Първоначално написана на английски език, ЛЮБОВ излиза в Турция през март 2009 година. Книгата веднага се превръща в бестселър, като само за първите три месеца след издаването си достига продажби от 150 хиляди копия, а до днешна дата реализираният тираж e над 400 хиляди копия. Още с появата си на пазара изданието покорява турските класации за най-продавани книги, като се задържа на челната позиция в продължение на три месеца и все още може да бъде открито в първата десетка. Тази година книгата излиза и в САЩ и Великобритания.

Най-популярната и обичана авторка в Турция, Елиф Шафак, е родена в Страсбург през 1971 година в семейство на турски дипломати. Завършва висшето си образование в Близкоизточния технически университет в Анкара, а по-късно – магистратура в САЩ. Омъжена, майка на две деца, понастоящем живее в Истанбул. Освен че е най-успешната авторка в Турция, Елиф Шафак е изключително известна и награждавана писателка както в родината си, така и по света.

Дебютната книга на Елиф Шафак – Pinham, получава наградата „Руми“ през 1998 година. Това отличие се присъжда на най-добрите философски творби в Турция. Критиците често определят младата авторка като сладкодумен разказвач, умело преплитащ западния модернизъм с източните традиции, създаващ истории колкото лични, толкова и универсални.

В следващите 10 години излизат още 7 книги, някои писани на турски, други – на английски език: Sehrin Aynalan (1999); Mahrem (2000) – удостоена с наградата „Най-добър роман за 2000“ година на Асоциацията на турските писатели; Bit Palas (2002) – номинирана за наградата Independent Foreign Fiction през 2006 година; The Saints of Incipient Insanities (2004); Med-Cezir (2005); The Bastard of Istanbul (2006) – номинирана за наградата Orange за художествена литература през 2008 година; Siyah Sut (2007). През 2006 година Елиф Шафак печели международната награда за журналистика на името на Мария Грация Гутули, а по време на Форума на жените, проведен през октомври 2009 година във Франция, е призната за международен изгряващ талант. През 2006 година британското списание „Икономист“ определя Елиф Шафак като най-сериозния конкурент на Орхан Памук на турската литературна сцена. Книгите на Елиф Шафак са преведени на повече от 25 езика.

След излизането на романа The Bastard of Istanbul срещу Елиф Шафак е повдигнато обвинение за обида към турската национална идентичност. В романа измислени герои говорят за арменския геноцид, което се оказва достатъчно авторката да бъде дадена под съд. Присъдата за подобно деяние е затвор между 6 месеца и 3 години. Елиф Шафак е оправдана.

Елиф Шафак„Оприличавам книгите си на сгради с много врати и стаи. Всеки един читател влиза в сградата през различна врата и прекарва времето си в различна стая, гледайки различен предмет. Когато двама души започнат да четат една и съща книга, те понякога влизат през различни врати в една и съща сграда и излизат, без дори да се срещнат. Милиони хора могат да четат едно и също произведение, но прочитът на всеки един от тях е уникален.“

– Елиф Шафак

* * *

Деветата книга на Елиф Шафак, ЛЮБОВ, е писана в продължение на 15 години и половина. Увлечена по суфизма още като студентка, авторката е вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния духовник, мистик и поет Руми. Във времена на фанатизъм и класови предразсъдъци те отстояват духовността, която носят в сърцата си, и отварят дома си за хора от всички прослойки на обществото. Твърдо вярват в учението за любовта като основна градивна частица на живота, любовта, която свързва хората през векове, култури и географски ширини.

Преди да се превърне в световноизвестен поет, духовният учител Джелаладин Руми търси себе си сред необяснима самота. Въпреки хилядите си почитатели и ученици Руми чувства, че нещо липсва в живота му. Странстващият дервиш Шамс идва в отговор на молитвите му. Тяхното приятелство променя живота на Руми завинаги.

Ела Рубинстайн е 40-годишна домакиня от Бостън, майка на три деца и рецензент към литературна агенция. Първата й задача е да прочете и оцени „Сладко богохулство“ – роман, написан от напълно неизвестен автор на име Азис Захара. Книгата на Захара разказва през погледа на различни хора за пътя, извървян от Шамс към Руми, както и за ролята, която дервишът изиграва при трансформирането на успешния, но нещастен духовник, в отдаден мистик, страстен поет и защитник на любовта. Завладяна от „правилата“ на суфизма, които защитават равенството на всички хора и религии и искрицата любов, която всеки носи в себе си, Ела осъзнава, че историята на Руми е огледало на нейния живот и че Захара – както Шамс, идва, за да я освободи.

ЛЮБОВ обединява в едно Изтока и Запада, минало и настояще, за да даде на читателя завладяващ, драматичен и жив разказ за любовта. Това е книга, която ни оставя без дъх, но най-вече отговоря на големия въпрос: „Как любовта може да промени живота ни?“.

* * *

ЛЮБОВ е първата книга на Елиф Шафак, преведена на български език. Преводът от английски е дело на Емилия М. Масларова. ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ издава ЛЮБОВ само няколко месеца след излизането й в САЩ и само няколко седмици след появата й във Великобритания. Българското издание е с обем 384 страници и меки корици. Книгата ще може да бъде открита в българските книжарници след 05.07.2010 година, а цената й ще бъде 14,90 лв. Повече информация за авторката и нейните романи ще откриете в нейния уебсайт www.elifshafak.com.

* * *

Видео: Елиф Шафак пред конференцията TEDGlobal 2010:

Слушането на истории разширява въображението; разказването им ни кара да прескочим културните стени, да възприемем различни преживявания, да почувстваме това, което другите чувстват. Елиф Шафак, авторката на романа ЛЮБОВ се позовава на тази проста идея за да докаже, че художествената литература може да прескочи политиката на разделението.
(налични са субтитри на български език: View subtitles > Bulgarian)