriller – най-великият албум на всички времена. До днес той е продаден в над 108 милиона екземпляра. С хитове като Billie Jean (първоначално планирано заглавие – Not My Lover), Beat It, Human Nature и, разбира се, Thriller той е първият албум, който обединява в едно различни музикални стилове – соул, поп и рок. 24-годишният Майкъл е Майкъл Джексънтолкова омагьосан от сензационния успех, че иска още и още. Хрумва му идеята да създаде невиждан до този момент клип. В 14-минутното видео на Thriller той се превръща от добро колежанче в ужасяващ върколак. Прекарва по 5 часа в гримиране – усилие, което е всичко друго, но не и забавно, но си струва безмилостния стремеж към съвършенство. През 1984 клипът печели 8 награди „Грами“ – толкова, колкото никой друг!   

Scream
Майкъл ДжексънПрез май 1995-та, BRAVO Германия е единственото списание в света, което Майкъл Джексън, тогава на 36, кани на снимките на видоклипа Scream. Дългият 4:46 минути минифилм със своите 7 милиона долара производствени разходи е най-скъпият музикален клип в историята. За Ем Джей през пролетта на 1995 г. въпросът е – всичко или нищо. В края на лятото на 1993 г. по време на световното турне Dangerous бащата на малкия му приятел Джордан Чандлър го обвинява в сексуален тормоз. Сензационното заглавие Майкъл Джексънобикаля света. Американската полиция поема случая, претърсва ранчото „Невърленд“, апартамента на Майкъл в „Бевърли Хилс“ и частния му хотелски апартамент в Лас Вегас за уличаващи следи – без резултат. Майкъл заплаща на бащата на Джордан неизвестна сума и обвиненията изненадващо са оттеглени. Чувствителната звезда, известна с обичта си към децата, е тежко засегната от обвиненията. И точно заради това завръщането с албума HIStory – микс от стари парчета и нови хитове, в които преработва скандала, е особено важно за Майкъл. 11-дневните снимки на видеото към Майкъл ДжексънScream, бюджетът и сценарият, написан от Джако, се превръщат в клип, който оставя труднозаличима следа в историята. За съжаление точно както и обвиненията в сексуален тормоз на деца. Всеки избира спомена, който да запази за себе си.